Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΟι επιθέσεις στο Παρίσι και μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας ενώπιον του ΕΚ

Οι επιθέσεις στο Παρίσι και μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας ενώπιον του ΕΚ

-

Δευτέρα, 23 Νοέμβριος 2015

Υπό τη σκιά των απειλών στο Βέλγιο και των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Λίβανο και Μάλι, η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αρχίζει σήμερα τις εργασίες της στο Στρασβούργο όπου οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Προεδρία του Συμβουλίου την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις αστυνομικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν και θα τοποθετηθούν ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 20ης Νοεμβρίου.

Ψήφισμα για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης Ευρωπαίων πολιτών από τρομοκρατικές οργανώσεις θα συζητηθεί την Τρίτη το απόγευμα και θα ψηφιστεί την Τετάρτη.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα ήδη ισχύοντα καθώς και σε προβλεπόμενα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτά συμπεριλαμβάνουν την πρόταση για τις καταστάσεις με τα ονόματα επιβατών (EUPNR), η οποία βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση σε τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Επιτροπής, την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και μεταξύ των κρατών μελών και της Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία), την αύξηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, και την καταπολέμηση της εμπορίας όπλων.

Οι τρόποι αντιμετώπισης της Daech στη Συρία και αλλού αναμένεται επίσης να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Ανάμεσα στα άλλα θέματα που θα συζητήσουν οι ευρωβουλευτές είναι τρόποι με τους οποίους τα κράτη μέλη θα πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία και την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου και της Europol για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες ή ενδεχόμενων “αλλοδαπών μαχητών”, υποστηρίζει το ΕΚ. Με το ψήφισμά του αναμένεται να προτείνει επίσης μέτρα όπως η έγκαιρη διαγραφή παράνομου περιεχομένου που σπείρει το βίαιο εξτρεμισμό στο διαδίκτυο.

Η πρόταση ψηφίσματος θα συζητηθεί την Τρίτη το απόγευμα και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

Εξάλλου, το ΕΚ θα ψηφίσει επί του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2016, σε συνέχεια της συμφωνίας που επετεύχθη με το Συμβούλιο. Οι διαπραγματευτές του ΕΚ ανέστρεψαν τις περισσότερες από τις περικοπές που έγιναν νωρίτερα από το Συμβούλιο και ζήτησαν ενίσχυση της χρηματοδότησης για τις χώρες πρώτης γραμμής στο μεταναστευτικό, για την ανθρωπιστική βοήθεια, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης Ορίζοντας 2020, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους φοιτητές σε προγράμματα ανταλλαγής Erasmus +.

Το ΕΚ και το Συμβούλιο συμφώνησαν στα εξής ποσά για το 2016: 155 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 143,9 δισ. ευρώ σε πληρωμές. Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2016 αποτελεί μέρος μιας συνολικής συμφωνίας που επετεύχθη στις 14 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τη συνέχιση της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων και για τη διατήρηση των απλήρωτων λογαριασμών σε χαμηλά επίπεδα. Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει επισήμως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στις 24 Νοεμβρίου.

Οι συστάσεις του ΕΚ για την καταπολέμηση του εταιρικού επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και της φοροδιαφυγής θα συζητηθούν στην ολομέλεια την Τρίτη, και θα ψηφιστούν την Τετάρτη. Το ΕΚ ζητά οι πολυεθνικές εταιρείες να υποχρεούνται στην αναφορά των οικονομικών τους στοιχείων ανά χώρα, ζητά ακόμη τη θέσπιση κοινής ενοποιημένης φορολογικής βάσης για τις επιχειρήσεις, καθώς και μεγαλύτερη διαφάνεια για τις φορολογικές αποφάσεις των κρατών μελών της ΕΕ που αφορούν αυτές τις επιχειρήσεις.

Το σχέδιο ψηφίσματος των συν-εισηγητών ElisaFerreira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) και MichaelTheurer (Φιλελεύθεροι, Γερμανία) βασίζεται στην αρχή ότι οι πολυεθνικές εταιρείες θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους εκεί όπου δημιουργείται και παράγεται το κέρδος τους.

Η τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ανάπτυξη και η μετανάστευση, θέματα που κυριάρχησαν στη σύνοδο της G20 στις 15-16 Νοεμβρίου στην Αττάλεια της Τουρκίας, θα συζητηθούν στο ΕΚ με την Επιτροπή και το Συμβούλιο την Τετάρτη το απόγευμα. Οι ευρωβουλευτές θα τοποθετηθούν και επί του κοινού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που συμφωνήθηκε από την ΕΕ και τους ηγέτες των αφρικανικών χωρών στη σύνοδο κορυφής στις 11-12 Νοέμβρη στη Βαλέτα.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα απευθύνει επίσημη ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας για πρώτη φορά από τότε που εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 31 Ιανουαρίου 2015.

LuxPrize

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, θα ανακοινώσει το φετινό νικητή του βραβείου LUX την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, στην ολομέλεια στο Στρασβούργο. Οι τρεις ταινίες φιναλίστ της φετινής χρονιάς είναι οι εξής: Mediterranea (Ιταλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Κατάρ) από τον JonasCarpignano, Mustang (Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ) από την DenizGamzeErgüven και Urok (TheLesson) από την KristinaGrozeva και τον PetarValchanov (Βουλγαρία, Ελλάδα )

Διαβάστε Επίσης