Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΚομισιόν: Άρση όλων των έκτακτων συνοριακών ελέγχων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016

Κομισιόν: Άρση όλων των έκτακτων συνοριακών ελέγχων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016

-

Παρασκευή, 04 Μάρτιος 2016

Την άρση όλων των έκτακτων συνοριακών ελέγχων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, ζήτησε σήμερα η Κομισιόν, μέσω του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες την στρατηγική της Κομισιόν για την αποκατάσταση της ομαλότητας στη ζώνη Σέγκεν και τη συνεργασία με την Τουρκία. Η αποκατάσταση της ζώνης Σένγκεν θα επιτευχθεί σύμφωνα με την Κομισιόν με την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, την πολιτική επαναπροώθηση και μετεγκατάστασης και την συνεργασία με την Άγκυρα.

Ο κ.Αβραμόπουλος, αφού παρουσίασε πρόοδο σε σχέση με την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες και ανακοίνωσε την διάθεση των πρώτων 95 εκατομμυρίων για την υποστήριξη των προσφύγων στη χώρα αυτή, εξήγησε ότι η Τουρκία, μετά από συζητήσεις με τους απεσταλμένους της ΕΕ, Τίμμερμανς και Χαν, δέχεται την επαναπροώθηση προς το έδαφός της των οικονομικών μεταναστών και τη διάνοιξη νομίμων οδών αποστολής προσφύγων απευθείας προς την ΕΕ, όπως και επιχειρήσεων κατά των διακινητών.

Ο Επίτροπος απαντώντας σχετικά τόνισε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να γίνει Λίβανος και πως “ο παραλληλισμός δεν στέκει”, το να σταματήσει όμως το “wavethrough είναι κάτι που πρέπει να γίνει”. Η ΠΓΔΜ δεσμεύεται, τόνισε ο Επίτροπος, “να έχει ανοιχτές τις πόρτες της για όσους δικαιούνται άσυλο”, αλλά “οι οικονομικοί μετανάστες πρέπει να πάρουν σιγά σιγά το δρόμο της επιστροφής”.

Σε σχέση με την αναθεώρηση του κανονισμού το Δουβλίνου, πρόβλεψη για την οποία υπάρχει στην σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν, “θα παρουσιαστεί μια δική μας πρόταση σε ένα μήνα”, ανέφερε ο Επίτροπος.

Ο κ.Αβραμόπουλος απέρριψε μάλιστα τα σενάρια για αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας: “ούτε τελεσίγραφα τίθενται, ούτε υπάρχει κίνδυνος να φύγει κανένας από την Σένγκεν”, τόνισε όμως ότι για να μην καταρρεύσει η ζώνη “πρέπει να σεβαστούν όλοι όμως τον συνοριακό κώδικα”.

Διαβάστε Επίσης