Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑΚΟΚΚΙΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Μέρα αγώνα για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των...

ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Μέρα αγώνα για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων

-

Οι απειλές κατά της ζωής στελεχών της Αριστεράς και ιδιαίτερα της ΠΕΟ ήταν συνηθισμένο φαινόμενο. Με επιστολές, προκηρύξεις, μέχρι και υβριστικά φυλλάδια που προέβλεπαν την διάλυση της ΠΕΟ, οι ¨σκούντροι της φτωχολογιάς¨ όπως εύστοχα λέει ο Παύλος Λιασίδης στο ποίημα του για τον Μιχάλη Πέτρου, προετοίμαζαν το έδαφος για αυτά που θα ακολουθούσαν.

Όντως. Το 1958 άρχισε με όργιο δολοφονικών επιθέσεων κατά στελεχών του Λαϊκού Κινήματος.

Ο Γρίβας σε επιστολή του προς το Μακάριο έγραφε «θα βάλω χέρι αλύπητα και στους κομμουνιστάς προδότας και θα αρχίσω ανοικτό πόλεμο εναντίον των…».

21 Ιανουαρίου 1958 μασκοφόροι του Γρίβα δολοφονούν τον Ηλία Ττοφαρή στο μικρό καφενείο του πατέρα του. Το ίδιο βράδυ δολοφονείται και ο Μιχάλης Πέτρου. Ακολούθησε ο Σάββας Μένοικος, ο Δημήτρης Γιασεμή, ο Αντρέας Σακκάς. Με ξυλοκόπημα μέχρι θανάτου σκότωσαν τον Παναγιώτη Στυλιανού. Εν ψυχρώ πυροβόλησαν και σκότωσαν το Νικόδημο Ιωάννου, τη Μαρία Χαρίτου και τη Δεσπούλλα Κατσούρη, μόλις 13 χρόνων και άλλους.

Η ψύχραιμη αντίδραση του κινήματος απέτρεψε τα χειρότερα. Δεν αποπροσανατόλισε όμως τους φασίστες, σωβινιστές. Καθώς πλησίαζε η Πρωτομαγιά, η ΤΜΤ εντατικοποίησε την τρομοκρατία μέσα στους Τ/Κύπριους εργάτες, για να μην πάρουν μέρους στους πρωτομαγιάτικους εορτασμούς.

Παρ’ όλη την τρομοκρατία, αρκετοί ήταν αυτοί που πήραν μέρος στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Λευκωσία.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

Το βράδυ της πρωτομαγιάς η ΤΜΤ λεηλατεί και βάζει φωτιά στον τουρκικό προοδευτικό σύλλογο Λευκωσίας. Στις 22 του Μάη πραγματοποιούν δολοφονική απόπειρα εναντίον του Αχμέτ Σατή, υπεύθυνου του τουρκικού γραφείου της ΠΕΟ. Τραυματίζεται κρίσιμα ο Αχμέτ και η γυναίκα του.
Δυο μέρες μετά δολοφονείται ο Φαζίλ Οντέρ Σελλά, πρώη αρχισυντάκτης της αριστερής εφημερίδας Ινκιλαπσι, που έκλεισαν το 1955 οι Άγγλοι αποικιοκράτες. Λίγες μέρες μετά δολοφονείται ο Αχμέτ Γιακχα. Ακολουθεί απόπειρα κατά του συνδικαλιστή Χασάν Αλή. 5 Ιουνίου οι φασίστες σκοτώνουν τον Αχμέτ Ιμπραήμ και λίγο αργότερα ακολουθεί απόπειρα κατά του Αρίφ Χουλουπή.

·        Ατέλειωτος ο κατάλογος. Δολοφονικά βόλια από τους σωβινιστές των δύο κοινοτήτων, με ίδια όμως αφεντικά.

Στην έκθεση δράσης προς το 12 Συνέδριο της ΠΕΟ που έγινε το 1959, γράφει χαρακτηριστικά: ¨Μέσα στις συνθήκες της τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε ενάντια στους Τούρκους συνδικαλιστές…. Είναι εκατοντάδες τούρκοι εργάτες που με λύπη εγκατέλειψαν τις Συντεχνίες μας, όπως είναι και εκατοντάδες που παρά την τρομοκρατία έμειναν κοντά μας περιορίζοντας μονάχα την ανοιχτή δράσης τους¨

Βαμμένο με αίμα εργατών λοιπόν το 1958, χρόνια που έγινε η τελευταία, ΜΙΑ Πρωτομαγιά. Βέβαια, μετά το 2004 όλες οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις είχαν δικοινοτικό χαρακτήρα με την έννοια ότι συμμετείχαν αντίστοιχα σε συγκεντρώσεις που γίνονταν στην ΠΕΟ και την κατεχόμενη Λευκωσία. Όχι όμως ΜΙΑ εκδήλωση.

