Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΌχι Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας σε TOTAL και ΕΝΙ

Όχι Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας σε TOTAL και ΕΝΙ

-

Με 13 ψήφους εναντίον, 12 υπέρ, μία αποχή και μία απουσία, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας απέρριψε τη Δευτέρα το βράδυ το αίτημα της εταιρείας ΤΟΤΑL για χρήση για έξι μήνες των εγκαταστάσεων της εταιρείας MEDSERV, στο λιμάνι της πόλης, για διερευνητική γεώτρηση, καθώς και το αίτημα της εταιρείας ΕΝΙ για παράταση ακόμα ενός χρόνου, με δικαίωμα παράτασης για άλλους έξι μήνες.

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε δημοκρατικά κατά πλειοψηφία να απορρίψει το αίτημα της ΤΟΤΑL και της ΕΝΙ. Πιστεύω ότι δεν ήταν εύκολη απόφαση για κανέναν. Προηγήθηκε ένας γόνιμος δημοκρατικός διάλογος το προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν οι απόψεις και εισηγήσεις όλων των κοινωνικών φορέων, ανταλλάξαμε απόψεις, προβληματισμούς και ανησυχίες, αλλά έπρεπε να καταλήξουμε κάπου», ανέφερε.Πρόσθεσε ότι «προσωπικά τάχθηκα υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος της εταιρείας ΤΟΤΑ
L, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή τις ανάγκες της πατρίδας μας, το καλό της οικονομίας μας και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η πόλη μας. Ωστόσο η απόφαση της πλειοψηφίας είναι σεβαστή και αυτή την απόφαση θα ακολουθήσουμε», ανέφερε.Απαντώντας σε ερώτηση, ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρο πως η δική μας συζήτηση ήταν για να δώσουμε θετική ή όχι σύσταση. Η κυβερνητική πολιτική είναι εκπεφρασμένη με την απόφαση του Υπουργικού για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων τον Αύγουστο του 2016».Ερωτηθείς κατά πόσον θα πρέπει να αναμένεται κυβερνητική παρέμβαση επί της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης απάντησε ότι «δεν μπορώ να σχολιάσω τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση».

Στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου παρίσταντο επίσης εκπρόσωποι των ανεξάρτητων ομάδων «Λάρνακα εν Δράσει», «Πολίτες Κάτοικοι Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας Αραδίππου Κρασά» και «Ομάδα Πρωτοβουλίας Δρομολαξιάς – Μενεού», εργαζόμενοι στο λιμάνι, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Αντης Βαρωσιώτης και το μέλος Χαράλαμπος `Eλληνας.Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Βαρωσιώτης, στη αποψινή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου «ο κάθε ένας έχει εξασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα και έχει περάσει τη δική του άποψη. Η πλειοψηφία αποφάσισε όχι, όχι για τη Λάρνακα».Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι εταιρείες έχουν χάσει την πίστη προς την πόλη της Λάρνακας αν και η Κυβέρνηση θα μπορεί να επιβάλει τους δικούς της όρους. Πιστεύω ότι οι εταιρείες θα μετακινηθούν σε άλλες πόλεις ή ακόμα και στο εξωτερικό».Ερωτηθείς κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει τη δική της απόφαση, ο κ. Βαρωσιώτης απάντησε πως «αυτό θα μας το απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός αύριο».Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει κάποια ελπίδα ακόμα απάντησε: «
Bεβαίως γιατί είναι συμβουλευτική η ψηφοφορία που έγινε σήμερα και δεν είναι οριστική. `Aρα εάν η Kυβέρνηση αποφασίσει ότι θα πρέπει να μείνουν οι εταιρείες στη Λάρνακα για ένα χρονικό διάστημα, θα μείνουν».

Διαβάστε Επίσης