Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέο στεγαστικό σχέδιο εξήγγειλε ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης

Νέο στεγαστικό σχέδιο εξήγγειλε ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης

-

Νέο στεγαστικό σχέδιο «ρίχνει» στην αγορά στεγαστικών δανείων ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), με ποσά που φθάνουν μέχρι και τις €450.000 και στοχεύοντας κυρίως σε νεαρά ζευγάρια, σε μια κίνηση που αναμένεται να συμβάλει στην επανεκκίνηση της αγοράς στεγαστικών δανείων.

Εξαγγέλλοντας το σχέδιο «Πάμε Σπίτι», σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΧΣ Λοΐζος Παπαχαραλάμπους δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα ελκυστικό προϊόν, ίσως ένα από τα πιο καλά που υπάρχουν τώρα στην αγορά».

Το σχέδιο «Πάμε Σπίτι» θα καλύψει αιτητές που θα υποβάλουν αίτηση για στεγαστικό δάνειο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, για αγορά ή ανέγερση, συμπλήρωση ή επέκταση κατοικίας. Το ύψος του δανείου μπορεί να φθάνει μέχρι €450.000, με περίοδος αποπληρωμή μέχρι 40 χρόνια και επιτόκια από 2,60% – 3,00% (κυμαινόμενα).

Παράλληλα το σχέδιο θα καλύψει αιτήσεις για ανακαίνιση ή/και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, με ύψος δανείου μέχρι €60.000, περίοδο αποπληρωμής μέχρι 15 χρόνια και επιτόκιο 3,30% (κυμαινόμενο).

Οι κύριες καινοτομίες του σχεδίου αφορούν την αύξηση του μέγιστου ύψους δανειοδότησης από €200.000 σε €450.000, την παροχή δυνατότητας δανειοδότησης για άλλη κατοικία, πέραν της κύριας κατοικίας και την παροχή υπό προϋποθέσεις, δυνατότητας μεταφοράς στεγαστικών δανείων από άλλη τράπεζα.

«Θεωρούμε ότι είναι ένα πάρα πολύ καλό προϊόν το οποίο θα βοηθήσει και τους νέους οι οποίοι επιδιώκουν να αποκτήσουν στέγη, αλλά και ευρύτερα την κοινωνία η οποία περνά αρκετά δύσκολες εποχές» σημείωσε ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Πρόσθεσε ότι λόγω των νέων δεδομένων τα οποία έχουν διαμορφωθεί μετά το 2013 ο οργανισμός αφουγκράζεται τα προβλήματα και ακολουθεί μια συνετή πολιτική με χαμηλά επιτόκια και αρκετές διευκολύνσεις, ώστε να μπορέσει ο κάθε ένας από τους συμπολίτες μας να αποκτήσει στέγη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΧΣ οπωσδήποτε υπήρξε αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία ανέρχονται γύρω στο 41,5%. Σημείωσε ωστόσο ότι ο Οργανισμός έχει διατηρήσει σε πολύ ψηλά επίπεδα την κεφαλαιακή του επάρκεια (19,5%) και τη ρευστότητα (31%), και με αυτό το δεδομένο «μας δίνεται η ευκαιρία να δώσουμε δάνεια σε πιο χαμηλό επιτόκιο απ΄ό,τι δινόταν προηγουμένως με σκοπό να μπορέσει να ξανακινηθεί η στεγαστική αγορά».

Ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι ο Οργανισμός βρίσκεται «σε πολύ καλό επίπεδο μετά τα όσα έχουν γίνει το 2013».

Σημείωσε ακόμα ότι γίνονται «επίπονες προσπάθειες» και υπάρχει συνεχής επαφή με τους πελάτες «ώστε να αναδιαρθρωθούν τα δάνεια και να πειστεί ο κόσμος ότι πρέπει να αρχίσει να πληρώνει για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Με την ομαλοποίηση της κατάστασης, είπε, ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει μείωση, υποδεικνύοντας ότι τα στεγαστικά δάνεια είναι ένας ευαίσθητος τομέας, που αφορά πρώτες κατοικίες «και είναι αρκετά πιο δύσκολο να προχωρήσεις με άλλα μέτρα πλην του διαλόγου μαζί με τον δανειολήπτη ώστε να υπάρξει συμφωνία για να αρχίσει να καταβάλλει και πάλι τις δόσεις του».

Στη διάσκεψη Τύπου παρουσιάστηκε και το νέο διαφημιστικό φιλμάκι του Οργανισμού.

Διαβάστε Επίσης