Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗΤιμήθηκαν και φέτος όπως τους άξιζε (Φωτορεπορτάζ)

Τιμήθηκαν και φέτος όπως τους άξιζε (Φωτορεπορτάζ)

-

χαιρετισμό του Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού και δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση:

“Πέρασαν 51 χρόνια από εκείνη την Κυριακή που ο φασισμός των δολοφόνων της ΤΜΤ σημάδεψε την Κύπρο κατευθείαν στην καρδιά και πυροβόλησε. Πέρασαν 51 χρόνια από τότε που οι φασίστες πίστεψαν ότι μπορούσαν σκοτώνοντας τους Καβάζογλου και Μισιαούλη να σκοτώσουν το όραμα του κυπριακού λαού να ζήσει αδελφωμένος. Πέρασε κάτι περισσότερο από μισός αιώνας. Πέρασαν και άλλες πολλές μαύρες Κυριακές για τον τόπο μας, όπου ο ιμπεριαλισμός, ο φασισμός και ο εθνικισμός στόχευσαν ξανά και ξανά την καρδιά του οράματος της Κύπρου∙ την καρδιά του οράματος ελληνοκύπριων και τουρκοκυπρίων. Πέρασαν πολλές μαύρες Κυριακές βαμμένες με αίμα, πνιγμένες στον καπνό, στο δάκρυ, τον πόνο και τον ξεριζωμό. Όμως το όραμα μας είναι ακόμα ζωντανό! Γίνεται στεφάνι τιμής για τη θυσία των Καβάζογλου και Μισιαούλη! Γίνεται χρέος και τάμα ενός ολόκληρου λαού μπροστά στα μνήματα του Φαζίλ και του Σάββα, του Αχμέτ και του Μιχάλη, του Αϊχάν και του Ηλία. Γίνεται λάβαρο που το σηκώνουν ψηλά και ακόμα πιο ψηλά οι νέες γενιές ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων που παλεύουν για να ζήσουν στην κοινή τους πατρίδα, το κοινό τους μέλλον.

DSCN5631

Σκοτώνοντας τους Καβάζογλου και Μισιαούλη οι φασίστες της ΤΜΤ στέρησαν από τον κυπριακό λαό και από το ΑΚΕΛ δύο αγνούς αγωνιστές, δύο άξιους συνδικαλιστές. Έθρεψαν όμως με το αποτρόπαιο τους έγκλημα την πίστη στον αγώνα του κυπριακού λαού. Μετέτρεψαν τη θυσία τους σε λάβαρο για την ειρηνική συμβίωση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Λάβαρο για την επανένωση του τόπου μας.

Ο ιμπεριαλισμός και ο εθνικισμός είχαν πιστέψει ότι θα μπορούσαν τότε να ξεμπερδέψουν μια για πάντα με το ΑΚΕΛ. Το Κόμμα που αγκάλιαζε τον κυπριακό λαό και καθοδηγούσε τη δράση του εκείνα τα ταραγμένα χρόνια. Δεν το πέτυχαν όμως. Ο γνήσιος, πραγματικός πατριωτισμός που μαχόταν για την ανεξαρτησία της Κύπρου και την επικράτηση της ειρήνης παρέμεινε ανίκητος. Κινητήρια του δύναμη το Λαϊκό Κίνημα, με επικεφαλής το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ, που όσο κι αν πολεμήθηκε, δε γονάτισε και δε θα γονατίσει ποτέ. Το ΑΚΕΛ που πάντα πρωταγωνιστούσε στην κοινή πάλη ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων κτίζοντας με αίμα και θυσίες τη γέφυρα της επαναπροσέγγισης. Το ΑΚΕΛ που τόλμησε να μιλήσει για τις πληγές. Για τα άνομα και ανομολόγητα εγκλήματα σε βάρος του λαού μας. Για τις δολοφονίες. Για την προδοσία. Το ΑΚΕΛ που τολμά και μιλά για δύο κοινότητες πολιτικά ισότιμες. Για Κύπρο ολόκληρη που να ανήκει στο λαό της και όχι Κύπρο μισή για να είναι ελληνική. Για την ανάγκη ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο από τις «μητέρες πατρίδες» και να ζήσουμε μονιασμένοι στην κοινή μας πατρίδα.

Για δεκαετίες ολόκληρες το πλαίσιο που δίχαζε το λαό μας βασιζόταν στην αντίληψη πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστά σύνολα. Αυτή την αντίληψη τολμήσαμε να την αμφισβητήσουμε. Τολμήσαμε να βάλουμε στο τραπέζι προτάσεις που γκρεμίζουν τα διαχωριστικά τείχη στη βάση της εθνοτικής καταγωγής. Που καθιστούν την αντιπαράθεση πολιτική, ταξική και όχι εθνοτική. Που καθιστούν την επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία το κοινό σπίτι ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

