Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Κομισιόν γνώριζε τον κίνδυνο απάτης με τις εκπομπές ρύπων, αλλά αδράνησε!...

Η Κομισιόν γνώριζε τον κίνδυνο απάτης με τις εκπομπές ρύπων, αλλά αδράνησε! – Καταγγελία Νεοκλή Συλικιώτη

-

Δημιουργήθηκε : Τρίτη, 21 Ιούνιος 2016

“Το ερευνητικό κέντρο της Κομισιόν το 2013 προειδοποίησε σε έκθεσή του πως υπάρχει δυνατότητα απάτης με την χρήση των “συστημάτων αναστολής” που μπορούν να παραποιήσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων των εκπομπών. Με τα δεδομένα αυτά έπρεπε να δρούσατε άμεσα και να ζητούσατε από τις αυτοκινητοβιομηχανίες συμπληρωματικούς ελέγχους.”

Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, στην ακρόαση που διοργάνωσε η εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο με τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία. Στην ακρόαση συμμετείχαν ως κύριοι ομιλητές εκπρόσωποι της Κομισιόν από την Τεχνική Επιτροπή για τα μηχανοκίνητα οχήματα (TCMV) καθώς και από την ομάδα εμπειρογνωμόνων των αρχών έγκρισης τύπου (TAAEG).

Μιλώντας ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως παρόλο που οι εκπρόσωποι της Κομισιόν τονίζουν συνεχώς τις ευθύνες των κρατών μελών για την εποπτεία της αγοράς, εν τούτοις είναι καθήκον της δικής τους ομάδας, των εμπειρογνωμόνων των αρχών έγκρισης τύπου TAAEG, η παρακολούθηση της ανάπτυξης των πολιτικών των κρατών μελών και η διασφάλιση της εφαρμογής της ισχύουσας ενωσιακής νομοθεσίας. Ζήτησε λοιπόν να απαντήσουν ποια επιπρόσθετα μέτρα έλαβαν, μετά από τις προειδοποιήσεις του ερευνητικού κέντρου της Κομισιόν το 2013, ώστε να επιβεβαιώσουν πως τα κράτη μέλη διεξάγουν όλους τους αναγκαίους ελέγχους και πως δεν υπάρχει παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας. Επίσης ρώτησε ποια συγκεκριμένα μέτρα λήφθηκαν ώστε να ερευνηθεί κατά πόσο χρησιμοποιούνταν συστήματα αλλοίωσης των εκπομπών. Και πότε ακριβώς ενημέρωσαν για πρώτη φορά τα κράτη μέλη για το πρόβλημα που εντοπίστηκε.

Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης αναφέρθηκε στα στοιχεία που δημοσίευσε το Διεθνές Συμβούλιο Καθαρών Μεταφορών (ICCT), σχετικά με την έρευνα που κάνει η Γαλλία για τις εκπομπές των αυτοκινήτων diesel. Όπως επισήμανε τα πρώτα ευρήματα ενισχύουν την υποψία πως η απάτη της Volkswagen δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση αλλά υπάρχουν μάλλον και άλλες βιομηχανίες που χρησιμοποιούν μηχανισμούς αλλοίωσης των μετρήσεων των εκπομπών.

Απαντώντας στα ερωτήματα του κ. Συλικιώτη οι εκπρόσωποι της Κομισιόν παραδέχτηκαν πως γνώριζαν ότι υπήρχε ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν μηχανισμοί αλλοίωσης των μετρήσεων των εκπομπών αλλά δεν έλαβαν μέτρα ούτε το ερεύνησαν περαιτέρω καθώς δεν γνώριζαν για συγκεκριμένη περίπτωση απάτης. Όσον αφορά δε την ενημέρωση των κρατών μελών, υποστήριξαν πως έγινε αμέσως καθώς πέραν της δημοσιοποίησης της έκθεσης του ερευνητικού Κέντρου, εκπρόσωποι από όλα τα κράτη μέλη συμμετείχαν σε εργαστήρι όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Διαβάστε Επίσης