Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΜετά το Σαϊτά, η μεγαλύτερη πυρκαγιά αυτή της οροσειράς Τροόδους , λέει...

Μετά το Σαϊτά, η μεγαλύτερη πυρκαγιά αυτή της οροσειράς Τροόδους , λέει ο Διευθυντής της ΠΥ

-

Δημιουργήθηκε : Τετάρτη, 22 Ιούνιος 2016

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέας Νικολάου χαρακτήρισε αρκετά βελτιωμένη την κατάσταση σήμερα στα μέτωπα της πυρκαγιάς, αφού- όπως είπε- από πολύ πρωί γύρω στις 05:15 άρχισαν τα εναέρια μέσα να επιχειρούν σε συνδυασμό με τις επίγειες δυνάμεις.Ο κ. Νικολάου
εκτίμησε πως είναι ίσως η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης δασικής έκτασης στην Κύπρο σε τόσα χιλιόμετρα, μετά το Σαϊτά το 2007.

Συνεχίζεται, η καταπολέμηση της πυρκαγιάς προσθέτοντας ωστόσο πως η περίμετρος είναι αρκετά μεγάλη ενώ υπάρχουν αρκετές εστίες στην περίμετρο που μπορούν να προκαλέσουν μια αναζωπύρωση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο κ. Νικολάου που βρίσκεται στο προωθημένο Κέντρο Διοίκησης του επεισοδίου στη Γαλάτα , όπου έφτασαν το πρωί οι δυνάμεις της πυροσβεστικής , είπε πως έχουν γίνει οι αντικαταστάσεις του προσωπικού που εργάζονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας και το προσωπικό ασχολείται με την τελική κατάσβεση στα σημεία της ευθύνης που έχει αναλάβει.

Πρόσθεσε δε, πως στην προσπάθεια της κατάσβεσης συμμετέχουν αρκετές δυνάμεις λέγοντας πως “από πλευράς εναέριων δυνάμεων συμμετέχουν εναέρια μέσα που έφτασαν από ξένες χώρες”.

Συγκεκριμένα συνέχισε , από το Ισραήλ συμμετέχουν τέσσερα αεροσκάφη, από την Ελλάδα δύο αεροσκάφη, και δύο ελικόπτερα, από την Ιταλία ένα αεροσκάφος και από την Γαλλία τρία.

Σημαντική δε είναι και η συμβολή – όπως είπε- των αεροπλάνων του Τμήματος Δασών, τα ελικόπτερα που έχει εκμισθώσει η ΚΔ , τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, των Βάσεων και της Εθνικής Φρουράς.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται τόσα πολλά εναέρια μέσα για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς αλλά και από πλευράς επίγειων μέσων από όλες τις υπηρεσίες.

Είπε πως στο έργο κατάσβεσης συμμετέχουν εθελοντές από διάφορες οργανώσεις αλλά και κάτοικοι των κοινοτήτων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε πολύ βασικής σημασίας την συνδρομή των εθελοντών, όμως θα πρέπει να μην δρουν μόνοι τους ανεξάρτητοι.

Προτού επιχειρήσουν είπε, “ θα πρέπει να επισκεφτούν το Συντονιστικό Κέντρο ,να καταγραφούν και ένας αξιωματικός είτε του Τμήματος Δασών είτε και της Πυροσβεστικής να τους κατευθύνει για σκοπούς περισσότερο ασφάλειας δικής τους”.

Kάλεσε παράλληλα τους εθελοντές να είναι κατάλληλοι ντυμένοι και όχι να σπεύδουν προς βοήθεια ντυμένοι ακατάλληλα γιατί τίθεται θέμα ασφάλειας τους.

Διαβάστε Επίσης