Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΚάτι διαφορετικό για τις εγγυήσεις άκουσε στη συνάντηση με Ακιντζί, δήλωσε ο...

Κάτι διαφορετικό για τις εγγυήσεις άκουσε στη συνάντηση με Ακιντζί, δήλωσε ο ΠτΔ

-

εγγυήσεων άκουσε στη σημερινή συνάντηση από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, που ήταν η 4η στο πλαίσιο του εντατικοποιημένου γύρου των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη ανταλλαγή ιδεών (brainstorming) στα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει και 8η συνάντηση των δύο ηγετών στις 10 Σεπτεμβρίου για να συζητηθούν εκκρεμούντα θέματα, που δεν αφορούν τα δύο κεφάλαια που συζητήθηκαν σήμερα, “ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση ακόμη σε βαθύτερη έκταση”. Έτσι, οι συναντήσεις με τον Μουσταφά Ακιντζί θα γίνουν από επτά, οκτώ, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν προέκυψε κάτι στη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πέραν της αναφοράς του σε ανταλλαγή απόψεων (brainstorming) και με δεδομένη την απόφαση να μην υπάρχουν ανακοινώσεις, “δεν μπορώ να πω οτιδήποτε. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στο brainstorming ανταλλάσσονται προβληματισμοί, απόψεις, τίθενται οι ‘κόκκινες γραμμές’ της κάθε πλευράς βεβαίως και εναπόκειται εις το πώς θα εξελιχθεί η όλη συζήτηση”.

Ερωτηθείς αν σήμερα άκουσε κάτι διαφορετικό από αυτά που είχε ακούσει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: “να μου επιτρέψετε να μην απαντήσω. Άκουσα κάτι διαφορετικό από τις εγγυήσεις του ’60, δεν σημαίνει όμως ότι μας βρίσκει σύμφωνους”.

Σε ερώτηση αν η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα έχει διαφοροποιήσει τη στάση του κ. Ακιντζί σε αυτά τα θέματα, σε σχέση με το παρελθόν, ο Πρόεδρος είπε ότι “ενδεχόμενα αυτό το οποίο έχω πει προηγουμένως”.

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση στις επόμενες των συναντήσεων θα είναι εφ` όλης της ύλης, ενώ κληθείς να αναφερθεί στην τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρόκειται για μια από κοινού συνάντηση. “Για να μην τη λέμε τριμερή, διότι είναι ωσάν να υπάρχουν τρία μέρη. Δεν υπάρχουν τρία μέρη. Υπάρχει ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Δεν είναι τριμερής συνάντηση, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά”.

Σε ερώτηση αν μετά το κάλεσμά του προς τα κόμματα για να μελετήσουν τα πρακτικά των συναντήσεων υπήρξε ανταπόκριση από πλευράς των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται πως “υπάρχει κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον από κάποια κόμματα – που με συνέπεια παρακολουθούν το τι γίνεται – για τα πρακτικά τα οποία θα είναι στη διάθεση των κομμάτων”.

Κληθείς να πει κατά πόσο ο κ. Ακιντζί εξήγησε τι εννοούσε με την αναφορά του ότι θα πρέπει να δούμε τη λύση εντός του 2016 και όχι τις (Προεδρικές) εκλογές του 2018, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “η ε/κ πλευρά ασχολείται με το Κυπριακό εδώ και 42 ολόκληρα χρόνια ανεξαρτήτως αν υπάρχουν ή αν δεν υπάρχουν εκλογές. Το Κυπριακό δεν είναι θέμα εκλογών, είναι θέμα εθνικού συμφέροντος”.

Διαβάστε Επίσης