Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΜε Ασφάλεια και Εγγυήσεις ανοίγει η συζήτηση στο Κραν Μοντάνα την Τετάρτη

Με Ασφάλεια και Εγγυήσεις ανοίγει η συζήτηση στο Κραν Μοντάνα την Τετάρτη

-

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρώτη μέρα ξεκινάει με συζήτηση στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Όπως αναφέρεται, δεν θα υπάρχει το πρωί παράλληλη συζήτηση άλλου θέματος.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν, του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας, Νίκου Κοτζιά, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον αντίστοιχα και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκας Μογκερίνι.

Το απόγευμα αναμένεται ότι θα υπάρχει παράλληλη συζήτηση για άλλα θέματα, με πρώτο αυτό του Εδαφικού.

Σημειώνεται ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντάνα καθώς η κάθοδος του στην Ελβετία θα γίνει ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχει ημερομηνία αναχώρησης των τριών Υπουργών Εξωτερικών,  ωστόσο θεωρείται ότι δεν πρόκειται να είναι μια θετική εξέλιξη αν φύγουν νωρίς.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αναφέρεται, μεταβαίνει στην Ελβετία έχοντας κατά νου το γεγονός ότι ως βάση των συζητήσεων  θεωρούνται τα συμπεράσματα της 19ης Ιανουαρίου στο Μον Πελεράν 3, ότι έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και Τούρκου ομόλογου του Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπου  πρώτη φόρα από το 1974 συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, και ότι η Τουρκία θα αναγκαστεί επιτέλους να τοποθετηθεί επί του θέματος της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια που καταβλήθηκε για την κατάρτιση κοινού εγγράφου από πλευράς ΟΗΕ, η οποία δεν ευοδώθηκε τελικά, η ε/κ πλευρά προέβη σε λεπτομερέστατο σχολιασμό του εγγράφου.

Οι παρατηρήσεις της Αθήνας επί του προσχεδίου του κοινού εγγράφου ετοιμάστηκαν σε συνάρτηση με τα σχόλια της ε/κ πλευράς ενώ δόθηκε έμφαση στο Σύμφωνο Φιλίας που είχε προτείνει η Ελλάδα, το οποίο ωστόσο δεν είχε περιληφθεί στο προσχέδιο του κειμένου. Επιπλέον, στο προσχέδιο δεν υπήρχε καμία αναφορά στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε μια υποσημείωση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε Επίσης