Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΑΛΑΙΠΑΦΟΣ: Στον κόσμο του Ομήρου παραπέμπουν τα ευρήματα από τις ανασκαφές στα...

ΠΑΛΑΙΠΑΦΟΣ: Στον κόσμο του Ομήρου παραπέμπουν τα ευρήματα από τις ανασκαφές στα Κούκλια

-

: Σάββατο, 17 Οκτώβριος 2015

Τα πορίσματα των πρόσφατων ανασκαφών του Τμήματος Αρχαιοτήτων στην περιοχή Παλαιπάφου, ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης διάλεξης που συνδιοργανώθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κουκλιών και την Πολιτιστική Κίνηση ex Artis με ομιλητές τους Αρχαιολόγους Δρα Ευστάθιο Ράπτου, αρχαιολογικό λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων και τον Δρα Βάσο Καραγιώργη, πρώην διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Η παρουσίαση, την οποία προλόγισε ο Δρ Καραγιώργης, έλαβε χώρα στην μεσαιωνική έπαυλη Κουκλιών (Μουσείο Παλαιπάφου) την οποία ευγενικά παραχώρησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ήταν κατάμεστη από κόσμο.

Οι δύο αρχαιολόγοι, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, παρουσίασαν τις πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή, επιχειρώντας να διεισδύσουν στην ιστορία και τον πολιτισμό της Αρχαίας Παλαιπάφου, μέσα από τα σημαντικά ταφικά ευρήματα που έρχονται αδιάκοπα στο φως από τα πολύ εκτεταμένα νεκροταφεία που περικυκλώνουν το σημερινό χωριό.

Είναι σημαντικό ότι πολλά στοιχεία που εντοπίστηκαν στις ανασκαφές παραπέμπουν, προστίθεται στην ανακοίνωση, στον κόσμο του Ομήρου ενώ πολλές από τις ταφές που ανάσκαψαν οι δύο αρχαιολόγοι, χαρακτηρίζονται ως «ηρωικές» ή βασιλικές γιατί τα ευρήματα παραπέμπουν σε εξαιρετικούς τρόπους ταφής με χαρακτηριστικά έθιμα, όπως αυτές που περιγράφει ο Όμηρος όταν αναφέρεται στις ταφές των ηρώων του Τρωικού πολέμου.

Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν, οι ταφές αυτές να ανήκαν στην γενιά των «ηρώων», στους γενάρχες των Πάφιων και στους απογόνους τους.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, η οποία έγινε σε μια όμορφη και συγκινητική ατμόσφαιρα, ο Δρ Καραγιώργης υπέδειξε πως τα πολυπληθή και σημαντικά αυτά ευρήματα της περιοχής θα πρέπει να προστατευθούν και να εκτεθούν σε ένα νέο, σύγχρονο μουσείο στην Παλαίπαφο, αντάξιο της ιστορικής της αίγλης.

Ένα μουσείο που θα προσφέρει στους επισκέπτες και στις επόμενες γενεές των Κυπρίων την γνώση της καταγωγής και της ιστορίας μας.

Ευχή όλων μας συνέχισε είναι “να γίνουν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων περισσότερες οργανωμένες ανασκαφές στην Παλαίπαφο, ούτως ώστε να προστατευθούν άμεσα οι σημαντικές αυτές αρχαιότητες από την τυμβωρυχία που δυστυχώς παρατηρείται στην περιοχή, ακόμα και στις μέρες μας”.

Πρόσθεσε επίσης πως σύντομα η πολιτεία μαζί με τις τοπικές αρχές θα φροντίσουν για την καλύτερη προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της σημαντικής αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου στην περιοχή και την οργάνωση-ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Παλαιπάφου

Διαβάστε Επίσης