-
Δημιουργήθηκε : Κυριακή, 07 Αύγουστος 2016
Επίδειξη ισχύος από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της μεγάλης «συγκέντρωσης υπέρ της Δημοκρατίας» που διοργάνωσαν οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Στόχος της συγκέντρωσης ήταν να σταλεί ισχυρό μήνυμα πολιτικής ισχύος του Ερντογάν, στη Δύση η οποία του ασκεί κριτική για την ευρεία επιχείρηση «εκκαθάρισης» που πραγματοποιούν οι τουρκικές αρχές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
H συγκέντρωση ήταν μεγάλη – εκτιμάται ότι παρευρέθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμος – με τους υποστηρικτές του Τούρκου Προέδρου να τον επευφημούν κρατώντας φωτογραφίες του και φωνάζοντας συνθήματα. Οι κομματικές σημαίες, όπως και τα κομματικά συνθήματα ήταν απαγορευμένα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος έφθασε κρατώντας από το χέρι την σύζυγό του Εμινέ και υπό τους ήχους του τουρκικού εθνικού ύμνου και στίχων του Κορανίου. Η συγκέντρωση και η ομιλία του Ερντογάν μεταδόθηκαν ζωντανά σε γιγαντοοθόνες σε ολόκληρη την Τουρκία. Μία τέτοια οθόνη στήθηκε και στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, όπου ζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν, αντίπαλος του Ερντογάν τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγορεί ως εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Τι είπε ο Ερντογάν
Κατά την ομιλία του ο Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στην επαναφορά της θανατικής ποινής. «Εάν ο λαός θέλει την θανατική ποινή, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του», είπε μπροστά στο πλήθος, που φώναζε «ποινή θανάτου», και πρόσθεσε: «οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν την θανατική ποινή».
Αναφερόμενος στο δίκτυο του ιεροκήρυκα Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί για το πραξικόπημα του Ιουλίου, ο Ερντογάν είπε πως αυτό πρέπει να καταστραφεί με νόμιμο τρόπο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος τα έβαλε και με τη Γερμανία καθώς δεν του επέτρεψε να απευθυνθεί με βιντεοσύνδεση στους υποστηρικτές του που διαδήλωναν στην Κολωνία την περασμένη Κυριακή.
Σημείωσε ότι η Γερμανία επέτρεψε σε Κούρδους ακτιβιστές να μιλήσουν μέσω βιντεοσύνδεσης. «Πού είναι η δημοκρατία; Αφήστε τους να τρέφουν τους τρομοκράτες και αυτοί θα επιστρέψουν και θα τους χτυπήσουν», πρόσθεσε.
Η αντιπολίτευση
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και μίλησαν και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης εκτός του κουρδικού, καθώς ο Ερντογάν απέκλεισε το HDP από κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία.
Πάντως και με τα άλλα κόμματα υπήρξαν ζητήματα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου δεν θέλει να δώσει «λευκή επιταγή» στον Ερντογάν. Προκειμένου να παρευρεθεί στη συγκέντρωση ζήτησε να υπάρχει γιγαντοαφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ και να μην υπάρχουν κομματικές σημαίες ή σύμβολα και τραγούδια, αλλά μόνο τουρκικές σημαίες.
Ακόμη κι έτσι χρειάστηκαν αρκετές πιέσεις από τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και στον Κιλιντσάρογλου και στον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να παρευρεθούν στη συγκέντρωση. Εξάλλου ο Κιλιντσάρογλου δέχεται πολύ αυστηρή κριτική για την απόφασή του να παρευρεθεί στη συγκέντρωση από τα στελέχη του κόμματός του καθώς του χρεώνουν ότι νομιμοποιεί τις κινήσεις Ερντογάν.
Οι μαζικές εκκαθαρίσεις και ο Γκιουλέν
Ο Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 25ης Ιουλίου έχει προχωρήσει σε μαζικές εκκαθαρίσεις σε όλους τους επιτελικούς τομείς της χώρας (στρατός, αστυνομία, μυστικές υπηρεσίες, δικαιοσύνη, εκπαίδευση) αλλά ακόμη και στο εσωτερικό του ίδιου του κόμματός του. Παράλληλα με μια πρωτοφανή απόφαση κλείνει πάνω από 130 μέσα ενημέρωσης και κατηγορείται ότι επιβάλλει με ταχύτατους ρυθμούς μια «κοινοβουλευτική» δικτατορία.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί τον βασικό αντίπαλό του Φετουλάχ Γκιουλέν ότι ήταν ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος ενώ η Τουρκία αφήνει αιχμές για την στάση των ΗΠΑ στα γεγονότα. Κι αυτό γιατί ο Ερντογάν έχει ζητήσει την έκδοση του Γκιουλέν κάτι που έως τώρα οι ΗΠΑ δεν έχουν δεχτεί.
Ο Τούρκος κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν από την πλευρά του απορρίπτει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του η τουρκική δικαιοσύνη κατηγορώντας τον, για το σχεδιασμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Αρνείται ότι είχε σχέση με το πραξικόπημα ενώ σε δηλώσεις του έχει αφήσει να εννοηθεί πως ο εγκέφαλος ενδέχεται να ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν, τον οποίο κατηγορεί για πορεία προς τον ολοκληρωτισμό.