Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΑΚΙΝΤΖΙ καλεί ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ: Μην υπογράψεις τον Κανονισμό για το «Ενωτικό Δημοψήφισμα»

ΑΚΙΝΤΖΙ καλεί ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ: Μην υπογράψεις τον Κανονισμό για το «Ενωτικό Δημοψήφισμα»

-

Όπως μεταδίδει το τ/κ “πρακτορείο ειδήσεων” επικαλούμενο πηγή του “προεδρικού”, ο κ. Ακιντζί ανέφερε στον κ. Έιντε ότι η απόφαση για τον εορτασμό στα σχολεία της επετείου του δημοψηφίσματος για την “Ένωσις”, είναι αντίθετη με την προσπάθεια συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται.

Πρόσθεσε στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι η “Ένωσις” που προκάλεσε πολύ πόνο στην Κύπρο, ακόμη κι αυτή την εποχή θα επεξηγείται στους Ε/κ νέους να είναι κάτι ιερό και ζήτησε από τον Ειδικό Σύμβουλο να αναλάβει πρωτοβουλία και να ενεργήσει ώστε αυτή η απόφαση της “ε/κ βουλής” – όπως αναφέρεται – να μην υπογραφεί από τον κ. Αναστασιάδη.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις τους  μετά τη συνάντηση που είχε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι “θα πάω σε αυτή τη συνάντηση, αλλά το μόνο θέμα θα είναι αυτό (η απόφασης της Βουλής). Δεν μπορεί να συζητηθεί άλλο θέμα. Θα τους εξηγήσω και αυτούς όπως σας εξήγησα και εσάς. Θα τους πως κατ ιδίαν ότι θα πρέπει επιτέλους να πάρουν μια απόφαση για το θέμα αυτό. Δεν έχει νόημα να πάμε εκεί και να κάνουμε διαπραγματεύσεις αν υπάρξει βήμα στο θέμα αυτό”.

Είπε ακόμα ότι ζήτησε από την κ. Σπέχαρ να διαβιβάσει την απογοήτευση της τ/κ πλευράς για την απόφαση της Βουλής για εορτασμό στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος.

“Αν η ε/κ πλευρά δεν κάνει βήμα τότε δεν υπάρχει νόημα για διαπραγματεύσεις”, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο οποίος σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση την Πέμπτη των δύο ηγετών το μόνο θέμα θα είναι η απόφαση της Βουλής.

Είπε ακόμα ότι θα αναμένει μέχρι τη συνάντηση της Πέμπτης να δει τις ενέργειες του Προέδρου Αναστασιάδη τις οποίες και θα αξιολογήσε

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ

ΤΗΝ  «ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ ΔΙΑΣΤΕΒΛΩΣΗ»

Οι έντονες αντιδράσεις στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα για τον Κανονισμό της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950 συζητήθηκαν σε προγραμματισμένη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Το Εθνικό Συμβούλιο, με ομόφωνη δήλωσή του, “καταδικάζει την εσκεμμένη διαστρέβλωση, εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, περί επαναφοράς από την ελληνοκυπριακή πλευρά της πολιτικής της `Ενωσης”, υπογραμμίζοντας πως “τέτοιο θέμα ούτε τέθηκε, ούτε πρόκειται ποτέ να τεθεί, όπως και δεν τίθεται θέμα αποδοχής της οποιασδήποτε μορφής λύσης που οδηγεί στη διχοτόμηση”.

Με την ομόφωνη δήλωση, που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνεδρία του Σώματος, “το Εθνικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η επιδιωκόμενη λύση βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως και στις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου”.

 

ΜΕ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Η “ΒΟΥΛΗ” ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 

Η έγκριση της τροπολογίας του νόμου για εορτασμό στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος εν μέσω διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού “είναι ένα ιστορικό λάθος το οποίο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για άλλα προβλήματα”, σύμφωνα με την “πρόεδρο της βουλής” Σιμπέλ Σιμπέρ.

Η “βουλή” κατά τη σημερινή της συνεδρία συζήτησε το θέμα και “ψήφισε” ομόφωνα διακήρυξη ενώ ζήτησε την άμεση λήψη πρωτοβουλίας από τα Ηνωμένα Έθνη στα οποία – όπως ανακοίνωσε – θα προβεί και σε καταγγελία, σύμφωνα με την κ. Σιμπέρ.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική “Κίπρις Πόστασι”, στη διακήρυξη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η φιλοσοφία της ένωσης ήταν εναντίον της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων σε ένα νησί με δύο κοινότητες, και ότι η τ/κ πλευρά παρά τα όσα έχει ζήσει εντούτοις πάντα είχε επιδείξει τη θέληση για λύση του Κυπριακού και αυτό διαφάνηκε στο δημοψήφισμα του 2004 αφού ήταν η πλευρά που το αποδέχτηκε ενώ η ε/κ το απέρριψε.

Αναφέρεται ακόμα ότι η “βουλή” πάντα στήριζε τις προσπάθειες για λύση και έχει πάρει αποφάσεις για τη στήριξη των διαπραγματεύσεων μέσα στις παραμέτρους των ΗΕ ενώ τη στήριξή της εξέφρασε και στο κοινό ανακοινωθέν των δύο ηγετών στις 11 Φεβρουαρίου 2014.

Η έγκριση της Βουλής να εορτάζεται το ενωτικό δημοψήφισμα στα σχολεία είναι αντίθετη με το κοινό ανακοινωθέν αλλά και τη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, προστίθεται.

Αυτή η απόφαση, όπως αναφέρεται στη διακήρυξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελεί ασέβεια στη φιλοσοφία της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα των διαπραγματεύσεων, επηρεάζει αρνητικά το αίσθημα της ασφάλειας των Τ/κ και αυξάνει ταυτόχρονα τις αμφιβολίες για τη στάση της ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις.

 

ΠΤΔ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ

ΤΙΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ 

“Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, απαντά στον Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε γραπτή δήλωση, με αφορμή δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Τονίζει ακόμα πως η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου “όχι μόνο διαψεύδει τις αιτιάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα μας για να συνεχίσουμε το διάλογο στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου”.

Ο ΠτΔ αναφέρει ότι ο τρόπος αντίδρασης μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μία απόφαση για απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός “δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αλλαγή πολιτικής και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, “πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων;”.

“Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ποια γνήσια πρόθεση για επίλυση του Κυπριακού αποτελούν τελετές και εορτασμοί για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η οποία δεν αποτελεί παρά στην ουσία επιδίωξη απόσχισης ή διχοτόμησης της Κύπρου;”, διερωτάται ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει πως έχει έμπρακτα και κατ’ επανάληψη αποδείξει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων τη γνήσια και ειλικρινή βούληση της ελληνοκυπριακής κοινότητας για εξεύρεση μιας λύσης στα πλαίσια των όσων σε επίπεδο Κορυφής έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί, αλλά και μιας λύσης που δεν θα δημιουργεί νικητές και θα αφήνει ηττημένους, με απώτερο στόχο να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

“Έχω την έντονη πεποίθηση πως εάν όλοι επιθυμούμε την επίτευξη του ίδιου στόχου, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να εργαστούμε, εγκαταλείποντας τις όποιες προφάσεις και ιδιαίτερα τις όποιες απαράδεκτες αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων”, καταλήγει.

 

 

Διαβάστε Επίσης