Σύμφωνα με πηγές δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω εμμονής των Τούρκων σε παραμονή εγγυήσεων και στρατευμάτων για 15 χρόνια με ρήτρα αναθεώρησης και όχι κατάληξης.
Στο εδαφικό η τ/κ πλευρά αποδέχθηκε επιστροφή μόνο μέρους της Μόρφου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τουρκική πλευρά ήθελε η συμφωνία να γίνει πρωτογενές δίκαιο και ίση μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων πολιτών μετά τη λύση.
Ήμασταν τόσο κοντά αλλά αποτύχαμε, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ
Έντονη ήταν η απογοήτευση που εξέφρασε αξιωματούχος του ΟΗΕ για την αποτυχία των συνομιλιών. Απαντώντας σε γραπτό μήνυμα του ΚΥΠΕ, είπε πως «ήταν απλά τραγικό. Ήμασταν τόσο κοντά και παρ’ όλα αυτά αποτύχαμε. Πολύ λυπηρό».
Ωστόσο, δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημά μας, γιατί ο ΓΓ αποφάσισε να κλείσει τη διάσκεψη, που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει «ανοιχτού τέλους». Στο ερώτημα αυτό, κυβερνητική πηγή μας είπε ότι ο ΓΓ ανέφερε στη διάσκεψη πως «υπάρχουν βασικές διαφορές και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε».
Πάντως, όλες τις μέρες της διάσκεψης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε ότι έχει τελικό χαρακτήρα.
Τα επόμενα βήματα παραμένουν άγνωστα, αν και ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε στο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών να διευκολύνουν κι ότι «πάντα βρίσκονται στη διάθεση των πλευρών».
Ο Αντόνιο Γκουτέρες θα βρίσκεται σήμερα στο Αμβούργο για τη σύνοδο των G20, όπου ήδη έχουν φτάσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι διεθνείς ηγέτες, ενώ ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Αγκυρα, με το Κυπριακό να βρίσκεται στην ατζέντα του.
Τη Δευτέρα αναμένεται να επιδοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η έκθεση του ΓΓ. Το προσχέδιο είναι στο γραφείο του, περιμένοντας το πράσινο φως. Το αν θα αποφασίσει να συμπεριλάβει το ανεπιτυχές κλείσιμο της διάσκεψης ή όχι, παραμένει άγνωστο. Πάντως, στις 19 Ιουλίου ο Εσπεν Μπαρθ Έιντε θα ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις το Σ.Α., ενόψει της προγραμματισμένης για τις 24 Ιουλίου υιοθέτησης του ψηφίσματος για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο ίδιος ο ΓΓ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν επρόκειτο να υπάρχουν εκπλήξεις, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη – κατά την έκφρασή του – δεν βιάζονται, όμως μετά το άδοξο τέλος της Διάσκεψης, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ε/κ πλευρά θα κινηθεί προληπτικά προς όλα τα μέλη του Σ.Α. και κυρίως τα 5 μόνιμα, για να μην υπάρχουν εκπλήξεις.
ΓΓ ΟΗΕ: Δεν έγινε δυνατή η επίτευξη συμφωνίας στη Διάσκεψη για την Κύπρο (2)
«H Διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία». Με αυτά τα λόγια ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Κραν Μοντάνα, τον τερματισμό της Διάσκεψης για την Κύπρο, ο τελευταίος γύρος της οποίας διήρκεσε 9 μέρες.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το κυπριακό πρόβλημα», όμως αυτή η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.
«Τα Ηνωμένα Έθνη πάντα βρίσκονται στη διάθεση των πλευρών», πρόσθεσε.
Στην αρχή της δήλωσής του, ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους δύο ηγέτες «που επιθυμούν το καλύτερο για όλους τους Κυπρίους», τους αντιπροσώπους των εγγυητριών και της ΕΕ. Εξέφρασε επίσης «την τεράστια εκτίμησή του» προς την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών και τον Ειδικό του Σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
«Έκανε κάθε τι δυνατό για να φέρει κοντύτερα τις θέσεις των διαφορετικών πλευρών. Ατυχώς, όπως είπα, επανέλαβε, δεν ήταν δυνατό και η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς τη δυνατότητα να φέρει λύση σ’ αυτό το δραματικά πολύχρονο πρόβλημα».