Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΣτη Λευκωσία ο Τουσκ ενόψει της νέας Συνόδου για το προσφυγικό

Στη Λευκωσία ο Τουσκ ενόψει της νέας Συνόδου για το προσφυγικό

-

15 Μάρτιος 2016

Με φόντο την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, που είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαρτίου, πραγματοποιείται σήμερα, στη Λευκωσία η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι δύο άντρες θα συναντηθούν το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ακολούθως θα προβούν σε δηλώσεις, χωρίς να δεχτούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Η νέα συνάντηση για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες, στην παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε αποφασιστεί στις 7 Μαρτίου, όταν το μπλοκ των 28 είχε συναντηθεί με την τουρκική πλευρά, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συνεργασίας στα θέματα μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης, οι 28 συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, ότι για κάθε πολίτη της Συρίας που θα γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο των υφισταμένων δεσμεύσεων.

Επίσης, συμφώνησαν να επισπεύσουν την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ προς τη χώρα, αναφορικά με τους πρόσφυγες από τη Συρία, καθώς και «να προετοιμαστούν για την απόφαση επί του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2015».

Διαβάστε Επίσης