Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΈκλεισαν εκκρεμότητες αλλά υπάρχει διάσταση απόψεων - Εποικοδομητικό κλίμα στη συνάντηση...

Έκλεισαν εκκρεμότητες αλλά υπάρχει διάσταση απόψεων – Εποικοδομητικό κλίμα στη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

-

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην αυριανή συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι αναμένει να χαράξουν από κοινού τη γραμμή που θα ακολουθηθεί στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Αναφερόμενος στην αποψινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σημείωσε ότι «έγινε, μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα, μια ενημέρωση από τους διαπραγματευτές για τα κεφάλαια που έχουν καλύψει μέχρι σήμερα, για την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί αλλά και για τις εκκρεμότητες που παρατηρούνται.”

Ανέφερε ότι συμφώνησαν όπως μέχρι τις 9 Ιανουαρίου πραγματοποιηθούν “τρεις έως τέσσερις συναντήσεις των ηγετών, αφού εν τω μεταξύ η εντατικοποιημένη διαβούλευση μεταξύ των διαπραγματευτών θα συνεχίσει με τρεις τουλάχιστον συναντήσεις εβδομαδιαίως».

Ερωτηθείς αν οι ηγέτες συζήτησαν απόψε για το θέμα της διάσκεψης για το Κυπριακό, έχοντας υπόψη ότι ο κ. Ακιντζί επιμένει ότι πρόκειται περί πενταμερούς, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν μας απασχόλησε τούτο διότι οι δικές μας απόψεις είναι γνωστές, οι δικές τους απόψεις είναι γνωστές. Προσπαθήσαμε, προσπάθησα, τουλάχιστον, να αποφευχθεί μια ανάλογη συζήτηση η οποία δεν θα ήταν προς όφελος αυτού που επιδιώκουμε, δηλαδή τις κατά το δυνατόν μέγιστες συγκλίσεις στα εκκρεμούντα θέματα. Αυτό είναι θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πώς θα ενεργήσει, το ποιες επαφές ή προτάσεις ή επιδιώξεις έχει».

Σε ερώτηση πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη σύνθεση της διάσκεψης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέμα τελικών αποφάσεων, οπωσδήποτε όμως πριν τη μετάβαση στη Γενεύη».

Ερωτηθείς αν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και αν κλείνουν εκκρεμότητες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «κλείνουν εκκρεμότητες, υπάρχει όμως και διάσταση απόψεων, που θα έρθουν ενώπιον μας για περαιτέρω διαβούλευση και αποφάσεις».

Για την αυριανή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και τί αναμένει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε, “αναμένω να χαράξουμε από κοινού τη γραμμή που θα ακολουθήσουμε όσον αφορά το μέγιστο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων».

 

Διαβάστε Επίσης