Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΠανικός στους πολίτες μετά την οργή της Χεσμπολάχ κατά του Χριστοδουλίδη και...

Πανικός στους πολίτες μετά την οργή της Χεσμπολάχ κατά του Χριστοδουλίδη και τις απειλές ότι θα πλήξει στόχους και στην Κύπρο στον πόλεμο με το Ισραήλ!

Ανίκανοι να κυβερνήσουν, ο Χριστοδουλίδης και το συνονθύλευμα που μάζεψε στο προεδρικό, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και τα συμφέροντα της χώρας!

-

Του Πέτρου Χ. ΠΑΣΙΑ

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει καλά – καλά το μελάνι από την υπογραφή της συμφωνίας υποταγής, της περιβόητης «συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας» Κύπρου ΗΠΑ και ήλθε η απάντηση από την αντίπερα όχθη: Ο ηγέτης της Χεσμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα,  απείλησε ευθέως την Κύπρο ότι «εάν εξακολουθήσει να βοηθά το Ισραήλ, θα γίνει μέρος του πολέμου και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως»!

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η δήλωση του ηγέτη της Χεσμπολάχ αφού είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα προηγηθεί μηνύματα έκφρασης δυσφορίας των φιλοπαλαιστινιακών δυνάμεων για τη στρατιωτική συνεργασία της κυβέρνησης της Κύπρου τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις ΗΠΑ. Οι δυνάμεις που στηρίζουν που στηρίζουν τους Παλαιστίνιους είχαν φροντίσει να εκδηλώσουν την απαρέσκεια τους για το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν από την έναρξη των επιθέσεων του στη Λωρίδα της  Γάζας, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε στην Κύπρο, στην επαρχία της Πάφου ασκήσεις εκκαθάρισης σε κατοικημένες περιοχές!

Μάλιστα η κυβέρνηση της Κύπρου «καμάρωνε» και δήλωνε περήφανη για την… «εμφάθυνση» της στρατηγικής συνεργασίας και στον στρατιωτικό τομέα με το Ισραήλ από το οποίο προμηθεύεται και πολεμικό υλικό.

  • Όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τις φιλοπαλαιστινιακές δυνάμεις ήταν η υπογραφή την περασμένη Δευτέρα στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον της συμφωνίας για τη στρατηγική συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ από τους υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών Κωνσταντίνο Κόμπο και  Άντονι Μπλίνγκεν.

Όπως προβλέπεται στη συμφωνία η Κύπρος καθίσταται… «θεσμικός συνομιλητής» των Αμερικανών εδραιώνοντας τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, γεγονός που ερμηνεύεται πολιτικά ότι συνιστά πλήρη υποταγή και θεσμικά (!!!) της χώρας μας στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο θεσμοθετημένος διάλογος θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο και θα αφορά μια σειρά θεμάτων όπως: η Ασφάλεια, η Ενέργεια, το Εμπόριο, οι Κοινωνικές σχέσεις, οι Επενδύσεις, η Έρευνα και η Τεχνολογία.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι ο «στρατηγικός διάλογος» αποτελεί θεσμικό εργαλείο των ΗΠΑ με «φίλες χώρες», με τις  οποίες οι ΗΠΑ διατηρούν τακτική τομεακή συνεργασία σε στρατηγικούς κατά περίπτωση τομείς και στην πραγματικότητα με αυτό τον τρόπο η Ουάσιγκτον θα μπορεί να καθορίζει τις πολιτικές της κυπριακής κυβέρνησης με την επίκληση των «συμμαχικών συμφερόντων». 

Μέσω της επίτευξης της συμφωνίας  αυτής, η Κύπρος εντάσσεται σε ένα γκρουπ 30 χωρών με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκαθιδρύσει στρατηγικό διάλογο εκ των οποίων οι 13 είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως, η συμπερίληψη της Κύπρου μέσα σε αυτή την κατηγορία/ομάδα χωρών οριστικοποιεί την εγκατάλειψη της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που διαχρονικά ακολουθούσε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία λειτουργούσε ως ασπίδα προστασίας και προάσπισης της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, εκεί όπου η Τουρκία με κάθε τρόπο επιχειρούσε και συνεχίζει να το κάνει, να υποβαθμίσει την οντότητα του κυπριακού κράτους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ενόχλησε ιδιαίτερα τους Άραβες η ομολογία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την υπογραφή της συμφωνίας για την εμπλοκή της Κύπρου στις επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

  • «Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι ΗΠΑ έμαθαν για τη στρατηγική αξία του νησιού για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», είπε κατά λέξη ο Άντονι Μπλίνγκεν πυροδοτώντας την αντίδραση της Χεσμπολάχ του Λιβάνου.