DSCN5660

Όλοι θυμόμαστε πόσο έντονα και πόσο χυδαία πολεμήθηκε ο σ. Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ επειδή τόλμησαν να καταθέσουν αυτές τις θέσεις ως προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλοι θυμόμαστε ότι δεχθήκαμε πρωτόγνωρη επίθεση με πρωταγωνιστή τον κ. Αναστασιάδη και όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Αντέξαμε τον πόλεμο. Σηκώσαμε το βάρος της επίθεσης που δεχθήκαμε. Αντέξαμε το πολιτικό κόστος. Γνωρίζαμε και επιμένουμε και σήμερα ότι αυτές μας οι θέσεις είναι ρεαλιστικές, λειτουργικές και συνενωτικές. Δεν πρόκειται να μετακινηθούμε από αυτές επειδή ο κ. Αναστασιάδης αποφάσισε σε κάποια φάση επιτέλους να τις προτάξει. Μας κατηγορούν ότι ταυτιζόμαστε με το Συναγερμό στο Κυπριακό τη στιγμή που εμείς δεν αλλάξαμε ούτε και μία τελεία από τις διαχρονικές μας θέσεις. Τις θέσεις που διατυπώναμε και επί διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια, διατυπώνουμε και τώρα. Δεν πρόκειται να μετακινηθούμε από αυτές τώρα, τη στιγμή που οι θέσεις μας δικαιώνονται, απλώς για να μην κατηγορούμαστε για συμπόρευση με το ΔΗΣΥ.

Η στάση που τήρησε ο κ. Αναστασιάδης πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, οδήγησε τα πράγματα σε στασιμότητα αλλά και πισωγύρισμα. Τότε, ο κ. Αναστασιάδης ακολουθούσε την τακτική αυτών που σήμερα μιλούν για ΔΗΣΑΚΕΛ. Παροξυσμοί, περισσότερο λόγια παρά ουσιαστική δουλειά, δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Το αποτέλεσμα της τακτικής αυτών που κατηγορούν τις θέσεις μας ήταν να «βολτάρει» το Barbaros νοτίως της Κύπρου. Ήταν να πάρουμε τη χειρότερη Έκθεση για το Κυπριακό που ετοίμασε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Η κατηφόρα ανακόπηκε όταν ο κ. Αναστασιάδης αποφάσισε επιτέλους να αλλάξει πορεία. Να εγκαταλείψει τις συμβουλές τους και να προτάξει τις συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ. Η κατηφόρα ανακόπηκε, ξεκινήσαμε όμως διαπραγματεύσεις από χειρότερο πλαίσιο. Αυτό συνέβαινε πάντα όταν αναλωνόμαστε σε εθνικιστικές κορώνες στοχεύοντας να ικανοποιήσουμε τα αυτιά του κόσμου αντί την ανάγκη για λύση.

DSCN5636

Πρέπει επιτέλους να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Ο λαός μας χόρτασε τόσα χρόνια από λόγια μεγάλα. Αναμένει από εμάς ουσιαστικά έργα. Περάσαμε όσα περάσαμε και ορισμένοι επιμένουν στις ρητορείες. Να αλλάξουμε πλαίσιο λύσης. Να αλλάξουμε στρατηγικό στόχο. Να πάμε πίσω στο ενιαίο κράτος του 1960 το οποίο ας σημειωθεί τότε πολέμησαν με μανία. Αυτή η τακτική κάποιων κομμάτων δυσκόλεψε το έργο μας για χρόνια ολόκληρα. Οι ευθύνες του κ. Αναστασιάδη όμως και του ΔΗΣΥ δεν είναι λιγότερες. Πολλάκις στο παρελθόν καθοδηγήθηκαν από εκλογικές σκοπιμότητες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι προεδρικές εκλογές του 1993, του 1998 και 2008.

Δυστυχώς όμως ούτε και τώρα λείπουν τα προεκλογικά πυροτεχνήματα. Από τη μια λέει ο κ. Αναστασιάδης ότι θα λύσει το Κυπριακό ως το τέλος του χρόνου. Από την άλλη προχωρά στην πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτών τον Νιόβρη στοχεύοντας στις ψήφους των κληρωτών στρατιωτών και των γονιών τους. Προχωρά στο 3ο γύρο αδειοδότησης για τα οικόπεδα των υδρογονανθράκων παρόλο που γνωρίζει ότι δεν θα έχει πρακτικό αντίκρισμα. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να περάσει το μήνυμα ότι δεν φοβάται κανένα αδιαφορώντας για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Τέτοιου είδους ενέργειες πάντα έριχναν την υπόθεση του Κυπριακού στα τάρταρα, μόνο και μόνο για να μη χάσουν ορισμένοι την εξουσία ή για να παραμείνουν γατζωμένοι σε αυτήν. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το όραμα του κυπριακού λαού με πίστη, σθένος και συνέπεια. Χορτάσαμε από ανθρώπους που κρατούν τις τύχες μας στα χέρια τους και πατούν σε δύο βάρκες. Από τη μια μιλούν για έντιμο συμβιβασμό και από την άλλη μοιράζουν δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση. Από τη μια δαφνοστεφανώνουν όσους έφεραν την καταστροφή στο λαό μας και από την άλλη δηλώνουν ότι θέλουν να καλλιεργήσουν κουλτούρα επανένωσης. Χορτάσαμε από αυτούς που αποκοιμίζουν το λαό με πατριωτικές κορώνες και τον ξυπνά την επόμενη μέρα η φρικτή πραγματικότητα φέρνοντας τη διχοτόμηση όλο και πιο κοντά.

