Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΕπείγουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα σε όλες τις εκτάσεις των καμένων περιοχών...

Επείγουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα σε όλες τις εκτάσεις των καμένων περιοχών της Σολέας – Ανησυχίες περιβαλλοντιστών

-

Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 09 Αύγουστος 2016

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να γίνουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα σε ολόκληρες τις εκτάσεις των καμένων περιοχών της Σολέα (όχι μόνο σε ρέματα), εκφράζοντας τον προβληματισμό της για το γεγονός και μόνο ότι η τοπογραφική διαμόρφωση είναι έντονα επικλινής.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΟΠΟΚ εκφράζει τις ανησυχίες της σε σχέση με τα μέτρα αποκατάστασης στις προσφάτως πληγείσες πυρόπληκτες περιοχές του νησιού, ενώ αναφέρει ότι σε επιστολές που απέστειλε στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη, καθώς και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εσωτερικών και Γεωργίας διατυπώνει τις ανησυχίες της, ιδιαίτερα για το γεγονός ότι κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στη Σολέα.

“Οι προβληματισμοί της ΟΠΟΚ γίνονται ακόμα εντονότεροι αφού τα τελευταία χρόνια το Τμήμα Δασών, το οποίο είναι και ο αρμόδιος φορέας αποκατάστασης, έχει μειωμένο προϋπολογισμό και μειωμένο ανθρώπινο δυναμικό. Εύλογο είναι το ερώτημα κατά πόσον έχει ζητηθεί επιπλέον κονδύλι από το Υπουργείο Οικονομικών, πέραν του προβλεπόμενου, ώστε να μπορέσει να γίνει έγκαιρη και ορθή αποκατάσταση του φυσικού μας πλούτου”, σημειώνει η ανακοίνωση.

Επίσης, εκτιμά ότι το υφιστάμενο προσωπικό του Τμήματος Δασών με όσο ζήλο και αν έχει για να διεκπεραιώσει την αποστολή του αυτή, δεν θα τα καταφέρει έγκαιρα εάν δεν ενισχυθεί άμεσα, προσθέτοντας ότι “η ενίσχυση αυτή θα πρέπει να αφορά τόσο σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, όσο κυρίως σε εργατικά δασικά χέρια αλλά και εξοπλισμό”.

“Τα χρονικά περιθώρια”, συμπληρώνει, “στενεύουν και οι πρώτες νεροποντές δεν θα αργήσουν. Όσο καλοδεχούμενες και να είναι μπορεί να αποτελέσουν την αρχή της ολοκληρωτικής καταστροφής των καμένων μας δασών εάν δεν τις προλάβουμε έγκαιρα, παρασύροντας το έδαφος και μαζί τις ελπίδες μας για επαναδημιουργία του δασικού μας πλούτου. Ένα δασικό πλούτο που καταχραστήκαμε από τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Ας μεριμνήσουμε τουλάχιστο να διασφαλίσουμε υγιές περιβάλλον για τα δισέγγονα μας, το οφείλουμε στην ίδια τη ζωή”.

Διαβάστε Επίσης