Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒΟΥΛΗΗ φορολογία ακίνητης περιουσίας δεσπόζει στην τελευταία Ολομέλεια πριν από το κλείσιμο...

Η φορολογία ακίνητης περιουσίας δεσπόζει στην τελευταία Ολομέλεια πριν από το κλείσιμο της Βουλής

-

κυριαρχεί στις διαβουλεύσεις των κομμάτων, συνέρχεται σήμερα στις 10:00 η τελευταία Ολομέλεια της Βουλής των αντιπροσώπων πριν από το κλείσιμο της για τις θερινές διακοπές, στην οποία θα παραχθεί νομοθετικό έργο. Αύριο θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία της Ολομέλειας για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Στις 09:00 θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων στην οποία αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, αφού ακόμα δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στα οκτώ κόμματα της νέας Βουλής, κάνοντας πολλούς να μιλούν για δυσκαμψία του νομοθετικού σώματος.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση που έφερε η Κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, διατηρείται το δικαίωμα φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας από τις τοπικές αρχές, ενώ ο οριζόντιος συντελεστής του φόρου που προβλέπεται στο νομοσχέδιο μειώνεται από 0,5 τοις χιλίοις σε 0,35 τοις χιλίοις.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στην κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, το Υπουργείο αφαιρεί με αυτό τον τρόπο 15 εκ. από την πρότασή του για να τα εισπράξουν οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόσθεσε ότι, εκεί που η Κυβέρνηση θα εισέπραττε μέσω μιας φορολογίας 45 εκατομμύρια ευρώ για να δώσει 15 εκ. στην τοπική αυτοδιοίκηση, τώρα θα εισπράξει μόνο 30 εκ.

Σε περίπτωση που η Βουλή δεν προχωρήσει με την ψήφιση νέου νόμου, τότε η φορολογία που θα εισπραχθεί θα είναι η ίδια με πέρυσι, δηλαδή €88 εκ. σε σχέση με €30 εκ. που επιδιώκει να εισπράξει φέτος η Κυβέρνηση.

Άλλα σημαντικά νομοσχέδια που αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στην Ολομέλεια είναι το νομοσχέδιο το οποίο αφορά την πρόσληψη 3.000 συμβασιούχων οπλιτών (ΣΥΟΠ) στην Εθνική Φρουρά και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, αλλά και τροποποιητικό νομοσχέδιο για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που προβλέπει εκσυγχρονισμό ορισμένων διατάξεων σε σχέση με τα εκλογικά έξοδα, το παράβολο των υποψηφίων και τη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις συστάσεις της επιτροπής GRECO.

Διαβάστε Επίσης