Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕντός Μαρτίου ψηφίζεται ο νόμος για κατάργηση των περιόδων εκπτώσεων

Εντός Μαρτίου ψηφίζεται ο νόμος για κατάργηση των περιόδων εκπτώσεων

-

Φεβρουάριος 2016

Εντός Μαρτίου οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο τροποποιητικό νομοσχέδιο για τις εκπτώσεις που καταργεί ουσιαστικά την ύπαρξη συγκεκριμένων διαστημάτων εκπτώσεων, ωστόσο διατηρεί την υποχρεωτική αναγραφή της τιμής πριν και μετά την έκπτωση.

Η σχετική συζήτηση ολοκληρώθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, πρόκειται ουσιαστικά για εναρμόνιση με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο είχε αποφασίσει ότι είναι παράνομο και αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές οδηγίες να υπάρχουν χρονικά διαστήματα για τις εκπτώσεις.

Η Κυβέρνηση κατέθεσε πέρυσι τροποποιητικό νομοσχέδιο που καταργούσε ουσιαστικά το νόμο περί εκπτώσεων, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ζαχαρίου, η Επιτροπή είχε τότε διαφωνήσει με την άποψη της Κυβέρνησης και εισηγήθηκε να παραμείνει ο νόμος και απλώς να αφαιρεθούν τα χρονικά διαστήματα των εκπτώσεων και να συνεχίσουν να έχουν οι επιχειρήσεις τη διπλή αναγραφή των τιμών, ώστε να φαίνεται η τιμή πριν και μετά την έκπτωση.

Η Κυβέρνηση, είπε, εφόσον δέχτηκε τις θέσεις της Επιτροπής Εμπορίου κατέθεσε το νέο νομοσχέδιο που καταργεί τα χρονικά διαστήματα εκπτώσεων, αλλά ταυτόχρονα προνοεί ότι θα πρέπει στα προϊόντα να υπάρχει διπλή αναγραφή των τιμών.

Όπως είπε, υπάρχει μια ομοφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων ότι αυτή η διαδικασία ήταν η καλύτερη για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει σε σωστούς κανόνες, με κυρίαρχο στόχο και την προστασία του ίδιου του καταναλωτή.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστας ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν είχε αποδεχτεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το 2015, ύστερα από έντονες αντιδράσεις της ΠΟΒΕΚ, των συντεχνιών και των οργανώσεων των καταναλωτών.

Σήμερα, είπε, το Υπουργείο Εμπορίου κατέθεσε νέο νομοσχέδιο που δεν καταργεί τον βασικό νόμο αλλά τον τροποποιεί, καταργεί τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και παραμένει στο νόμο η διπλή αναγραφή των τιμών, αλλά και ο έλεγχος παραμένει στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου.

Το ΑΚΕΛ, είπε, κάλεσε το Υπουργείο να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για πάταξη της αισχροκέρδειας και κυρίως της παραπλανητικής διαφήμισης και ζήτησε στοιχεία για τους ελέγχους που έγιναν τους τελευταίους μήνες και τις ποινές που επιβλήθηκαν σε παρανομούντες επιχειρηματίες.

Άλλα θέματα της Επιτροπής

———————-

Παράλληλα, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι στο πλαίσιο της Επιτροπής, αποφασίστηκε ότι θα προχωρήσει και θα επιβάλλεται στα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα να αναγράφουν ότι είναι κυπριακά για να ξεχωρίζουν από τα ξένα προϊόντα που έρχονται στην Κύπρο και μιμούνται τα παραδοσιακά, με στόχο την προστασία όλων αυτών που ασχολούνται με την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων αλλά και των καταναλωτών.

Όπως ανέφερε, υπήρχε μια επιφύλαξη από την νομική υπηρεσία κατά πόσο αυτό μπορούσε να επιτραπεί με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ωστόσο, είπε, υπάρχει μια πρόνοια στις ευρωπαϊκές οδηγίες που επιτρέπει να αναγράφεται ο τόπος προέλευσης για σκοπούς προστασίας των παραδοσιακών προϊόντων και αυτό θα εφαρμοστεί και στην Κύπρο, αφού όπως είπε η Κύπρος έχει κατακλυστεί με οτιδήποτε ξένο που δεν έχει σχέση με την κυπριακή παράδοση.

Παράλληλα ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι η Επιτροπή συζήτησε τον περί Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου νόμο για παροχή οικονομικής βοήθειας σε κοινότητες που γειτνιάζουν με το Βασιλικό και προχωρεί σε τροποποίηση σε συγκεκριμένους όρους στο νόμο, ώστε οι κοινότητες να μπορούν να αντλήσουν τους τόκους των χρημάτων αυτών για σκοπούς πληρωμής κυβερνητικών υπηρεσιών. Αυτό το δικαίωμα, είπε, θα το έχουν μόνο για μια φορά.

Διαβάστε Επίσης