Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΓΝΩΜΕΣΓΝΩΜΕΣ: Υπάρχει Θεός κατώτερος;!Έχει και παιδιά;! - Του Σωτήρη ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

ΓΝΩΜΕΣ: Υπάρχει Θεός κατώτερος;!Έχει και παιδιά;! – Του Σωτήρη ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

-

2015

Στην αρχή το πήραμε γι’ αστείο. Γελάσαμε: «Τα παιδιά της Ειδικής Αγωγής να μην παρακολουθούν Μουσική;». Μετά το αποδώσαμε σε λάθος. Σοβαρευτήκαμε. Όχι τέτοια λάθη, μας εκθέτουν. Στη συνέχεια πήραμε την Υπουργική εγκύκλιο: «Οι μαθητές Ειδικής Αγωγής θα απαλλάσονται από το μάθημα της Μουσικής και Γεωγραφίας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προβείτε στις ανάλογες διευθετήσεις στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα».

Εξοργιστήκαμε! Κύριε Υπουργέ, της Παιδείας και του Πολιτισμού(!!), τα παιδιά που βρίσκονται στην Ειδική Αγωγή, είναι παιδιά με ιδιαίτερα προβλήματα, μαθησιακές δυσκολίες, που κάνουν το δικό τους δύσκολο αγώνα. Βγαίνουν από διάφορα μαθήματα που η αρμόδια αρχή αποφάσισε, για να ενισχυθούν, ιδιαίτερα στη γλώσσα και τα Μαθηματικά. Μεταξύ των μαθημάτων από τα οποία οι μαθητές αυτοί αποχωρούν από την τάξη για να τους παρασχεθεί στήριξη, είναι και τα Αρχαία Ελληνικά. Με την τελευταία σας εγκύκλιο (πολιτική απόφαση λέτε) τα παιδιά θα παρακολουθούν Αρχαία Ελληνικά στην τάξη αντί… Μουσική και Γεωγραφία. Μα τα παιδιά αυτά κ. Υπουργέ, έχουν απόλυτη ανάγκη τη Μουσική. Αρκετά από αυτά βρίσκονται και σε πρόγραμμα μουσικοθεραπείας για ευνόητους λόγους. Και σεις τους την στερείτε. Με το πρόσχημα ότι τα Αρχαία είναι μαθήματα προαπαιτούμενο, αν επιλέξουν στην Α’ Λυκείου μαθήματα προσανατολισμού του πρώτου πεδίου. Πώς τα έχετε πλέξει κ. Υπουργέ με τις βεβιασμένες αλλαγές και στο Λύκειο και στο Γυμνάσιο;

Και θυμηθήκατε αρχές Οκτωβρίου αφού ξεκίνησαν τα σχολεία και τα μαθήματα. Κρίμα. Στερείτε τη Μουσική από τα παιδιά αυτά. Η Μουσική τα τόνωνε. Τα χαλάρωνε. Τα ξεκούραζε. Τα έκανε να ονειρεύονται. Τους στερείτε και τη Γεωγραφία, που τα ταξίδευε… Σε άλλους τόπους , άλλα μέρη, άλλους ανθρώπους και πολιτισμούς. Τους τα στερείτε. Τα βάζετε να παρακολουθούν Αρχαία Ελληνικά. Μήπως θα’ πρεπε να το ξαναδείτε; Σίγουρα θα διαφωνούσαν μαζί σας και οι Αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι θεωρούσαν, ιδιαίτερα τη Μουσική, αναπόσπαστο μέρος της μόρφωσης και της καλλιέργειας τους. «Μουσικήν ποίει και εργάζου» έλεγαν.

