Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΕίμαστε οι επιλογές μας - Του Θεόδωρου (Άκης) Φ. ΗΛΙΑ

Είμαστε οι επιλογές μας – Του Θεόδωρου (Άκης) Φ. ΗΛΙΑ

-

Τι είναι αυτό που καθορίζει το μονοπάτι της ζωής μας; Είναι το κάρμα μας, το οποίο έχει γραφτεί και δεν μπορεί να αλλάξει, ή μήπως μπορούμε με τις αποφάσεις μας να σχεδιάσουμε το μέλλον μας; Αναμφίβολα, υπάρχει ένα γενικό και προκαθορισμένο πλαίσιο στη ζωή μας, το οποίο καθορίζεται από εξωγενείς παράγοντες. Ωστόσο, όπως ξεδιπλώνεται η ζωή μας κι εμείς προχωράμε μέσα σ’ αυτήν, ο καθένας από εμάς έχει ένα απίστευτο εύρος επιλογών, με τις οποίες μπορεί να δημιουργήσει και να καθορίσει το μέλλον του.

Για να ζήσουμε μια ζωή με νόημα και να πετύχουμε τους στόχους μας, οφείλουμε να αδράξουμε τις ευκαιρίες που θα μας στέλνει η μοίρα στο δρόμο μας. Η ζωή μας δεν θα ακολουθήσει ένα προσχέδιο που κάποιος από μηχανής θεός έχει σχεδιάσει κι εμείς απλά θα λειτουργούμε ως μαριονέτες μιας ανώτερης δύναμης, χωρίς να έχει καμία σημασία ο τρόπος που αντιδρούμε. Αυτός είναι ένας μύθος που καλλιεργείται στους ανθρώπους που φοβούνται να αναλάβουν την ευθύνη για τον τρόπο που διαχειρίζονται τη ζωή τους. Αυτός ο κόσμος θα γίνει πολύ καλύτερος αν αποφασίσουμε ότι θα φύγουμε από το ασφαλές λιμάνι και τη ζώνη άνεσής μας και θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας με πίστη στον εαυτό μας και ελπίδα για το αύριο. Ο άνθρωπος δεν έχει φτιαχτεί για να μένει προσκολλημένος στους φόβους του και στάσιμος σε λιμνάζοντα νερά. Ο κάθε άνθρωπος έχει φτιαχτεί για να μπαίνει στην αρένα της ζωής και να προχωρά στο άγνωστο. Γιατί το άγνωστο κρύβει το νέο και το νέο θα μας δώσει την δυνατότητα για βελτίωση και θα μας οδηγήσει στην κατάκτηση της κορυφής. Μόνο έτσι θα αναδυθεί ο καλύτερός μας εαυτός, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε με τόλμη, σοφία αλλά και ελπίδα για το αύριο.

Το να παραμείνουμε σε ασφαλές λιμάνι σημαίνει να μείνουμε φυλακισμένοι στο κουτί μας και στους φόβους μας. Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει ο Αμερικανός Τσαρλς Μ. Σούλτς «Η ζωή είναι σαν ποδήλατο με δέκα ταχύτητες. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γρανάζια που δεν χρησιμοποιούμε ποτέ». Για να αξιοποιήσουμε όλα τα γρανάζια στο μέγιστο δυνατό βαθμό, θα πρέπει να βγούμε από το κλειστό μας κουτί και να ταξιδέψουμε σε ανοικτές θάλασσες. Στο ταξίδι αυτό είναι σίγουρο ότι θα συναντήσουμε φουρτούνες, εμπόδια και προβλήματα. Είναι όμως μέσα από τα προβλήματα και τις φουρτούνες που θα ξεκλειδώσουμε το δυναμικό μας και θα ξυπνήσουμε τον γίγαντα που κρύβουμε μέσα μας. Είναι μέσα από τα προβλήματα και τα εμπόδια που καθημερινά θα συναντάμε, που θα δαμάσουμε τους φόβους μας και θα τους μετατρέψουμε σε ευκαιρίες για βελτίωση και ανάπτυξη.

Ο άνθρωπος δεν έχει γεννηθεί για να αφήνεται στην μοίρα του και μοιρολατρικά να περιμένει να γίνουν τα πάντα από κάποιους άλλους, χωρίς ο ίδιος να φέρει ευθύνη. Κανένας δεν επιθυμεί να φτάσει στο τέλος της ζωής του και να λυπάται γιατί δεν έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε στη ζωή του. Τη ζωή μας θα τη ζήσουμε μόνο μια φορά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε το ταξίδι δυο φορές. Ως εκ τούτου, έχουμε χρέος και καθήκον να αξιοποιήσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που διαθέτουμε, ώστε ο καθένας από εμάς να βρει την πορεία του κι ένα σημαντικό σκοπό στη ζωή του που θα του δίνει τη δύναμη, όχι μόνο να ξεπερνάει τους φόβους του, αλλά και να βγαίνει νικητής.

Η ζωή είναι ένα συγκλονιστικό ταξίδι και αυτός που τολμά και αγωνίζεται να κάνει πράξη τα όνειρά του θα ζήσει μια ζωή με νόημα και ουσία. Μια ζωή, που αν είχε την ευκαιρία να την ξαναζήσει, τον ίδιο δρόμο θα επέλεγε.

  • Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Πάφου

Διαβάστε Επίσης