Η υποταγή της Κύπρου στις ΗΠΑ, υπέδειξε το ΑΚΕΛ, δεν συνιστά γεωπολιτική αναβάθμιση ούτε καθιστά τη χώρα μας πυλώνα ασφάλειας, αλλά το αντίθετο. Η εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου προς εξυπηρέτηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή μετατρέπει το νησί μας σε ορμητήριο πολέμου με τεράστιους κινδύνους για τον λαό μας, ανέφερε σε ανακοίνωση του για να επιβεβαιωθεί με την αντίδραση του ηγέτη της Χεσμπολάχ.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ!

Ο Χασάν Νασράλα προειδοποιεί με πόλεμο «χωρίς κανόνες» και «χωρίς περιορισμούς» στην περίπτωση που το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση κατά του Λιβάνου εκτοξεύοντας απειλές, για πρώτη φορά, και κατά της Κύπρου πως θα γίνει στόχος στην περίπτωση που επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για στρατιωτικούς σκοπούς.

  • «Το άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και των βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να επιτεθεί στον Λίβανο θα σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι μέρος του πολέμου», τόνισε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της σιιτικής, φιλοιρανικής οργάνωσης.

Μία ημέρα πριν, το Ισραήλ είχε εγκρίνει επιχειρησιακά σχέδια για μία επίθεση στον Λίβανο και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ίσραελ Κατζ, απείλησε τη Χεζμπολάχ με «ολοκληρωτικό πόλεμο» τονίζοντας πως «είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα αποφασίσουμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού (…). Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Χεζμπολάχ θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα πληγεί σκληρά».

Ο Νασράλα, επισημαίνοντας ότι η Χεζμπολάχ έχει νέα όπλα, είπε ότι η σιιτική, φιλοιρανική οργάνωση δεν επιθυμεί πόλεμο πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ, αλλά ότι δρα υποστηρικτικά στον πόλεμο της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, εξήγησε ότι η Χεζμπολάχ «είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο και το Ισραήλ αυτό το γνωρίζει».

«Καμιά» εμπλοκή της Κύπρου, λένε οι κυβερνώντες. Και τα στρατιωτικά γυμνάσια των Ισραηλινών προσομοίωσης ενόψει της εισβολής στη Γάζα τι ήταν; Το ίδιο και οι επιδρομές μέσω των εδώ βρετανικών βάσεων!

ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΣΥΜΜΑΖΕΨΟΥΝ…

Από τις δηλώσεις του Χασάν Νασράλα διαφαίνεται ότι γνωρίζουν πολύ καλά τι γίνεται στην Κύπρο. Παρακολουθούν και τις συνεργασίες της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και τις επιδρομές μέσω των στρατιωτικών βάσεων των Άγγλων στην Κύπρο.

Και να σημειώσουμε πως είναι ο Βρετανός υπουργός Άμυνας που δήλωσε όχι μια φορά πως οι Βρετανία χρησιμοποιεί στον πόλεμο με τους Άραβες της βάσεις «της» στην Κύπρο, στοχοποιώντας με αυτό τον τρόπο τη χώρα μας.  Και είναι η ίδια η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη που κοκορεύεται για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ. Μια επίσκεψη εξάλλου στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΦΦ, θα επιβεβαιώσει το γεγονός.

Γι’ αυτό και είναι άδικος ο κόπος του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του υπουργού Εξωτερικών οι οποίοι μετά τις απειλές της Χεσμπολάχ τρέχουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα!

  • Όπως πολιτεύονται ο Νίκος Χριστοδουλίδης και το συνονθύλευμα που μάζεψε στο προεδρικό, ανίκανοι να κυβερνήσουν, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και τα συμφέροντα της χώρας!

Ας έχουν το πολιτικό θάρρος να αλλάξουν ρότα και να επαναφέροντας την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, εγκαταλείποντας την πρόσδεση της χώρας μας στο άρμα του επιδρομικού ΝΑΤΟ και της εγκληματικής κυβέρνησης του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ.

Διαβάστε Επίσης