Δεν τελειώνουν όμως εδώ οι «εκσυγχρονιστικές» αλλαγές σας. Αποφασίσατε και πάλι (αλήθεια γιατί φοβάμαι κάθε φορά που αποφασίζετε;) τα αλλόγλωσσα παιδιά να τα φύγετε από τα σχολεία τους, να τα μαζέψετε και να τα τοποθετήσετε σε ένα σχολείο κάθε επαρχίας. Μακριά από τους φίλους τους, τη γειτονιά τους, τους καθηγητές του… Τα αρπάξατε και τα φύγατε. Τους τάξατε μάλιστα και μεταφορικό μέσο. Τα ξεγελάσατε. Αλήθεια σε ποια γλώσσα τους μιλήσατε; Τους τάξατε τάξεις υποδοχής. Κι όμως, απλώς τα … τοποθετήσατε σε πάρκιγκ παιδοφυλακτηρίου. Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού. Μην ανησυχείτε. Δεν θα διαμαρτυρηθούν. Ίσως και κανείς να μην διαμαρτυρηθεί γι’ αυτά. Στο μεταξύ τα σχολεία μας θα έχουν «καθαρίσει» από τους ξένους, τους αλλόγλωσσους, τους αλλόθρησκους, που όπως κάποτε αποφάνθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος, «παρασύρουν και τα δικά μας παιδιά ή και πρόσφατα ο Υπουργός Εσωτερικών, ότι «θα προτιμούσαμε νάναι Χριστιανοί» εννοώντας αυτά τα παιδιά, ίσως, που ζητούν τη βοήθεια μας παλεύοντας με τα κύματα στα χωρητικά μας ύδατα, στη Μεσόγειο που γέννησε τον ίδιο το Χριστό.

Έξω από κάθε λογική βρίσκεται και τρίτη ενέργειά σας, ακατανόητη και επίσης ρατσιστική. Τα παιδιά της Στήριξης τα βγάζετε εκτός σχολικής μονάδας, σε απογευματινό χρόνο ξεκινώντας πιλοτικά από την Α’ Λυκείου. Οι ώρες δηλαδή που τα παιδιά θα κάνουν μαθήματα στήριξης, να μεταφερθούν το απόγευμα.

Οι αντιδράσεις, ιδιαίτερα των οικογενειών των παιδιών αυτών, περιόρισε το φαινόμενο σε μικρό αριθμό σχολείων. Η αδυναμία σας κ. Υπουργέ ν’ αντιμετωπίσετε τα εγγενή προβλήματα της εκπαίδευσης δεν μπορεί να εξαντλείται στις πιο ευάλωτες ομάδες μαθητών, βγάζοντάς τα έξω από το σχολικό πρόγραμμα παρακολούθησης μαθημάτων. Πολύ ρατσιστικό. Ξαναδέστε το κ. Υπουργέ. Η σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση απαιτεί την ένταξη όλων των παιδιών στον εκπαιδευτικό κορμό και όχι τον επιλεκτικό αποκλεισμό και στιγματισμό τους.

Και το οξύμωρο σχήμα. Ενώ το Υπουργείο Παιδείας προβαίνει στις πιο πάνω ενέργειες, που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, στέλνει στα σχολεία τους τρεις στόχους της φετινής χρονιάς. Ο ένα εξ αυτών είναι ο εξής: «Ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και προώθηση της ισότητας και του σεβασμού, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της ρητορικής του μίσους».

Νομίζετε κ. Υπουργέ, ότι κατ’ αυτό τον τρόπο προάγετε την ευαισθητοποίηση; Ή μήπως την οργή και την αγανάκτηση; Κατά τα’ άλλα, πολύ καλές οι δράσεις που αποστείλατε και προτείνατε στα σχολεία για προώθηση του πιο πάνω στόχου. Με μια ειδοποιό διαφορά: Θα απουσιάζουν από τα σχολεία τα παιδιά που άμεσα τα αφορά. Οι δράσεις θα περιοριστούν – ίσως – σ’ αυτά που πολλοί ονομάζουν «Κανονικά» παιδιά. Τα άλλα είναι παιδιά ενός άλλου θεού, κατώτερου. Και άλλοι, πάλι, δεν έχουν τον… θεό τους.

  • Ο Σωτήρης Χαραλάμπους είναι Πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών

Διαβάστε Επίσης