Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΥπ. Υγείας: Χαμηλό ποσοστό μητρικού θηλασμού στην Κύπρο

Υπ. Υγείας: Χαμηλό ποσοστό μητρικού θηλασμού στην Κύπρο

-

Τα διεθνή στατιστικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι λιγότερο από το 40% των βρεφών ηλικίας 0 έως 6 μηνών θηλάζουν αποκλειστικά μέχρι και τον έκτο μήνα, και “η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση”, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, χαιρετίζοντας το 4ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού για Επαγγελματίες Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων του Μήνα Θηλασμού 2015.

Στο χαιρετισμό, τον οποίο μετέφερε εκ μέρους του η Πρώτη Λειτουργός Υγείας Δρ Όλγα Καλακούτα, ο κ. Παμπορίδης σημείωσε ότι “με βάση τα τελευταία στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας που αφορούν τις γεννήσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια την περίοδο 2007-2013, ο μέσος όρος των βρεφών που θήλασαν αποκλειστικά κατά τις πρώτες 48 ώρες μετά από τον τοκετό ανέρχεται στο 28%, ένα ποσοστό χαμηλό, που πιθανώς να οφείλεται στην έλλειψη γνώσης αλλά και υποστήριξης προς τη θηλάζουσα”.

“Είναι δε παρατηρημένο πως ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι μητέρες κάνουν μια καλή αρχή με το θηλασμό, πολύ συχνά και κατά τις επόμενες εβδομάδες που ακολουθούν τον τοκετό, παρουσιάζεται ουσιαστική μείωση στον αριθμό των μητέρων που συνεχίζουν να θηλάζουν, ιδιαίτερα των μητέρων που θηλάζουν αποκλειστικά”, είπε.

Ο κ. Παμπορίδης σημείωσε ότι σύνθημα του φετινού Μήνα Θηλασμού είναι “Θηλασμός και Εργασία: ας το κάνουμε να πετύχει” και ανέφερε ότι “εργασία και θηλασμός μπορούν να συνδυαστούν και, παρ’ όλο που αναγνωρίζεται πως χρειάζεται σχεδιασμός και οργάνωση, η προσπάθεια αξίζει αφού η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ τους αποτελεί επένδυση για την εργαζόμενη μητέρα, το παιδί, την κοινωνία και την οικονομία του κάθε κράτους”.

Είπε, επίσης, ότι “για αναστροφή των αρνητικών δεικτών σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε ως στόχο την παγκόσμια αύξηση του ποσοστού αποκλειστικού θηλασμού για τους πρώτους έξι μήνες ζωής του βρέφους στο 50% έως το έτος 2025”.

“Από πλευράς της πολιτείας, σημαντικό βήμα υποστήριξης αποτελεί η προώθηση της εφαρμογής της Εθνικής Πολιτικής για τον Μητρικό Θηλασμό, ως εκ των σημαντικών προτεραιοτήτων του τομέα της Δημόσιας Υγείας, στη βάση των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF, συστάσεις οι οποίες προωθούν την προστασία, την προαγωγή και την υποστήριξη του θηλασμού. Στόχος, η διατήρηση και προαγωγή της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας και ευημερίας των παιδιών και των μητέρων”, είπε.

Διαβάστε Επίσης