Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΠρόεδρος: Η Κύπρος υποστηρίζει τις θέσεις αρχής για την ανεξαρτησία και κυριαρχία...

Πρόεδρος: Η Κύπρος υποστηρίζει τις θέσεις αρχής για την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Ουκρανίας

-

Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 11 Δεκέμβριος 2015

Η Κύπρος υποστηρίζει τις θέσεις αρχής για την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Ουκρανίας και ευχή και πολιτική μας θέση είναι μέσα από τον διπλωματικό διάλογο, όπως έχει καθοριστεί, να βρεθεί μια ειρηνική λύση που να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε το πρωί κατ` ιδίαν συνάντηση στο Κίεβο με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσιένκο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ποροσιένκοείπε ότι «η Κύπρος έχει σταθερά στηρίξει την Ουκρανία στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη στήριξη της σε ό,τι αφορά την εκλογή της Ουκρανίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Ουκρανό ομόλογό του, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από τη σύζυγο του `Αντρη Αναστασιάδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας έφθασαν λίγο μετά τις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έτυχαν επίσημης αποδοχής από τον Πρόεδρο και την κα Ποροσιένκο, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα. Ακολούθως οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, κατά την οποίαν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι «η Κύπρος έχει σταθερά στηρίξει την Ουκρανία στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Πρόσθεσε ότι «η συμφωνία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Ουκρανίας με την ΕΕ είναι πολύ σημαντική και για μας και για την ΕΕ και ευχαριστούμε για την προσωπική σας συμβολή για την υπογραφή αυτής της μεγάλης συμφωνίας».

Ο Πρόεδρος Ποροσιένκο ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη στήριξη της σε ό,τι αφορά την εκλογή της Ουκρανίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η σημερινή επίσκεψη σας είναι απόδειξη της επιθυμίας των δύο χωρών για περαιτέρω ανάπτυξη των αμοιβαίως ωφέλιμων σχέσεων τους και ένδειξη της στήριξης σας προς την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας, προς τη σύνδεση με την Ευρώπη», ανέφερε. Εξέφρασε βεβαιότητα ότι σήμερα “θα έχουμε πολύ χρήσιμες διαπραγματεύσεις που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Ουκρανό ομόλογο του για την πρόσκληση και «για την ευκαιρία να δούμε πώς περαιτέρω εμβαθύνουμε τις ισχυρές σχέσεις και δεσμούς που οι δύο χώρες απολαμβάνουμε εδώ και χρόνια. Σχέσεις που όχι μόνο δεν διαταράχθηκαν, αλλά αντίθετα μέσα από τις θέσεις αρχής των Ουκρανικών Κυβερνήσεων και των θέσεων αρχής της Κυπριακής Κυβέρνησης, στα θέματα που από κοινού αντιμετωπίζουμε αποδεικνύεται ότι ισχυροποιούνται οι δεσμοί και δημιουργούνται οι προοπτικές, έτσι ώστε να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές οι σχέσεις μας επ’ ωφελεία των λαών μας”, ανέφερε.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα “ότι μέσα από τις συμφωνίες που θα υπογράψουμε και από το διάλογο που θα ακολουθήσει αυτές οι σχέσεις θα ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο”.

Διαβεβαίωσε ότι “η θέση της Κύπρου παραμένει σταθερή και αταλάντευτη όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας.

Έχουμε επικυρώσει ήδη τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ αλλά ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε και να στηρίξουμε τελικά την ελευθεροποίηση της θεώρησης διαβατηρίων, με την ευχή ότι η έκθεση της Επιτροπής θα είναι θετική”, ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι οι φιλικές σχέσεις που έχουμε και η εμβάθυνση σχέσεων με άλλες χώρες δεν θα εξελιχθούν ποτέ σε βάρος των άριστων σχέσεων που διατηρούμε. “Αυτό που γνωρίζετε ότι υποστηρίζουμε είναι οι θέσεις αρχής για την ανεξαρτησία και κυριαρχία κάθε κράτους και φυσικά της Ουκρανίας και η ευχή μας, αλλά και η δική μας πολιτική θέση είναι ότι θα πρέπει μέσα από τον διπλωματικό διάλογο, όπως έχει καθοριστεί, να βρεθεί μια ειρηνική λύση που να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας», σημείωσε.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και τα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες.

Διαβάστε Επίσης