Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι νέες «κηπουρικές» κοινότητες, από την Κάμπρια στο βορά ως την Κορνουάλη στο νοτιότερο άκρο της Αγγλίας, θα αποτελούν μέρος ενός σχεδίου να οικοδομηθούν έως και 200.000 νέες οικιστικές μονάδες, ανακοίνωσε σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Στέγασης και Προγραμματισμού Γκάβιν Μπάργουελ.
Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε και πάλι μόλις ένα κλάσμα του εκατομμυρίου σπιτιών που έχει δηλώσει η κυβέρνηση ότι επιθυμεί να δει να οικοδομούνται από το 2015 ως το 2020 σε ένα κράτος που ήδη είναι πυκνοκατοικημένο.
Διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί να αντιμετωπίσουν την έλλειψη που οδήγησε τις τιμές των σπιτιών να βγουν εκτός ελέγχου στο Λονδίνο και σε άλλες κύριες πόλεις γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να τα αγοράσουν.
Αλλά οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης εκφράζουν παράπονα για έλλειψη διαθέσιμης γης και αυστηρούς πολεοδομικούς νόμους που δεν αφήνουν να γίνουν αναπτύξεις σε γη που θεωρείται «πράσινη ζώνη» γύρω από υφιστάμενες πόλεις και δίνουν στα τοπικά συμβούλια την διακριτική ευχέρεια να εμποδίσουν την κατασκευή κτιρίων.
Η κυβέρνηση ρώτησε πέρυσι τις τοπικές αρχές αν είναι υπέρ νέων πράσινων αναπτύξεων, στη βάση μιας ιδέας του 19ου αιώνα για τη στέγαση αυξανόμενων πληθυσμών σε αυτοτελείς πόλεις που θα περιβάλλονται από την εξοχή.
Ο κ. Μπάργουελ ανακοίνωσε τις τοποθεσίες για πρώτη φορά τη Δευτέρα και είπε ότι το κράτος θα χαλαρώσει τις πολεοδομικές απαιτήσεις και θα δώσει 7,4 εκατ. στερλίνες για να βοηθήσει στην οικοδόμηση.
Οι τρεις νέες πόλεις που θα έχουν πάνω των 10.000 σπιτιών η κάθε μία θα κτιστούν κοντά στο Έιλσμπουρι, το Τόντον και το Χάρλοου ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Τα νέα πράσινα χωριά περιλαμβανομένων του Μπάιλριγκ στο Λάνκαστερ, στο Λονγκ Μάρστον στο Στρατφορντ – ον – Έιβον, του Γουέλμπορν στο Χαμπσάιρ και του Καλμ στο Ντέβουν θα έχουν το κάθε ένα από 1.500 έως 10.000 ακίνητες ιδιοκτησίες.
Μαζί με ακόμη 7 πράσινες πόλεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί οι νέες αναπτύξεις θα παρέχουν σχεδόν 200.000 νοικοκυριά, είπε ο κ. Μπάργουελ.