Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΕκπρόσωπος: Προϊόν συνεχούς συντονισμού με Α. Τσίπρα η απόφαση Συνόδου ΕΕ

Εκπρόσωπος: Προϊόν συνεχούς συντονισμού με Α. Τσίπρα η απόφαση Συνόδου ΕΕ

-

16 Οκτώβριος 2015

Διασαφηνίστηκε στο ανώτατο επίπεδο της ΕΕ ότι, η όποια νέα δράση – διαδικασία σε σχέση με την Τουρκία και το Μεταναστευτικό δεν θα ξεφεύγει από το υφιστάμενο πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες ειλημμένες υποχρεώσεις από πλευράς της Τουρκίας, δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το αποτέλεσμα ήταν προϊόν επίμονης και επίπονης προσπάθειας και συνεχούς συντονισμού και διαβούλευσης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι «το χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σε σχέση με το μεταναστευτικό” Στο επίκεντρο, προσθέτει, «βρέθηκε για άλλη μια φορά η Τουρκία ως χώρα, με την οποία θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία, με κύριο στόχο τη συγκράτηση ροών μεταναστών προς την Ευρώπη».

«Σε αυτό το πλαίσιο εγκρίθηκε από τους ηγέτες ειδικό Σχέδιο Δράσης, η πλήρης εφαρμογή του οποίου έναντι όλων των συμμετεχόντων κρατών μελών θα συμβάλει στην εφαρμογή του Οδικού Χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο «δεδομένης τις εκπροσώπησης της Κύπρου από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος τις Δημοκρατίας ήταν σε συνεχή επαφή με τον κ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα να διασφαλισθεί πως θα επαναλαμβάνεται ρητώς στα Συμπεράσματα ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τον Οδικό Χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου έναντι και τις Κύπρου, ότι θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία Επανεισδοχής και ότι η όποια αναζωογόνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα γίνει σύμφωνα με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και τα σχετικά Συμπεράσματα που περιλαμβάνουν και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις».

Επομένως, διευκρινίζει, «αυτό που διασαφηνίστηκε στο ανώτατο επίπεδο τις ΕΕ είναι ότι, η όποια νέα δράση – διαδικασία δεν θα ξεφεύγει από το υφιστάμενο πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες ειλημμένες υποχρεώσεις από πλευράς της υποψήφιας χώρας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης συνεχίζει αναφέροντας ότι «το αποτέλεσμα τις Συνόδου ήταν προϊόν επίμονης και επίπονης προσπάθειας και συνεχούς συντονισμού και διαβούλευσης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

«Με την ολοκλήρωση τις Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος τις Δημοκρατίας επικοινώνησε εκ νέου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, για να τον ευχαριστήσει για την άψογη συνεργασία, το συντονισμό και τη σθεναρότητα, με την οποία υποστήριξε τις κυπριακές θέσεις», καταλήγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Διαβάστε Επίσης