Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΟμπάμα και Ερντογάν συζήτησαν και το Kυπριακό σε τηλεφωνική επικοινωνία

Ομπάμα και Ερντογάν συζήτησαν και το Kυπριακό σε τηλεφωνική επικοινωνία

-

στα μέσα Νοεμβρίου και το κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν στη διάρκεια χθεσινοβραδινής τους τηλεφωνικής συνομιλίας, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μπαράκ Ομπάμα και Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Ομπάμα συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του την εμβάθυνση της συνεργασίας στον αγώνα κατά του ISIL.

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε την καταδίκη του για την τρομοκρατική επίθεση της 10ης Οκτωβρίου στην Άγκυρα και εξέφρασε τα συλλυπητήρια καθώς και την αλληλεγγύη των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των απειλών ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Τουρκία».

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τον κοινό στόχο της αύξησης της στρατιωτικής πίεσης προς τον ISIL και την ενίσχυση των μετριοπαθών στοιχείων της αντιπολίτευσης στη Συρία, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης μιας πολιτικής μετάβασης.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης σχετικά με την επείγουσα ανάγκη να δοθεί τέλος στις επιθέσεις του ΡΚΚ στην Τουρκία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Τονίζεται επίσης ότι «σημείωσαν την θετική ώθηση προς μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και υποσχέθηκαν την υποστήριξή τους σε διευθέτηση της σύγκρουσης».

Τέλος αναφέρει ότι συζήτησαν επίσης την ημερήσια διάταξη για την επικείμενη σύνοδο κορυφής των G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Πρόεδρος Ομπάμα. Θα τον συνοδεύει ο Τζον Κέρι, που την προηγούμενη θα βρίσκεται στην Κύπρο, ενώ στις 13 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Διαβάστε Επίσης