Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜεγαλειώδης η δικοινοτική συναυλία για Λύση – Επανένωση με Λιβανελί – Φαραντούρη:...

Μεγαλειώδης η δικοινοτική συναυλία για Λύση – Επανένωση με Λιβανελί – Φαραντούρη: Ηχηρό μήνυμα – λαϊκή απαίτηση από τους απλούς ανθρώπους των δυο κοινοτήτων

-

Δημιουργήθηκε : Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος 2015

FARANTOURH LIBANELLH 2015 TSETIN KAGIAΓια την ειρήνη, την επανένωση και τη συμφιλίωση τραγούδησαν την Παρασκευή το βράδυ Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, σε μια μεγαλειώδη σε όγκο, δικοινοτική συναυλία που χαρακτηρίστηκε, από τον ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπη Κυτίτση, ως «πολιτική παρέμβαση στις εξελίξεις».

LYSH SYNDIKATAΣτη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στη νεκρή ζώνη, απέναντι από το Λήδρα Πάλλας, τραγούδησαν ο Ζουλφού Λιβανελί και η Μαρία Φαραντούρη, πλαισιωμένοι από τους Κούλλη Θεοδώρου και Ουμούτ Αλμπαιράκ. Συμμετείχαν επίσης οι ηθοποιοί Γιασάρ Ερσόι και Πόπη Αβραάμ.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στο συναπάντημα ειρήνης και επανένωσης, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι η εκδήλωση στέλνει το μήνυμα πως «οι εργαζόμενοι αυτού του τόπου δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούν με την ιδέα της διχοτόμησης. Ότι απαιτούμε αποφασιστικότητα και τόλμη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού, ότι απαιτούμε ελευθερία και επανένωση για την πατρίδα και το λαό μας».

Τώρα, σημείωσε, «που οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, τώρα που οι εθνικιστές και οι πατριδοκάπηλοι φαίνεται να πιάνουν ξανά δουλειά, που οι φοβίες και οι αναστολές αναζωπυρώνονται, τώρα είναι που η φωνή της λογικής, η φωνή της συνέπειας και της αποφασιστικότητας για ειρήνη, επανένωση, και συμφιλίωση, πρέπει να ακουστεί στεντόρεια, ώστε να μπορέσει να διαπεράσει το συρματόπλεγμα και τις κάννες των όπλων».

Η αποψινή εκδήλωση, είπε ο κ. Κυρίτσης, «δεν είναι μόνο μια όμορφη και ποιοτική καλλιτεχνική δραστηριότητα. Είναι κυρίως μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, μια πολιτική παρέμβαση στις εξελίξεις».

Διεκδικούμε, συνέχισε, «λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας η οποία να διασφαλίζει ότι η Κύπρος θα είναι μια χώρα, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Που θα απαλλάξει τη χώρα μας από τους ξένους στρατούς και θα την μετατρέψει σε γέφυρα ειρήνης για όλη την περιοχή. Χωρίς προστάτες και κηδεμόνες».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε ακόμα ότι «είμαστε εδώ γιατί απορρίπτουμε την πολιτική των κανονιοφόρων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων», προσθέτοντας πως η σκέψη όλων πάει στους βασανισμένους πρόσφυγες. «Στις εικόνες με τα πτώματα μικρών παιδιών που ξεβράζει η Μεσόγειος. Στις εικόνες με τους απελπισμένους να τους κυνηγούν ως κοινούς εγκληματίες οι αστυνομικές δυνάμεις της κατά τα άλλα ευαίσθητης και πολιτισμένης Ευρώπης. Εικόνες αίσχους, που ξεγυμνώνουν και αποκαλύπτουν το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής Ευρώπης».

Σε ομιλία του ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΝΤΕΒΙΣ, Χασάν Φελέκ, υπογράμμισε ότι «η κυρίαρχη μας διεκδίκηση παραμένει η επανένωση της πατρίδας μας για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους».

Θεωρούμε, ανέφερε, ότι «η μοναδική μορφή λύσης που θα επανενώσει τους Κύπριους είναι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, έτσι όπως καθορίζονται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Χασάν Φελέκ εξέφρασε στήριξη στη διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών με στόχο, όπως είπε, να φτάσουμε το συντομότερο σε μια δίκαιη λύση που θα επανενώσει την πατρίδα και το λαό μας.

Ανέφερε ακόμα ότι «μετά τη λύση μας περιμένουν μεγάλα καθήκοντα» και ότι η λύση θα είναι μια νέα αρχή. «Πιστεύουμε ότι ο αγώνας για την ειρήνη θα πρέπει να συνεχιστεί και από την επόμενη μέρα με πνεύμα αλληλεγγύης και κοινής σκέψης» είπε.

Τη συναυλία χαιρέτισε με γραπτό μήνυμά του ο Μίκης Θεοδωράκης, λέγοντας πως ο ίδιος παλεύει για το όραμα της επανένωσης του λαού της Κύπρου από το 1964, ευχή την οποία διακήρυξε μαζί με τον Ζουλφού Λιβανελί από την Πόλη το 1986, όταν ίδρυσαν τις Επιτροπές Ελληνοτουρκικής Φιλίας.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι όταν επί τέλους γίνει η επανένωση, θα λάμψει η Κύπρος από την πρόοδο και την ευτυχία του λαού της» ανέφερε στο μήνυμά του ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης.

«Δεν ξέρω αν θα προλάβω να δω το μεγάλο αυτό όραμα να γίνεται πραγματικότητα. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι να το ζήσει ο λαός της Κύπρου, οι νέοι και οι νέες της, να ζήσουν στο μέλλον που τους αξίζει» είπε.

FARANTOURH LIBANELLH 2015 TSETIN KAGIA5

Γραπτό Μήνυμα Μίκη Θεοδωράκη

για τη Μεγάλη Δικοινοτική Συναυλία Ειρήνης και Επανένωσης

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Με συγκίνηση χαιρετίζω τη σημερινή σας εκδήλωση, την αφιερωμένη στην επανένωση του Λαού της Κύπρου.

Ένα όραμα, για το οποίο παλεύω από το 1964. Αργότερα, στα 1986, όταν με τον Zulfu Livaneli ιδρύσαμε τις Επιτροπές Ελληνοτουρκικής Φιλίας, διακηρύξαμε από την Πόλη την ίδια ευχή.

Πιστεύω ακράδαντα ότι όταν επί τέλους γίνει η επανένωση, θα λάμψει η Κύπρος από την πρόοδο και την ευτυχία του Λαού της.

Δεν ξέρω αν θα προλάβω να δω το μεγάλο αυτό Όραμα να γίνεται πραγματικότητα. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι να το ζήσει ο Λαός της Κύπρου, οι νέοι και οι νέες της, να ζήσουν στο Μέλλον που τους αξίζει.

Λυπάμαι που δεν είναι δυνατόν να βρεθώ μαζί σας τη σημερινή βραδιά, όμως σφίγγω το χέρι των αγαπημένων φίλων και συνεργατών μου Zulfu Livaneli και Μαρίας Φαραντούρη και συγχαίρω όλους εκείνους που βοήθησαν στην διοργάνωση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής, καθώς και όλους εσάς που δίνετε σήμερα το αγωνιστικό σας παρών.

Σας χαιρετώ όλους και όλες.

Με την αγάπη μου και τις ευχές μου,

Μίκης Θεοδωράκης

18 Σεπτεμβρίου 2015

Διαβάστε Επίσης