Μέχρι το 2014 που η ΠΕΟ και τα Τουρκοκυπριακά συνδικάτα μέλη της ΠΣΟ, 56 χρόνια μετά το μαύρο 1958, ξανά μαζί τίμησαν μαζί την Πρωτομαγιά.

Το ίδιο έγινε το 2015. Ακόμα και το 2016 αν και η Πρωτομαγιά ήταν Κυριακή του Πάσχα, δεν στάθηκε εμπόδιο για τον κοινό γιορτασμό.

Ξανά λοιπόν και φέτος. Σε ΜΙΑ κοινή Πρωτομαγιά.

Είμαι βέβαιος ότι θα μας βλέπου από ψηλά και θα χαμογελούν με ικανοποίηση οι σύντροφοι μας. Δίπλα τους θα είναι και ο Καβάζογλου και ο Μισιαούλης.
Ιστορικό χρέος, κληρονομιά αγώνα η φετινή Πρωτομαγιά.
Να είμαστε πολλοί. Να είμαστε χιλιάδες. Πολλές χιλιάδες.
Το οφείλουμε στους νεκρούς της τάξης μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Το οφείλουμε στον τόπο μας.

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Η βαθιά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους του κόσμου. Ανεργία, απορρύθμιση, ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, ιδιωτικοποιήσεις.

Και ασφαλώς δεν μείναμε απαθείς στην επίθεση που δεχτήκαμε. Οργανώσαμε την αντίστασή μας, πρωτοστατήσαμε σε πρωτοφανείς για τα δεδομένα της Κύπρου κινητοποιήσεις, υπερασπιστήκαμε τις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Περάσαμε στην αντεπίθεση. Διεκδικούμε με επιτυχία την επαναφορά μισθών και δικαιωμάτων που απωλέσθηκαν στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν με το μνημόνιο της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Την ίδια ώρα, σπάσαμε το φόβο, δυναμώσαμε οργανωτικά και βλέπουμε μπροστά με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Με αυτό το πλαίσιο, με σύνθημα «Παλεύουμε για επανένωση, για κοινωνικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα» τιμούμε φέτος την Πρωτομαγιά. Σε τέτοιες συνθήκες αναδεικνύεται ξεκάθαρα πόσο μεγάλη αξία έχει για τους εργαζόμενους η οργάνωση, η ταξική αλληλεγγύη και η ενότητα δράσης.

Η Πρωτομαγιά λοιπόν μας υπενθυμίζει τα αυτονόητα. Ότι τίποτε δεν μας χαρίστηκε και όπως με αγώνες κερδήθηκαν, με οργάνωση και αγώνα, αποφασιστικά, με αυτοπεποίθηση, με πίστη στο δίκιο του αγώνα θα υπερασπιστούμε και θα βελτιώσουμε τις κατακτήσεις μας.

Το διαχρονικό μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς μάς υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να βασιστούν πρώτα και κύρια στις δικές τους δυνάμεις. Με την ενίσχυση και τη διαφύλαξη των συνδικάτων τους, περιφρουρώντας την ενότητα του εργατικού κινήματος και με προσήλωση στον ταξικό προσανατολισμό τους μπορούν να σταθούν ανάχωμα στις όποιες αντεργατικές επιβουλές.

Ας πορευτούμε λοιπόν και φέτος δίνοντας μαζικά το «παρών» μας στις εκδηλώσεις της ΠΕΟ που οργανώνει από κοινού με τα ταξικά τουρκοκυπριακά συνδικάτα, στέλνοντας το μήνυμα ότι για μας η 1η του Μάη είναι μέρα τιμής και μνήμης. Είναι μέρα αγώνα για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, για μια επανενωμένη Κύπρο, κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων, Λατίνων.

·        Ο Χρίστος Τομπάζος είναι Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της  ΠΕΟ

 

 

Διαβάστε Επίσης