Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΤο κοινωνικό πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το κοινωνικό πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

-

Του Άντρου Γ. Καραγιάννη*

Σε μια περίοδο στην οποία η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σχεδόν κάθε νοικοκυριό, οι Τοπικές Αρχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προσφέροντας κοινωνική στήριξη στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Αποτελεί καθήκον μας, να νοιαζόμαστε για την ευημερία των συνανθρώπων μας χωρίς να γίνονται κοινωνικές διακρίσεις.

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, πολλές οικογένειες έχουν έρθει αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση και την ανεργία με συνεπακόλουθο να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις τους και να δημιουργούνται αρκετά οικογενειακά προβλήματα. Δύσκολα οι «περήφανοι» δημότες μας θα πουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και για αυτό εμείς οι Τοπικές Αρχές θα πρέπει να τους στηρίζουμε με απόλυτη εχεμύθεια.

Ο Δήμος Δερύνειας δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για να στηρίζει την κάθε άπορη οικογένεια οικονομικά – αυτό εξάλλου αποτελεί καθήκον άλλων κρατικών υπηρεσιών – όμως πρωτοστατεί στη λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου σε συνεργασία με οργανωμένους φορείς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Μέσω της Επιτροπής Κοινωνικής Ευημερίας και Πρόνοιας στηρίζουμε σε τακτική βάση γύρω στις 100 οικογένειες. Στο Λαϊκό Παζαράκι του Δήμου μπορεί ο κάθε ένας να προμηθευτεί είδη ένδυσης και υπόδησης σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ για τις άπορες οικογένειες αυτά προσφέρονται δωρεάν. Το κατάστημα όπου στεγάζεται το Λαϊκό Παζαράκι ενοικιάζεται από τον Δήμο και σ’ αυτό εργοδοτείται άνεργο άτομο. Οι προσπάθειές μας για προβολή αυτού του καταστήματος άρχισαν να επιφέρουν καρπούς. Στην Ευρώπη η πώληση μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης είναι της μόδας, κάτι που άρχισε να έχει απήχηση και στην Κύπρο.

Σημαντική είναι επίσης, η συνεισφορά επιχειρήσεων της Δερύνειας και των γύρω περιοχών που μας προμηθεύουν με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε τη μεγάλη συμβολή των συνταξιούχων μας, οι οποίοι μας στηρίζουν εθελοντικά, όπως επίσης και των χριστιανικών συνδέσμων. Υποστηριχτές στο κοινωνικό μας έργο είναι αρκετοί επώνυμοι και ανώνυμοι δωρητές, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Η τρομερή αύξηση των διαγνώσεων σοβαρών παθήσεων αποτελεί επιπρόσθετο πονοκέφαλο για τις Τοπικές Αρχές αφού καθημερινώς, ονόματα συνανθρώπων μας προστίθενται στον κατάλογο των παθόντων και των μακρών λιστών αναμονής για θεραπεία. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις φτωχών οικογενειών, οι οποίες πέραν της ανεργίας έχουν πληγεί από σοβαρές ασθένειες. Ο συνδυασμός των δύο αυτών γεγονότων είναι αρκετά ψυχοφθόρος τόσο για τον ασθενή όσο και για την οικογένειά του. Κάθε φορά που ένα νέο περιστατικό πάθησης γίνεται γνωστό, η ανταπόκριση των δημοτών μας είναι άμεση και ο κάθε ένας σπεύδει να προσφέρει ό,τι μπορεί. Ακόμη και όταν σταλούν δημότες μας στο εξωτερικό για θεραπεία, υπάρχουν εκεί απόδημοι Δερυνειώτες οι οποίοι θα τους στηρίζουν και θα τους παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν. Αυτή μας η ευαισθησία δείχνει ότι δεν χάσαμε πολύτιμες ανθρώπινες αξίες.

Η δημόσια υγεία, το οικονομικό ζήτημα και η ανεργία αποτελούν τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σήμερα. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που διακατέχει τους πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης, η μείωση των μισθών, των κοινωνικών παροχών αλλά και των συντάξεων οδηγούν σε οικογενειακή κρίση. Δεν θα πρέπει όμως να επιτρέψουμε να πληγεί ο θεσμός της οικογένειας, αν θέλουμε να περιορίσουμε τα κοινωνικά προβλήματα.

Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους οικονομικά και ψυχικά αδύναμους δημότες μας. Μόνοι μας δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε και γι’ αυτό χρειαζόμαστε την κοινωνική στήριξη του κράτους και άλλων κοινωνικών φορέων. Χωρίς τη συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων, το κοινωνικό μας έργο θα ήταν δυσκολότερο. Οι δημότες νιώθουν τις Τοπικές Αρχές κοντά τους και έχουν την απαίτηση το κράτος να σταθεί αρωγός στις οικονομικές τους δυσκολίες αλλά και στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Ζούμε καθημερινά τα προβλήματα και τις ανησυχίες των δημοτών μας, όμως είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε κάθε σπίτι, όσο ανθρώπινο και ειλικρινές κι αν είναι το κοινωνικό μας έργο.

*O Άντρος Γ. Καραγιάννης είναι Δήμαρχος Δερύνειας

Διαβάστε Επίσης