Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαταστήματα, μικρό ξενοδοχείο και εκθεσιακός χώρος στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, λέει ο...

Καταστήματα, μικρό ξενοδοχείο και εκθεσιακός χώρος στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, λέει ο Δημητριάδης

-

: Δευτέρα, 18 Απρίλιος 2016

Τη δημιουργία καταστημάτων, μικρού ξενοδοχείου και εκθεσιακού χώρου στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας ευνοεί η Κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 3 οργανισμούς από το εξωτερικό και αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση αξιολογεί τις προτάσεις.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο περιθώριο φιλανθρωπικού αγώνα καλαθόσφαιρας στη Λευκωσία μεταξύ μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και δημοσιογράφων και ερωτηθείς για το όλο θέμα ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι ο διαγωνισμός έγινε σε συνεργασία μαζί την εταιρεία Hermes που είναι διαχειριστής των αεροδρομίων για τα επόμενα 15 χρόνια, σημειώνοντας πως υπήρξε ενδιαφέρον από τρεις οργανισμούς και αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι προτάσεις και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη στο θέμα ώστε προχωρήσει ακόμη ένα έργο ανάπτυξης που θα βοηθήσει την οικονομία του τόπου.

Σε ερώτηση από που προέρχονται οι προτάσεις αλλά και για τι είδους αναπτύξεις μιλούμε ο κ. Δημητριάδης είπε πως οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί προέρχονται από το εξωτερικό και οι προτάσεις αφορούν ένα συνδυασμό αναπτύξεων που περιλαμβάνει καταστήματα, μικρό ξενοδοχείο και ένα εκθεσιακό χώρο (logisticscentre).

«Κινούνται μέσα στη σφαίρα του τι αναμέναμε να πάρουμε, διότι εκεί ο χώρος είναι κατάλληλος για τέτοιου είδους εργασίες» είπε.

Ερωτηθείς πότε προγραμματίζεται να προωθηθεί για υλοποίηση η όλη ανάπτυξη, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι έχει αρχίσει η εξέταση των προτάσεων για να επιλεγεί η καταλληλότερη και απ` εκεί και πέρα θα γίνει διαπραγμάτευση με τον οργανισμό που θα επιλεγεί.

«Ελπίζω όμως να καταλήξουμε σίγουρα μέσα στους επόμενους μήνες, διότι είναι σημαντικό αυτό το έργο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αεροδρόμια του εξωτερικού συνήθως έχουν τέτοιου είδους χώρους δίπλα τους, οπότε είναι σημαντικό το έργο να προχωρήσει» ανέφερε.

Παραχώρηση ασφάλειας αεροδρομίων σε ιδιώτες

————

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης κάποιων υπηρεσιών ασφάλειας στα αεροδρόμια σε ιδιώτες ο κ. Δημητριάδης είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σημείωσε παράλληλα πως αυτό είναι κάτι που θα γίνει σταδιακά και πως υπάρχει η πρόθεση κάποιο μέρος των υπηρεσιών ασφάλειας να παραχωρηθεί από τώρα έτσι ώστε να απελευθερωθούν και ανθρώπινοι πόροι της Αστυνομίας.

Πρόσθεσε ότι σε συνεργασία και μεν Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης έχουν ληφθεί κάποια μέτρα στο αεροδρόμιο Πάφου όπου παρατηρήθηκε και κάποιος συνωστισμός, ενώ θα ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα έτσι ώστε να λυθούν τα προβλήματα και να μην υπάρχει ταλαιπωρία για τους επιβάτες.

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας

———–

Ερωτηθείς σε ό,τι αφορά την κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Λευκωσίας ο κ. Δημητριάδης είπε ότι έχει καθοριστική η κριτική επιτροπή για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και ότι πριν από τα τέλη του Μάη θα προκηρυχτεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

«Είναι σημαντικός αυτός ο διαγωνισμός και γι` αυτό θα έπρεπε να γίνει και σωστή επιλογή αρχιτεκτόνων (για να στελεχώσουν την κριτική επιτροπή) που να έχουν διεθνή φήμη. Οπότε μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουμε το διαγωνισμό» είπε και πρόσθεσε πως το συνολικό κονδύλι για το έργο κυμαίνεται στα €50 εκατομμύρια.

Είπε ακόμη ότι το 2018 θα αρχίσει να κατασκευάζεται το έργο και πως είναι σημαντικό το ότι οι διαδικασίες για την κατασκευή του έχουν ήδη δρομολογηθεί.

«Είναι ένα έργο σημαντικό που περιμένουμε όλοι εδώ και αρκετά χρόνια και επιτέλους προχωρεί» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν το έργο θα χρηματοδοτηθεί από κρατικούς πόρους ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από κρατικούς πόρους καθώς έχουν εγκαταλειφθεί και οι σκέψεις για χρηματοδότηση του από ιδιώτη με εκμετάλλευση του χώρου, κάτι που όπως σημείωσε, ούτως ή άλλως δεν έβγαινε και οικονομικά.

«Αυτού του είδους τα έργα, τα μουσεία, δεν έχουν να κάμουν και τόσο με την οικονομική βιωσιμότητα όσο με την προβολή της κληρονομιάς μας και του τόπου μας» συμπλήρωσε.

Διαβάστε Επίσης