Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΚαλά, ούτε λίγη ιστορία δεν διάβασαν;

Καλά, ούτε λίγη ιστορία δεν διάβασαν;

Οι κυβερνώντες από πολιτική λίγα σκαμπάζουν ή σκοπίμως ακολουθούν πολιτική υποταγής στις ΗΠΑ…

-

Δεν μας αρκούσε η τουρκική κατοχή στο βορρά, φροντίζουμε να μετατρέψουμε την πενηντακονταετή αραβική φιλία στα νοτιοανατολικά μας, σε ισλαμική εχθρότητα. Μπράβο στην κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της (μη γένοιτο εκλιπούσας) Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλά από πολιτική λίγα σκαμπάζουν ή σκοπίμως ακολουθούν πολιτική υποταγής στις ΗΠΑ, ούτε λίγη ιστορία όμως δεν διάβασαν;

Στην ιστορία, υπήρξαν παραδείγματα μικρών κρατών που επιδίωξαν και διατήρησαν φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές τους, για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους και να αποφύγουν συγκρούσεις.

  • Το Λουξεμβούργο, ένα μικρό κράτος στην καρδιά της Ευρώπης, έχει καταφέρει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους γείτονές του και μέσω διπλωματίας και συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς έχει εξασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία του.
  • Η Σιγκαπούρη, ένα μικρό νησιωτικό κράτος, έχει αναπτύξει ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τους γείτονές της, εξασφαλίζοντας την ειρήνη και την ανάπτυξη.
  • Η Κόστα Ρίκα είναι γνωστή για την πολιτική της ουδετερότητας και για την ειρηνική της συνύπαρξη με τους γείτονές της σε βαθμό που από το 1949, έχει καταργήσει το στρατό της και έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της υγείας, ενώ παράλληλα διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής.

 Αυτές οι χώρες και όχι μόνο αυτές, έχουν δείξει ότι είναι δυνατό για ένα μικρό κράτος να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές του, ακολουθώντας στρατηγικές διπλωματίας, συνεργασίας και ειρήνης και όχι να στηρίζει ένα κράτος – δολοφόνο δημιουργώντας εχθρότητες με όλους τους άλλους.

Η σχέση της Κύπρου με τα γειτονικά μας κράτη, περιλαμβανομένου του Ισραήλ είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που εμπλέκει γεωπολιτικά, οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα. Είναι σημαντικό να αναλύσουμε τα διάφορα στοιχεία που επηρεάζουν αυτήν τη σχέση και να εξετάσουμε τις επιλογές που έχει η Κύπρος όσον αφορά τις διεθνείς της σχέσεις λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της χώρας μας και το μέγεθός της.

Οι καλές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη που είχαμε μέχρι πρόσφατα φαίνεται να είναι η σωστή κατεύθυνση, αφού τους είχαμε σύμμαχους στη διπλωματία στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς και πρέπει να συνεχιστούν για τη σταθερότητα και την ευημερία ημών και της περιοχής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κύπρος θα πρέπει να σιωπά για τις πράξεις βίας και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από το ποιος τις διαπράττει. Αντίθετα πρέπει να στηρίζει την εφαρμογή τους και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, πρέπει να παραμείνει ευαίσθητη στις διεθνείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προωθεί ενεργά την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στην περιοχή.

Η υποβοήθηση με οποιοδήποτε τρόπο των δυνάμεων που στηρίζουν το Ισραήλ στην γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι ούτε σωστή ούτε θα μας βγει σε καλό. Πρέπει εμείς  πρώτοι να στηρίζουμε τις αρχές του διεθνούς δικαίου πάνω στις οποίες στηρίζουμε και τον δικό μας αγώνα για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και να διατηρούμε καλές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής.

ΧριΣ

Διαβάστε Επίσης