«Είστε έτοιμοι να τα ξεπουλήσετε όλα», μας κατηγορούν οι υπερπατριώτες. Ποιοι έχουν προϋπηρεσία στο ξεπούλημα είναι καλά γνωστό. Για εμάς η σωστή λύση του κυπριακού είναι ο πρώτιστος και αμετάθετος μας στόχος. Είναι ο μόνος τρόπος ο λαός μας, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, να ζήσουν δίχως να απειλείται η επιβίωση τους, στον τόπο που γεννήθηκαν. Είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου. Αυτά σίγουρα δεν μπορεί να τα διασφαλίσει η όποια λύση, αλλά μόνο λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Που θα αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λύση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λύση που να αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και να αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις. Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Μια τέτοια λύση θα πρέπει να τεθεί σε Δημοψήφισμα, αφού πρώτα συμφωνηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

DSCN5637

Το είπαμε πολλές φορές και το επαναλαμβάνουμε. Για το ΑΚΕΛ λύση του Κυπριακού σημαίνει κατάληξη σε έντιμο συμβιβασμό με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Όχι συμβιβασμό με την κατοχή ή με τον οποιοδήποτε τρίτο. Το είπαμε πολλές φορές και το επαναλαμβάνουμε: κανένας δεν πρέπει να θεωρεί το ΑΚΕΛ δεδομένο. Έχουμε τις θέσεις μας, στο Κυπριακό οι οποίες επιβεβαιώνονται από τις ίδιες τις εξελίξεις. Αυτή η πολιτική είναι που μας καθοδηγεί και τίποτε άλλο.

«Δεν υπάρχει πια ελπίδα να λυθεί το Κυπριακό, δεν ενδιαφέρει πλέον κανένα, τους απασχολούν άλλα θέματα» λένε άλλοι. Η απογοήτευση, η αδράνεια και η αδιαφορία σίγουρα σκοτώνουν την ελπίδα. Αλίμονο όμως αν χαθεί η ελπίδα. Αλίμονο αν υψώσουμε τα χέρια. Μοιραία θα διολισθήσουμε σε αρνητικότατες εξελίξεις. Καταστροφικές για την Κύπρο και το λαό μας. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστεί με κάτι τέτοιο. Θα αγωνιστεί για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας.

DSCN5642

Άλλοι προσπαθούν να σκοτώσουν την ελπίδα για αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησης. Το βλέπουμε τώρα στην προεκλογική περίοδο. Συνειδήσεις παραδομένες στο «είναι όλοι οι ίδιοι», «τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει». Δεν είναι όλοι οι ίδιοι! Αρκεί να δούμε τι ψηφίζει ο καθένας από εμάς στη Βουλή. Το ΑΚΕΛ δεν ψήφισε τα κουρέματα των μισθών, των κοινωνικών παροχών, του δημόσιου πλούτου. Δεν ψήφισε τις εκποιήσεις, τα ωράρια των καταστημάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον εξευτελισμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το ΑΚΕΛ είναι η δύναμη που τα καταψήφισε όλα αυτά. Το ΑΚΕΛ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να τα ανατρέψει όλα αυτά. Αν τα νομοσχέδια που θα αλώσουν τις ζωές μας τις επόμενες δεκαετίες εγκρίθηκαν με μόνο μια ψήφο διαφορά στη Βουλή όλοι μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να μη χαθεί σε αυτές τις εκλογές ούτε και μία ψήφος. Πόσο σημαντικό είναι να δυναμώσει η δύναμη τους. Να είναι το ΑΚΕΛ ισχυρό για να μπορεί να κάνει τη διαφορά! Δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι! Το ΑΚΕΛ δε φοβήθηκε ποτέ να πει την αλήθεια∙ δε λύγισε ποτέ μπροστά στην τρομοκρατία του φασισμού. Δεν είπε άλλα πριν και άλλα μετά τις εκλογές. Το ΑΚΕΛ δεν άλλαξε ποτέ προσωπεία στο κυπριακό, φορώντας φουστανέλλες, καταστρώνοντας μεγαλεπήβολα δόγματα, ψέματα και συνθήματα που κόστισαν πολλά στον κυπριακό λαό. Είναι για όλους αυτούς τους λόγους που απευθυνόμαστε στον κάθε Κύπριο και τον καλούμε να σταθεί μαζί μας στην πάλη για καλύτερο αύριο! Στην πάλη για Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη! Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε! Για να δώσουμε μέλλον και προοπτική στην χώρα και το λαό μας. Για να ανατείλει ο ήλιος της λευτεριάς και της δικαιοσύνης πάνω από το νησί μας.

Ζήτω η Κύπρος!

Yasasin Kibris!”

DSCN5646

DSCN5634

DSCN5647

DSCN5638

DSCN5648

DSCN5651

DSCN5653

DSCN5654

DSCN5655

DSCN5656

DSCN5657

Διαβάστε Επίσης