Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΠρωτοβουλία ΟΗΕ για σύγκλιση διάσκεψης στη Γενεύη αναμένει ο Ακιντζί

Πρωτοβουλία ΟΗΕ για σύγκλιση διάσκεψης στη Γενεύη αναμένει ο Ακιντζί

-

Κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου, ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές ο κ. Αναστασιάδης απομακρύνεται από την επιθυμία του για λύση, λέγοντας ότι τις τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει μια έντονη επικοινωνιακή προσπάθεια και η προσέγγισή του δυστυχώς είναι να παίζει με τακτικισμούς.

«Εάν οι τακτικισμοί γίνονται για να συμβάλλουν στον στρατηγικό στόχο έχουν νόημα. Για μας ο στρατηγικός στόχος είναι μια λύση στην Κύπρο. Έτσι το βλέπουμε. Εάν οι τακτικισμοί γίνονται με κατεύθυνση τις εκλογές τότε δεν συμβάλλουν στη λύση», είπε.

Στην τελευταία συνάντηση στις 17 Μαΐου, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε την πρωτοβουλία να βοηθήσουν περισσότερο τα ΗΕ με την έννοια της δημιουργίας γέφυρας μεταξύ των πλευρών και την προσέγγιση πλέον να προκύψει ένα γενικό πλαίσιο συμφωνίας, ανάλογο με τα συμφωνηθέντα.

Σχετικά με την απόρριψη της πρότασης για το τρίπτυχο έγγραφο του Προέδρου Αναστασιάδη, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «εάν υπάρχει πρόθεση για λύση, είναι χάσιμο χρόνου να κάνεις ξανά κατάλογο με τις διαφορές που έχουν καταγραφεί και τον χρόνο θα πρέπει να τον αξιοποιήσεις για να επιτύχεις συγκλίσεις επί των διαφωνιών».

Εξάλλου, συνέχισε, ούτε τα ΗΕ πριμοδότησαν το «παιχνίδι με το χρόνο» για να ξαναγραφούν σημεία που υπάρχουν ήδη σε έγγραφα.

«Προσδοκία μου, στο πλαίσιο των μέχρι σήμερα συμφωνηθέντων, ο ΓΓ του ΟΗΕ να προβεί σε μια αντικειμενική και ρεαλιστική πρωτοβουλία ώστε να μπορέσει να συγκληθεί και πάλι η Διάσκεψη της Γενεύης τον Ιούνιο.

Και ο ε/κ ηγέτης, εάν εγκαταλείψει την επιμονή σε προϋποθέσεις εκτός όσων έχουν συμφωνηθεί, μπορεί ακόμα να γίνει μια προσπάθεια για λύση εντός του Ιουνίου».

Ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ακόμη ότι είναι προσηλωμένος σε μια προσέγγιση που θα φέρει ένα αποτέλεσμα στο Κυπριακό. «Ναι στο να πάμε στη Γενεύη. Ναι στο να συζητήσουμε όλα τα κεφάλαια. Ναι στο να μείνουμε στη Γενεύη μέχρι να βρούμε μια λύση. Όχι μόνο στις προϋποθέσεις που θέτει ο ίδιος ανάλογα με τους δικούς του κανόνες παιχνιδιού», συμπλήρωσε.

Οι προτάσεις στις οποίες κατέληξαν οι 5 πλευρές κατά την εργασία τους στο Μοντ Πελεράν για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων πρέπει να τεθούν ενώπιον της Διάσκεψης, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, προτείνοντας όπως η Διάσκεψη αρχίσει το πρωί με την πενταμερή, όπως τότε, και μετά να περάσουν σε διμερείς συναντήσεις.

 

 

Διαβάστε Επίσης