Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΠροβληματική παραμένει η νομοθεσία περί ρύθμισης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων

Προβληματική παραμένει η νομοθεσία περί ρύθμισης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων

-

Αύγουστος 2016

Του Μαρίνου ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΥ*

Συνεχίζονται τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην κυπριακή κτηματαγορά και στους αδειούχους εγγεγραμμένους κτηματομεσίτες με την εφαρμογή της νομοθεσίας περί Ρύθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων Νόμων του 2006 έως 2012 καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου.

Ο ΣΚΕΚ με επιστολή προς τον Υπουργό Ενεργείας προχώρησε σε Ιεραρχική Προσφυγή εναντίον των αποφάσεων που εξεδόθησαν για την επιβολή διοικητικού προστίμου, αφού αδυνατούν να αντιληφθούν πως είναι δυνατόν οι διατάξεις του Νόμου να έχουν σχέση με τους Κτηματομεσίτες. Παράλληλα, τονίζουν ότι δεν συμφωνούν ότι ο Νομός περί Ρύθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων Νόμων του 2006 έως 2012 μπορεί να έχει οποιαδήποτε εφαρμογή σε σχέση με τις διαφημίσεις στις οποίες οι Κτηματομεσίτες προβαίνουν. Ο Σύνδεσμος περίμενε από το αρμόδιο Υπουργείο να δοθούν πρώτα απαντήσεις στα ερώτημα που έχει θέση και αντί αυτού καταγγελθήκαν. Η επιστολή του Συνδέσμου έχει σταλεί και στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για απόψεις και ακόμα αναμένονται να δοθούν απαντήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο μέχρι και σήμερα.

Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ.

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι κάθε αδειούχος κτηματομεσίτης οφείλει να έχει στις διαφημίσεις του τον αριθμό μητρώου και αδείας του , έτσι ώστε η άδεια του να μπορεί να ελέγχεται από όλους τους πελάτες. Σε έλεγχους του ΣΚΕΚ παρατηρήθηκε ότι σε διάφορες διαφημίσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για πώληση και ενοικίαση κτιριακών μονάδων, υπάρχουν και αρκετοί ιδιώτες, όπως και μη αδειούχα μέλη (παράνομοι κτηματομεσίτες). Ο Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου διερωτάται κατά πόσο έγιναν καταγγελίες και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα σε όλους αυτούς. Με την εφαρμογή της νομοθεσίας ο Σύνδεσμος προέβλεψε αύξηση των δημοσιεύσεων από παράνομους κτηματομεσίτες από τη στιγμή που μπορούν να δίνονται ανεπαρκή στοιχειά, όπως ένας αριθμός με καρτοκίνηση. Άρα ποτέ δεν θα μπορούν να εντοπιστούν με τραγικές συνέπειες για την κυπριακή κτηματαγορά και κατά συνέπεια και στα έσοδα του κράτους.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΑΔΕΙΟΥΧΟΥΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΣ

Ο Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου έγινε δέκτης παράπονων από τα μέλη του σχετικά με την επιβολή διοικητικού προστίμου για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις των περί Ρύθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων Νόμων του 2006 έως 2012 από το Υπουργείο Ενεργείας, Εμπορίου και Τουρισμού. Στις επιστολές καλούνται οι αδειούχοι εγγεγραμμένοι κτηματομεσίτες να πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο και να αποσυρθούν και οι διαφημίσεις που έχουν δημοσιευτεί. Τονίζεται επίσης ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι εξακολουθούν να παραβιάζουν της πρόνοιες του Νομού, τότε η Υπηρεσία Ενεργείας θα αναγκαστεί να τους επιβάλει εκ νέου αυξημένο διοικητικό πρόστιμο. Με βάση το εδάφιο 1 του άρθρου 18 του Νόμου, όταν η Αρμόδια Αρχή διαπιστώσει παράβαση οποιασδήποτε διάταξης του Νομού, έχει εξουσία να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις €30,000 ανάλογα με τη φύση, τη βαρύτητα, τη διάρκεια και την έκταση της παράβασης. Συμφώνα με την Αρμόδια Αρχή του Υπουργείου, η δήλωση της κατηγορίας ενεργειακής απόδοσης του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) στόχο έχει την καλύτερη ενημέρωση των υποψήφιων αγοραστών ή και ενοικιαστών σχετικά με την κατανάλωση ενεργείας των κτιρίων. Η χαμηλή κατανάλωση ενεργείας κατά την Αρμόδια Αρχή αποτελεί για πολλούς καταναλωτές ποιοτικό χαρακτηριστικό και κατά συνέπεια σημαντική παράμετρο στην αγορά ή και ενοικίαση ακίνητων.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΩΝ

O Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου τονίζει, για ακόμα μια φόρα, ότι τον τελευταίο χρόνο, λόγω και των όσων έχουν συμβεί στην οικονομία γενικότερα και παρόλες τις σημαντικές μειώσεις στις τιμές των ακίνητων δεν έφερε επενδύσεις από Κύπριους αγοραστές, γιατί έχει επηρεαστεί αρνητικά η ψυχολογία των ενδιαφερόμενων, οι οποίοι δεν τολμούν πλέον να κάνουν το βήμα της αγοράς ενός ακινήτου.

Η ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η νέα τάξη πραγμάτων έχει επηρεάσει την κτηματαγορά και τις αγοραπωλησίες και μετρά εναντίον των κτηματομεσιτών. Τέτοιο δεδομένο είναι η επιβολή διοικητικού προστίμου από την Αρμόδια Αρχή του Υπουργείου Ενεργείας , Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού που δημιούργησε μεγαλύτερη αστάθεια στην αγορά ακίνητων με συνέχιση της πτωτικής τους πορείας.

Έντονες όμως διαμαρτυρίες υπάρχουν και από πολίτες προς το Σύνδεσμο Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου, οι οποίοι ζητούν βοήθεια για την πώληση των ακίνητων τους, άλλα δυστυχώς, τα χέρια των κτηματομεσιτών παραμένουν δεμένα με την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ρύθμισης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Οι νόμοι για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτιρίου μεγαλώνουν το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην κυπριακή αγορά ακίνητων και δεν βοηθούν στην ομαλοποίησή της. Ο ΣΚΕΚ τονίζει ότι το οικονομικό κλίμα στην κυπριακή κτηματαγορά παρουσιάζει επιβράδυνση και η οικονομική κρίση συνεχίζεται.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ

Τώρα είναι η ώρα το Υπουργείο Ενέργειας, να προχωρήσει σε πρακτικές ενέργειες, για να αυξηθεί το ενδιαφέρον στην εγχωρία αγορά. Δίνοντας άμεση λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απόσυρση των διαφημίσεων από τους αδειούχους εγγεγραμμένους κτηματομεσίτες. Η ουσία είναι να δούμε σφαιρικά και ολοκληρωτικά τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας και όχι αποσπασματικά όπως χαρακτηριστικά τονίζει και ο Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου.

  • Ο Μαρίνος Κυναιγείρου MRICS, είναι Πρόεδρος Συμβούλιου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Πρόεδρος Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου, Δημοπράτης Κτηματολογίου

Διαβάστε Επίσης