Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠρόωρο να γίνεται λόγος για χορήγηση ασύλου στον Άσαντ, λέει ο Πούτιν

Πρόωρο να γίνεται λόγος για χορήγηση ασύλου στον Άσαντ, λέει ο Πούτιν

-

Τρίτη, 12 Ιανουάριος 2016

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτιμά πως είναι πρόωρο να μιλήσουμε για χορήγηση ασύλου του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Ρωσία, λέγοντας ταυτόχρονα πως ο Σύρος σύμμαχός του έκανε «πολλά λάθη» στη συριακή σύγκρουση.

Ερωτηθείς από τη γερμανική εφημερίδα Bild για το ενδεχόμενο χορήγησης ασύλου στη Ρωσία στον Σύρο πρόεδρο σε περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές, ο κ. Πούτιν δήλωσε «πως είναι πρόωρο να πούμε».

«Κατ`αρχήν, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον συριακό λαό να αποφανθεί. Και σας διαβεβαιώνω πως αν όλα εξελιχθούν δημοκρατικά, ίσως ο Άσαντ να μην χρειαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα. Και ότι δεν θα έχει σημασία αν είναι Πρόεδρος ή όχι», συνεχίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνέντευξη αυτή που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο διεθνής οδικός χάρτης για τη διευθέτηση της σύγκρουσης που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπει τη διεξαγωγή ενδοσυριακών συνομιλιών τον Ιανουάριο, μεταβατική κυβέρνηση σε έξι μήνες και εκλογές σε 18 μήνες.

Ο Πούτιν επανέλαβε την υποστήριξή του στη Δαμασκό, δηλώνοντας ωστόσο πως ο Μπασάρ αλ-Άσαντ έκανε «πολλά λάθη στη διάρκεια της σύγκρουσης», που έχει προκαλέσει περισσότερους από 260.000 θανάτους και εκατομμύρια εκτοπισμένους από το 2011.

«Γνωρίζουμε εσείς και εγώ πως η σύγκρουση δεν θα είχε αποκτήσει τέτοιο εύρος αν από την αρχή δεν τροφοδοτούνταν από το εξωτερικό με τεράστιες ποσότητες χρήματος, όπλων και μαχητών», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Ο Άσαντ δεν επιδιώκει την καταστροφή του ίδιου του λαού του. Μάχεται εναντίον εκείνων που στήνονται απέναντί του με τα όπλα στο χέρι», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε πως η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου μια εκστρατεία βομβαρδισμών σε υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων, παρέχει επίσης αεροπορική υποστήριξη σε αντάρτες που μάχονται κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Μιλάμε για εκατοντάδες, για χιλιάδες ενόπλους που μάχονται το ΙΚ. Υποστηρίζουμε τον στρατό του Άσαντ και την αντιπολίτευση. Ορισμένοι το έχουν ήδη παραδεχθεί δημόσια, άλλοι προτιμούν να σιωπούν, όμως η δουλειά συνεχίζεται», δήλωσε χωρίς να διευκρινίζει για ποια αντάρτικη ομάδα πρόκειται.

Οι Σύροι αντάρτες, κυρίως εκείνοι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, διαψεύδουν κάθε συνεργασία με τους Ρώσους και κατηγορούν, αντίθετα, το ρωσικό στρατό ότι βομβαρδίζει τις θέσεις τους.

Διαβάστε Επίσης