Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΔύο αδέλφια για πρώτη φορά αντιμέτωπα σε τελική φάση του EURO

Δύο αδέλφια για πρώτη φορά αντιμέτωπα σε τελική φάση του EURO

-

Ιούνιος 2016

Αμφότεροι γεννήθηκαν στην Ελβετία, όπου οι γονείς τους, Ραγκίπ και Ελμαζέ, κατέφυγαν αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, εκδιωγμένοι ουσιαστικά από την Αλβανία και το Κόσοβο. Με μόλις 18 μήνες διαφορά ο ένας από τον άλλον, ο Ταουλάντ και ο Γκράνιτ Τσάκα δεν ήταν απλώς αδέλφια, αλλά κολλητοί φίλοι.

Ηταν αχώριστοι, ποδοσφαιρικά μεγάλωσαν μαζί και χωρίστηκαν για πρώτη φορά όταν ο μεγάλος δόθηκε δανεικός από τη Βασιλεία στην Γκρασχόπερς. Τότε έλαβε χώρα και η μοναδική τους κόντρα εντός γηπέδου.

Μοναδική, μέχρι τη σημερινή, η οποία μάλιστα έχει ιστορικό χαρακτήρα. Ο Ταουλάντ με την Αλβανία και ο Γκράνιτ με την Ελβετία θα γίνουν τα πρώτα αδέλφια που θα τεθούν αντιμέτωπα σε αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Αμφότερα έπαιξαν σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Ελβετίας, αλλά ο Ταουλάντ ήταν αυτός που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της «μαμάς πατρίδας». Ο Γκράνιτ, αντίθετα, προτίμησε τη δεύτερη πατρίδα, απλούστατα επειδή η πρώτη δεν έδειξε ενδιαφέρον για να τον δεχθεί στην αγκάλη της.

«Βάλαμε στοίχημα (για το αποτέλεσμα), αλλά ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει για το έπαθλο» είπε ο Γκράνιτ, ο οποίος δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τον Ταουλάντ, αλλά θα τα δώσει όλα κόντρα στον μεγάλο αδελφό. «Δεν θα αφήσουμε το ποδόσφαιρο να επηρεάσει τη στενή μας σχέση. Ο καλύτερος ας κερδίσει» πρόσθεσε ο νέος άσος της Αρσεναλ, ο οποίος τα λέει όλα με τον αδελφό του.

Στις εξέδρες του «Μπολάρ – Ντελελίς» του Λανς ο μπαμπάς Ραγκίπ θα καμαρώνει για τα δύο παιδιά του. «Είναι η τέλεια αντανάκλαση της οικογένειάς μας. Ενας γιος με την Αλβανία και ένας άλλος με την Ελβετία. Θα ήμασταν απογοητευμένοι αν έλειπε ένας από τους δύο από το EURO» λέει ο πατέρας Τσάκα, πολιτικός κρατούμενος στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Η κόντρα των δύο, όμως, αντανακλά και τη «φιλική» αναμέτρηση μεταξύ δύο εθνικών ομάδων που τους ενώνουν πολλά. Ο Ταουλάντ αλλά και οι Αρλίντ Αγιέτι, Φρεντερίκ Βεσέλι, Νασέρ Αλίγι, Μιγκγέν Μπάσα και Αρμίρ Αμπράσι έχουν αγωνιστεί στις ελβετικές μικρές εθνικές ομάδες. Ο Μπουρίμ Κουκέλι γεννήθηκε στην Ελβετία, ο Ερμίρ Λενιάνι από μικρός έπαιζε στην ελβετική Βίντερτουρ, ενώ ο αρχηγός Λορίκ Τσάνα έζησε δέκα χρόνια της παιδικής του ηλικίας στην Ελβετία και έχει ελβετικό διαβατήριο. Στην Ελβετία, εκτός από τον Γκράνιτ, οι Βαλόν Μπεχράμι, Τσερνάν Σακίρι, Αντμίρ Μεχμέντι είναι Αλβανοκοσοβάροι, ενώ ο Μπλερίμ Τζεμάιλι έχει επίσης αλβανική καταγωγή, αλλά έχει γεννηθεί στα Σκόπια. Θέλετε κι άλλα;

ΠΗΓΗ

Διαβάστε Επίσης