Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΑΚΙΝΤΖΙ: Yπάρχει πρόοδος σε 4 κεφάλαια. Τα άλλα 2 θα συζητηθούν στο...

ΑΚΙΝΤΖΙ: Yπάρχει πρόοδος σε 4 κεφάλαια. Τα άλλα 2 θα συζητηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους

-

4 κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις και ότι πιθανότατα τα άλλα 2 κεφάλαια θα συζητηθούν το δεύτερο μισό του έτους. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, πρόσθεσε, θα γίνει προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Σε ομιλία στην 53η συνέλευση του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου ο Ακιντζί επανέλαβε ότι ο ίδιος κάνει ό, τι είναι δυνατό για να φτάσουμε σε λύση. Αφού ευχαρίστησε το Επιμελητήριο για τον δραστήριο ρόλο του στο Κυπριακό και στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το τελευταίο χρόνο υπάρχουν εξελίξεις στις συνομιλίες και ότι και τα ΜΟΕ είναι σημαντικά.

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, υπάρχει μια προσωρινή σύνδεση στο θέμα του ηλεκτρισμού και ότι αν αυτή γίνει μόνιμη θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Ανέφερε ότι για το θέμα του ηλεκτρισμού η ε/κ πλευρά ήθελε να γίνουν έλεγχοι υπό την αιγίδα ξένων ειδικών και ότι οι Τ/κ το αποδέχτηκαν. Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο θέμα των εργασιών των τεχνικών επιτροπών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην επιτροπή για την εκπαίδευση.

Για το θέμα της τηλεφωνικής σύνδεσης είπε ότι υπάρχουν νομικά κωλύματα στην ε/κ πλευρά και ότι αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην τ/κ πλευρά ο ίδιος θα συγκαλούσε σύσκεψη των κομμάτων και θα τους ζητούσε να αλλάξουν τη “νομοθεσία”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι οι Τ/κ προετοιμάζονται για την εναρμόνιση με το κεκτημένο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα αν αυτή η εργασία άρχιζε από το 2004.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι Τ/κ θέλουν να ζήσουν σε αυτή τη γη σε συνθήκες ειρήνης και δημοκρατίας με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είπε ότι η επίτευξη συμφωνίας αποτελεί χρέος για τις μελλοντικές γενιές.

Επανέλαβε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέρχονται από την ίδια γενιά και ότι η παρούσα προσπάθεια για λύση είναι ίσως η τελευταία για την δική τους γενιά και η τελευταία για μια λύση ομοσπονδιακή.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι σήμερα η λύση είναι πιο δύσκολη από ό,τι δέκα χρόνια πριν, ότι το έργο είναι δύσκολο και ότι τα επόμενα δέκα χρόνια η επίτευξη λύσης θα είναι ακόμα πιο δύσκολη ίσως και αδύνατη.

Μίλησε για τις ανησυχίες των Τ/κ για το θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι “θέλουμε να νοιώθουμε ασφαλείς όταν πάμε για ύπνο λόγω και των εμπειριών που είχαμε στο παρελθόν”.

Είπε ότι και η ε/κ κοινότητα πρέπει να νοιώθει ασφαλής και ότι η φόρμουλα για αυτό βρίσκεται στη λύση της διζωνικής ομοσπονδίας.

Μίλησε επίσης για “πολιτική ισότητα” χωρίς όμως κυριαρχία της μιας κοινότητας πάνω στην άλλη .

Διαβάστε Επίσης