Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΟ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

-

Ζούμε μιαν εποχή μεγάλων γεγονότων και μικρών πολιτικών. Ανθρώπων που είναι φορείς ανορθολογισμού και ιδεοληψιών. Αυτό μας κάνει να αναπολούμε άλλες εποχές και άλλης ποιότητας πολιτικούς. Τα λόγια δεν είναι αρκετά για να περιγράψουν κάποιες στιγμές της ιστορίας και τα συναισθήματα των ανθρώπων.

Πριν ακριβώς 5 χρόνια, στις 21 Ιουνίου 2019, μια ιστορική πλέον μορφή της Κύπρου και της Αριστεράς πέρασε στην ιστορία αφήνωντας το πολύ δυνατό στίγμα του σ’ αυτήν. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο τίμιος, ο αγωνιστής, ο Άνθρωπος που είχε εκπροσωπήσει επάξια την Κύπρο, τον κάθε τίμιο Κύπριο, που εκπροσώπησε και υπερασπίστηκε τους αδύναμους και τους εργαζομένους.

Ο κάθε τίμιος Κύπριος, αναπολεί την ποιότητα του ανδρός και κάνει συγκριτικούς συνειρμούς. Ως άνθρωπος που προσπάθησε να κάνει πολλά για την αδικημένη τάξη μέσα σε ένα εχθρικό κλίμα, έκανε και λαθή, όπως κάνουν όλοι εφόσον λάθη δεν κάνει  μόνο όποιος δεν κάνει τίποτε. Όμως αυτά τα λάθη που έγιναν καλοπροαίρετα, δεν αφαιρούν καθόλου από το ηθικό ανάστημα του. Η οικογένεια του και όσοι πορεύτηκαν μαζί του ήταν και είναι περήφανοι.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας προσπάθησε με πάθος για την επανένωση της πατρίδας, έκτισε τις βάσεις για μια συμφωνημένη λύση, έστησε τον βράχο πάνω στον οποίο θα κτιστεί – αν το θελήσουμε – η λύση του κυπριακού για την Κύπρο του αύριο. Η πολιτική του συμπεριφορά αποτελεί πλέον το μέτρο για το πολιτικό ήθος. Αυτός που έδωσε τα πάντα και τίποτε δεν πήρε παρά μόνο την αγάπη και εκτίμηση των ανθρώπων από ολόκληρη την Κύπρο και από το εξωτερικό, έφυγε με καθαρά χέρια και μέτωπο.

Οι κατήγοροι του και όσοι τον πολέμησαν με ανήθικους τρόπους πήραν και παίρνουν αξιώματα, αλλά στη συνείδηση του απλού ανθρώπου είναι έκπτωτοι. Αυτός ο γίγαντας της ανθρωπιάς, «που  αγαπόυσε τα παιδιά και κοντοστεκόταν πάντα για να τα χαιρετήσει» όπως έγραψε τότε ένας γείτονας του, φορτώθηκε την απανθρωπιά μικρών ανθρώπων, τα λάθη άλλων και τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Παρά ταύτα η μορφή και το έργο του λάμπουν σαν ήλιος, όση λάσπη και αν του έριξαν και βγήκε ηθικά νικητής. Άνθρωπος του λαού, έμεινε προσηλωμένος και αγωνίστηκε για τα δίκια των εργαζομένων, των αδικημένων, της προδομένης Κύπρου συνολικά, από όποια θέση κι’ αν βρέθηκε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η ιστορία πριν 5 χρόνια έγινε σιωπή, για να περάσει ο Δημήτρης Χριστόφιας και το όνομα του γράφτηκε με καθαρά χρυσά γράμματα στις σελίδες της.

ΧριΣ

Διαβάστε Επίσης