Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Να συζητηθούν όλα με πλήρη διαφάνεια για τα αίτια της...

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Να συζητηθούν όλα με πλήρη διαφάνεια για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Σολιά

-

Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 24 Ιούνιος 2016

Επιβάλλεται να διεξαχθεί μια μεγάλη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής όλων των γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφική πυρκαγιά στη Σολιά, περιλαμβανομένων και των πολιτικών αποφάσεων, τόνισε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού που περιόδευσε σήμερα στην περιοχή.

Ως ΑΚΕΛ, ανέφερε, έχουμε συμπεριφερθεί υπεύθυνα όλες τις τελευταίες μέρες, Έχουμε δώσει την δυνατότητα και την ευκαιρία απερίσπαστη η πολιτεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις πυρκαγιές. Τώρα θεωρούμε ότι είναι η ώρα να συζητήσουμε με πλήρη διαφάνεια, όλα εκείνα μας οδήγησαν στην πυρκαγιά καθώς επίσης και τις ελλείψεις, τις αδυναμίες και τα προβλήματα τα οποία παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας».

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Α. Κυπριανού:

«Με την επιστροφή μας από τις Βρυξέλες κρίναμε σκόπιμο να έρθουμε επιτόπου για να δούμε τις ζημιές οι οποίες έχουν προκληθεί.

Πρώτα να εκφράσω τη λύπη μου και τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των δύο θυμάτων αυτής της καταστροφικής πυρκαγιάς και βέβαια τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Θεωρώ ότι επιβάλλεται να διεξαχθεί μια μεγάλη συζήτηση. Τόσο στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, αλλά και στα πλαίσια μιας Ερευνητικής Επιτροπής, πρέπει να διερευνηθούν τα γεγονότα τα οποία μας έχουν οδηγήσει σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Πρέπει να διερευνηθούν πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί και οι οποίες ενδεχομένως να έχουν αποδυναμώσει τη δυνατότητα του κράτους να αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα. Αποφάσεις όπως το κλείσιμο του Δασικού Κολλεγίου, η μείωση των θέσεων στο Τμήμα Δασών και άλλες αποφάσεις που έχει πάρει η συγκεκριμένη κυβέρνηση στα πλαίσια της πολιτικής της για λιτότητα. Θα έλεγα ότι τέτοιοι τομείς, σε χώρες όπως η Κύπρος που έχει πολύ ψηλές θερμοκρασίες, δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο έλεος πολιτικών αποφάσεων οι οποίες ανεβάζουν τον κίνδυνο έκρηξης καταστροφικών πυρκαγιών.

Το δεύτερο που πρέπει να διερευνηθεί κατά την άποψη μας, είναι ο τρόπος που έτυχαν χειρισμού από τους πολιτικούς προϊσταμένους τα όλα ζητήματα. Καταβλήθηκε μια έντονη προσπάθεια από την πλευρά των Υπουργών να περάσει ένα μήνυμα εφησυχασμού. Να επισημάνω ότι είναι γεγονός πως τα αεροπλάνα τα οποία έφτασαν από τη Γαλλία, την Ιταλία και τα οποία κατά γενική ομολογία είχαν ένα καθοριστικό ρόλο στο σβήσιμο της πυρκαγιάς ήρθαν με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση γιατί η κυπριακή κυβέρνηση δεν απαίτησε, δεν ζήτησε να έρθουν προηγουμένως. Όλα αυτά τα ζητήματα, καθώς επίσης και η έλλειψη συντονισμού, μια αναρχία που υπήρχε κατά τη διάρκεια των ημερών της πυρκαγιάς επαναλαμβάνω πρέπει να διερευνηθούν, με στόχο να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα μελλοντικά.

Επιβάλλεται κατά την άποψη μας να μελετηθεί και η επόμενη μέρα. Πως στηρίζονται οι κοινότητες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής καταστροφής που θα προκύψει από αυτή την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά. Επίσης θα πρέπει να μελετήσουμε διάφορα πράγματα τα οποία θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά παρόμοια φαινόμενα, όπως είναι για παράδειγμα η δημιουργία ομάδων διαχείρισης κρίσης και καταστροφών, σε συνεργασία με την Πολιτική άμυνα βέβαια. Επίσης θα πρέπει να μελετηθεί και το ενδεχόμενο σύστασης επιτροπής για την ανασυγκρότηση των περιοχών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, στην οποία να συμμετέχουν εκπρόσωποι πανεπιστημίων, άλλων αρμοδίων φορέων και λοιπά. Η όλη προσπάθεια για αναδάσωση και αποκατάσταση της περιοχής πρέπει να γίνει στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού, προγραμματισμού και πάρα πολύ προσεχτικά.

Εμείς ως ΑΚΕΛ έχουμε συμπεριφερθεί υπεύθυνα όλες τις τελευταίες μέρες, Έχουμε δώσει την δυνατότητα και την ευκαιρία απερίσπαστη η πολιτεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις πυρκαγιές. Τώρα θεωρούμε ότι είναι η ώρα να συζητήσουμε με πλήρη διαφάνεια, όλα εκείνα μας οδήγησαν στην πυρκαγιά καθώς επίσης και τις ελλείψεις, τις αδυναμίες και τα προβλήματα τα οποία παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας.

Επαναλαμβάνω και επιμένω, να δούμε που μας βρίσκει η επόμενη μέρα, πως αντιμετωπίζουμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί»

Διαβάστε Επίσης