Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΟ ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών παραδέχεται αποτυχία

Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών παραδέχεται αποτυχία

-

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού αποτυγχάνει να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά τη Συρία.

Αυτό οφείλεται, όπως είπε, στις διαφωνίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, κάτι που δεν επιτρέπει την ανάληψη δράσης για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης.

Ο Γ.Γ. κάλεσε όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να κοιτάξουν «πέρα από το εθνικό συμφέρον» και να σταματήσουν να μπλοκάρουν τη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Χρειαζόμαστε κάποια αλληλεγγύη, ενότητα σκοπού, ιδίως μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όταν είναι διαιρεμένα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν τη δουλειά τους. Γι’ αυτό προτρέπω τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να κοιτάξουν πέρα από το εθνικό συμφέρον. Πρέπει να κοιτάξουμε το παγκόσμιο συμφέρον», είπε ο κ. Μπαν Γκι-Μουν.

Παρά το ότι o ΓΓ του ΟΗΕ δεν τις κατονόμασε, η Κίνα και η Ρωσία είναι οι χώρες που έχουν σε διάφορες περιστάσεις μπλοκάρει ψηφίσματα, τα οποία ήταν επικριτικά για το συριακό καθεστώς, σημειώνει ο Guardian. Μεταξύ αυτών και ψήφισμα με τη στήριξη των υπολοίπων 13 μελών του Σ.Α. για παραπομπή της έρευνας για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο Μπαν Γκι-μουν επιβεβαίωσε εξάλλου με τη συνέντευξή του ότι «έχουν κατατεθεί πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες από τα κράτη-μέλη και υπάρχει γενικευμένη αίσθηση (…) ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει επίσης να αλλάξει, προς μία πιο δημοκρατική οδό, με τρόπο διαφανή και να είναι περισσότερο υπόλογο».

Διαβάστε Επίσης