Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΒRITISH PETROLEUM - Πρόστιμο 20 δισ. $ για τη μόλυνση στον κόλπο...

ΒRITISH PETROLEUM – Πρόστιμο 20 δισ. $ για τη μόλυνση στον κόλπο του Μεξικού

-

η BP καλείται να καταβάλει πρόστιμο ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατόπιν μακράς διαπραγματευτικής προσπάθειας ανάμεσα στον βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό και στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης καθορίστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Ορλεάνη το ύψος του προστίμου για την άνευ προηγουμένου μόλυνση το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού.

Από τα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία θα καταβληθούν σε βάθος 15 ετών, τα 5,5 δισεκατομμύρια θα δοθούν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, τα 8,1 δισεκατομμύρια για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών καταστροφών και τα 5,9 δισ. για την αποζημίωση των πολιτειών που επλήγησαν.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω ποσό αφορά μόνο την αποζημίωση του αμερικανικού Δημοσίου, καθώς το 2012 η BP είχε συμφωνήσει να καταβάλει και ξεχωριστή αποζημίωση σε ιδιώτες και επιχειρηματίες που επλήγησαν από την καταστροφή.

Η αντίδραση Η πετρελαϊκή εταιρεία δήλωσε «ευχαριστημένη» με την έκβαση της υπόθεσης, η οποία το 2010 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους, με 3,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου να διοχετεύονται στα ύδατα του Κόλπου του Μεξικού δημιουργώντας τη μεγαλύτερη παράκτια πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της χώρας.

Η βρετανική εταιρεία έχει εκτιμήσει ότι η έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου DeepwaterHorizon της BP θα της στοιχίσει συνολικά πάνω από 53 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων και προστίμων αλλά και των εργασιών καθαρισμού στις οποίες είχε προχωρήσει το 2010.

Ωστόσο, μεγαλύτερο είναι το περιβαλλοντικό κόστος, αφού η ποσότητα πετρελαίου η οποία παραμένει μέχρι σήμερα στα ύδατα προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε τουλάχιστον 14 είδη ζώων, ενώ θα περάσουν κι άλλα χρόνια για να αποκαλυφθεί η έκταση των επιπτώσεων στα οικοσυστήματα.

Διαβάστε Επίσης