Πάνω από 1 στα 4 παιδιά κάτω των 5 ετών σε παγκόσμια κλίμακα – συνολικά πάνω από 180 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον πλανήτη – βιώνουν «οξεία επισιτιστική φτώχεια».
Τα παραπάνω καταγράφει έκθεση του Τ (UNICEF), που αναφέρεται στον «σοκαριστικό» αριθμό παιδιών που καταναλώνουν προϊόντα από «μόλις δύο ομάδες τροφίμων» (ενώ η UNICEF συστήνει σε αυτήν την ηλικία την καθημερινή κατανάλωση τροφίμων από πολύ περισσότερες ομάδες, όπως δημητριακά, φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη Α, κρέας ή ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια, άλλα φρούτα και λαχανικά κ.λπ.).
Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι «ακόμα κι αν τα παιδιά επιβιώσουν και μεγαλώσουν, “δεν ανθίζουν”, ο ρυθμός ανάπτυξής τους είναι βραδύς», με συνέπειες ακόμα και το ότι «δεν τα πάνε καλά στο σχολείο». Προσθέτουν ότι «ο εγκέφαλος, η καρδιά, το ανοσοποιητικό σύστημα, σημαντικά για την ανάπτυξη, για την προστασία από τις ασθένειες, εξαρτώνται από τις βιταμίνες, τις πρωτεΐνες, τα άλατα».
Και συνεχίζουν: «Παιδιά που καταναλώνουν τρόφιμα μόνο δυο ομάδων τη μέρα, για παράδειγμα ρύζι και λίγο γάλα, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρές μορφές υποσιτισμού», όπως η απίσχνανση, δηλαδή ακραία απώλεια βάρους που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Αναμενόμενα, ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά των παιδιών σε αυτήν την κατάσταση σε χώρες όπως η Σομαλία (πλήττεται το 63% των παιδιών κάτω των 5 ετών), το Αφγανιστάν (49%), ενώ για τη Γάζα η λέξη «τραγική» είναι πολύ μικρή πια για να περιγράψει την κατάσταση: Εκτιμάται ότι πλέον 9 στα 10 παιδιά βιώνουν ακραία επισιτιστική ένδεια, όταν το 2020 αυτό το ποσοστό ήταν 13%.
Την ίδια στιγμή, η έκθεση παρατηρεί ότι απειλές δημιουργούνται και για τα παιδιά στις θεωρούμενες «πλούσιες χώρες», εξαιτίας της ευρείας διάθεσης (και προώθησης) π.χ. ποτών και επεξεργασμένων τροφίμων με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, μέσα από «επιθετικές» διαφημιστικές εκστρατείες στους γονείς, με τις οποίες αυτά έχουν μετατραπεί σε «κανόνα ως προς τη διατροφή των παιδιών». Σημειώνεται δε ότι τα προϊόντα αυτά συχνά είναι «φτηνά», όμως περιέχουν «πολύ υψηλό αριθμό θερμίδων», είναι «υπερβολικά αλατισμένα», έχουν «πολλά λίπη», με αποτέλεσμα να μετριάζουν την πείνα, αλλά «δεν προσφέρουν τις βιταμίνες» και άλλα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται.