Λίγο πριν την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στο νησί, ο κ. Σουλτς συνάντησε τον κ. Έιντε για να συζητήσουν για τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα στις διαπραγματεύσεις, καθώς και για τα ανοιχτά ζητήματα. «Είμαι και εγώ αισιόδοξος» δήλωσε αμέσως μετά, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι ποτέ υπεραισιόδοξος. «Υπάρχει τώρα μια πραγματικά η ευκαιρία για ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο κ. Έιντε ευχαρίστησε τον κ. Σουλτς για τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των άλλων θεσμικών οργάνων. «Προσπαθούμε επίσης να διασφαλίσουμε τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της λύσης» είπε.
Προβαίνοντας σε μια αξιολόγηση των επαφών του κατά τις δύο τελευταίες ημέρες στο νησί, ο κ. Σούλτς ανέφερε ότι «υπάρχει ελπίδα, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, υπάρχει μια ευκαιρία τώρα». Πρόσθεσε ότι απομένουν πολλά να γίνουν και ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα».
Ο Πρόεδρος Σουλτς είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Έιντε για τις επαφές του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Ακιντζί. Πρόσθεσε ότι «είμαι εδώ για να υποστηρίξω οποιονδήποτε θέλει να εργαστεί για τη λύση» ώστε να καταλήξουμε εν ευθέτω χρόνω σε μια επανενωμένη Κύπρο, πλήρες μέλος της ΕΕ, ως μια ολοκληρωμένη χώρα.
Συμπλήρωσε ότι εγγυήθηκε στον ΟΗΕ την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ είπε ότι και άλλα θεσμικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη στηρίζουν τις συνομιλίες σε πολύ συγκεκριμένους τομείς.
«Εμείς ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίξουμε με όλα μας τα μέσα, όπως επίσης και μέσω του προϋπολογισμού, κατά τη στιγμή που αυτό θα είναι αναγκαίο» είπε.
Ανέφερε εξάλλου ότι η τελική απόφαση θα είναι απόφαση του κυρίαρχου λαού, καθώς όπως είπε, κανένας από έξω δεν μπορεί να διαδραματίσει πιο αποφασιστικό ρόλο.
Από την πλευρά του ο κ. Έιντε υπογράμμισε την βαθιά εκτίμησή του για τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του ίδιου του Προέδρου Σουλτς και των άλλων θεσμικών οργάνων.
Η επίσκεψη του Προέδρου του ΕΚ, η ισχυρή στήριξη και η επαναβεβαίωση ότι, επιπροσθέτως της πολιτικής ενθάρρυνσης, η Ευρώπη θα στηρίξει τη διαδικασία με πρακτικά και οικονομικά μέσα, είναι ιδιαίτερα υποβοηθητικά για το έργο μας, είπε.
Ο κ. Έιντε ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμή πολιτικά ζητήματα και ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να κρύψει πως απομένει σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει κατά τους επόμενους μήνες.
Το Κυπριακό, πέρα από τοπικό πρόβλημα, είναι επίσης και Ευρωπαϊκό, καθώς «είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» λόγω της διαίρεσης, είπε. Συμπλήρωσε ότι πρόκειται περί ανωμαλίας, την οποία προσπαθούμε να διορθώσουμε.
Επανέλαβε εξάλλου ότι ο στόχος είναι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που θα είναι «πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις ευρωπαϊκές αρχές και με πλήρη ενσωμάτωση της εργασίας που έχει γίνει κατά τις περασμένες δεκαετίες για την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, δηλαδή το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, το Ευρώ» και άλλες πτυχές.
Πέραν της στήριξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι 12 Γενικές Διευθύνσεις της Κομισιόν εμπλέκονται άμεσα στην αναζήτηση λύσεων σε πρακτικές πτυχές του προβλήματος.
Αναφέρθηκε στην προοπτική της πλήρους οικονομικής ενσωμάτωσης της Κύπρου, ως τον τομέα που υπήρξε έως τώρα επιτυχής και είπε ότι η ΕΚΤ είναι παρούσα, για να βοηθήσει στην κυκλοφορία του Ευρώ ως επίσημου νομίσματος επίσης στον «Βορρά» – όπως αναφέρθηκε στα κατεχόμενα, μετά την επανένωση.
Είπε τέλος ότι όλα οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ο ΟΗΕ, καθώς και η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ εργάζονται στενά κατά τρόπο απρόσκοπτο.