Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΤουσκ: 'Οι ημέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη είναι παρελθόν'

Τουσκ: ‘Οι ημέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη είναι παρελθόν’

-

08 Μάρτιος 2016

Σε ένα πλαίσιο έξι κοινών αρχών συμφώνησαν οι 28 με την Τουρκία, τις οποίες πρέπει τώρα να μεταφέρουν σε ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο τις επόμενες 10 μέρες και μέχρι την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18.

Οι 28 στέλνουν το μήνυμα ότι “οι ημέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη είναι παρελθόν”.

Μετά από 15 ώρες συζητήσεων οι 28 αποφάσισαν ότι θα εργαστούν με βάση τις ακόλουθες αρχές:

– την επιστροφή όλων των παράνομων μεταναστών που περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά,

– την επιτάχυνση της υλοποίησης του οδικού χάρτη για την απελευθέρωση της βίζας,

– την επιτάχυνση της εκταμίευσης των 3 δις ευρώ και την απόδοση άλλων 3 δις πλέον των πρώτων,

– την επιπλέον χρηματοδότηση για την εγκατάσταση των Σύρων προσφύγων,

– την προετοιμασία για το άνοιγμα των νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και

– τη δυνατότητα καθορισμού περιοχές της Συρίας που θα είναι πιο ασφαλή και, τέλος, την επανεγκατάσταση των προσφύγων από τη Συρία σε βάση ένας προς ένας.

“Μου ανατέθηκε από τους ηγέτες να προωθήσω τις προτάσεις αυτές και να καταγράψω τις λεπτομέρειες μαζί με την τουρκική πλευρά πριν από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, τόνισε ο πρόεδρος Τουσκ κατά την καταληκτική συνέντευξη Τύπου, παρουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου και του Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Η βασική κατανόηση των 28 κατά τον Τουσκ είναι ότι “παρά την καλή εφαρμογή για το κοινό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση, η ροή των μεταναστών που διέρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα παραμένει υπερβολικά υψηλή και πρέπει να μειωθεί. Έχουμε μια κοινή αντίληψη ως προς την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων μέσα σε λίγες μέρες.”

Ο Πρόεδρος Τουσκ σημείωσε ότι “η επιστροφή την περασμένη εβδομάδα των μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία ήταν το πρώτο ορατό βήμα της διμερούς συμφωνίας η οποία πρέπει να γίνει πιο λειτουργική και αποτελεσματική” και τόνισε ότι “ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Τουρκίας να δεχθεί την ταχεία επιστροφή όλων των μεταναστών που έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας”.

Τόσο ό ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ εξήγησαν ότι “η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα στην εξασφάλιση της συνολικής μεγάλης κλίμακας γρήγορων επιστροφών στην Τουρκία.”

Επιπλέον οι 28 χαιρέτισαν και τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος, λέγοντας πως ανυπομονούν “για τη συμβολή της στην ενίσχυση των πληροφοριών και της επιτήρησης, με σκοπό να εμποδίσουν την διέλευση των παράνομων μεταναστών.”

“Αυτή η επιχείρηση δεν θα λειτουργούσε σωστά χωρίς την τουρκική ετοιμότητα να πάρει πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες που έχουν συλληφθεί στα τουρκικά ύδατα. Σήμερα είμαστε σίγουροι ότι αυτή θα είναι δυνατή”, σημείωσε ο Ντ.Τούσκ

“Επιπλέον, καλωσορίσαμε νέες τολμηρές προτάσεις που έγιναν από την Τουρκία για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης”, είπε και προχώρησε σε εκτενέστατη αναφορά στην κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία:

“Συζητήσαμε επίσης με τον Πρωθυπουργό Νταβούτογλου την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Χωρίς αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει υγιής διαδικασία ανάπτυξης του κάθε πολιτισμού, της κάθε κοινωνίας. Το λέω αυτό, γιατί δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από αυτό που συμβαίνει τώρα στην Τουρκία.

Επιπλέον σύμφωνα με τον Τουσκ οι 28 αποφάσισαν το κλείσιμο της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων, και δήλωσε ότι “η ακανόνιστη ροή των μεταναστών κατά μήκος της Δυτικής διαδρομής των Βαλκανίων έχει πλέον λήξει” σημειώνοντας ότι “για να διευκολυνθεί αυτή η αλλαγή συμφωνήσαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα με μια μαζική ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη έκτακτης ανάγκης για την πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση που δημιουργείται”.

Τέλος, συμπλήρωσε ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα αφορά και την προστασία των συνόρων: “προσφέρουμε επίσης περαιτέρω βοήθεια προκειμένου να διαχειριστούν τα εξωτερικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων αυτών με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Αυτή είναι μια συλλογική ευθύνη και έτσι η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη της.”

Διαβάστε Επίσης