Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΠΙΣΤΗΜΗΑρκετά πιθανόν να υπάρχει σήμερα ζωή στον Άρη, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο...

Αρκετά πιθανόν να υπάρχει σήμερα ζωή στον Άρη, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Σταματέλλος

-

Δημιουργήθηκε : Δευτέρα, 05 Οκτώβριος 2015

Aρκετά πιθανό να υπάρχει σήμερα κάποιο είδος ζωής στον Άρη θεωρεί το ενδεχόμενο ο Δρ. Δημήτρης Σταματέλλος, Αστροφυσικός, Κύριος Ερευνητής στο UniversityofCentralLancashire, Preston της Βρετανίας.

Σε δήλωσή του με αφορμή την ανακοίνωση της ΝΑΣΑ περί ανακάλυψης τρεχούμενου νερού στον πλανήτη Άρη, ο Δρ. Σταματέλλος είπε ότι η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση του πλανήτη και ανέφερε ότι ο Άρης θα μπορούσε να υποστηρίξει ακόμη και ανθρώπινο αποικισμό στο μέλλον.

“Είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη αφού για πρώτη φορά έχουμε αποδείξεις ότι υπάρχει τρεχούμενο νερό στον Άρη. Το νερό αυτό σχηματίζει ρυάκια σε πλαγιές και κρατήρες κατά το Αρειανό καλοκαίρι που στερεύουν το φθινόπωρο όταν η θερμοκρασία πέφτει” είπε.

Πρόσθεσε ότι “είναι πλέον αρκετά πιθανό να υπάρχει ακόμα και σήμερα κάποιο είδος ζωής στον Άρη. Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει ότι ο Άρης είναι ένας πλανήτης που θα μπορούσε ίσως να υποστηρίξει ακόμα και ανθρώπινο αποικισμό στο μέλλον”.

Ο Δρ. Σταματέλλος ανέφερε ότι “αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη και είμαι σίγουρος ότι στη ΝΑΣΑ ήδη έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν τη επόμενη διαστημική αποστολή για να μελετήσουν με λεπτομέρεια τις περιοχές που ανακαλύφτηκαν αυτά τα ρυάκια”.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε την εύρεση νερού σε υγρή μορφή στον Άρη. Ήταν ήδη γνωστό ότι υπήρχε νερό υπό μορφή πάγων στους πόλους του Κόκκινου Πλανήτη αλλά για πρώτη φορά ανακοινώθηκε η ύπαρξή του σε υγρή μορφή.

Τα ίχνη από τα ρυάκια έχουν πλάτος από μισό έως πέντε μέτρα και μήκος εκατοντάδες μέτρα. Βρίσκονται τόσο στον ισημερινό, όσο και σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη, πόσο νερό μπορεί να κυλά σήμερα στην επιφάνεια του Άρη και σε πόσα σημεία. Είναι πιθανό ότι σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, δημιουργείται ρέον νερό από διαφορετικές πηγές, είτε του υπεδάφους, είτε της ατμόσφαιρας.

Ο Άρης είχε ένα σαφώς ζεστό και υγρό απώτερο παρελθόν, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Σήμερα όμως είναι ξηρός και κρύος, ενώ το όποιο νερό έχει απομείνει, βρίσκεται κυρίως σε μορφή πάγου.

Η θερμοκρασία στον Άρη κυμαίνεται μεταξύ -125 στους πόλους τον χειμώνα και 20 στον Ισημερινό το καλοκαίρι.

Ένας χρόνος στον Άρη διαρκεί 687 ημέρες ενώ μια ημέρα 24 ώρες και 37 λεπτά.

Η απόσταση του πλανήτη αυτού από τη Γη είναι κατά μέσο όρο 225 εκατ. χιλιόμετρα. Το μέγεθος του Άρη είναι λίγο μεγαλύτερο από το μισό της Γης.

Και οι δύο πλανήτες έχουν τέσσερις εποχές και στην επιφάνειά τους υπάρχουν ηφαίστεια, πεδιάδες, βουνά, κρατήρες, νερό και πάγος.

Στον Άρη υπάρχει ένα ανενεργό σήμερα ηφαίστειο που ονομάστηκε Όλυμπος και που είναι το πιο ψηλό γνωστό βουνό στο Ηλιακό Σύστημα. Είναι τρεις φορές ψηλότερο από το Έβερεστ (27 χιλιόμετρα ύψος) και έχει πλάτος σχεδόν 600 χιλιόμετρα. Γύρω από το βουνό αυτό υπάρχουν απόκρημνοι γκρεμοί, καλδέρες και έξι κρατήρες.

Διαβάστε Επίσης