Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΙΣΤΟΡΙΑΆρχισε η προετοιμασία της β φάσης για το "Νοράτλας"

Άρχισε η προετοιμασία της β φάσης για το “Νοράτλας”

-

Η δεύτερη φάση των εκσκαφών για εντοπισμό του “Νοράτλας” στον Τύμβο Μακεδονίτισσας ξεκίνησαν τα ξημερώματα με τις εργασίες προετοιμασίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, τονίζοντας ότι “στόχος και ευχή είναι πέραν από την άτρακτο να βρούμε και λείψανα πεσόντων”.

Όπως ανέφερε, η γεωφυσική μελέτη που έγινε δείχνει ότι επιστημονικά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο τόσο για τα συντρίμμια όσο και την άτρακτο του αεροσκάφους. Αυτό είναι σημαντικό, σημείωσε, ευχόμενος όλα να πάνε καλά και επισημαίνοντας τη σημασία που δίνουν στην ασφάλεια των εργασιών. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι για κάθε 30 εκατοστά εκσκαφών θα γίνεται και σάρωση του εδάφους.

“Οι επιστήμονες από το εξωτερικό βρίσκονται όλοι στην Κύπρο και χθες είχαν συνάντηση με την δική μας ομάδα για συντονισμό και σχεδιασμό της δεύτερης φάσης”, είπε. Ο αρχικός σχεδιασμός προνοεί όπως η δεύτερη φάση ολοκληρωθεί εντός Νοεμβρίου, ανέφερε ο κ. Φωτίου σημειώνοντας ότι επειδή πρόκειται για μεγάλη ανασκαφή, κανείς δεν ξέρει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπιστούν. Το καλό, ανέφερε, είναι ότι όλη η ομάδα βρίσκεται στην Κύπρο, υπάρχει κοινός σχεδιασμός και εξειδικευμένοι επιστήμονες σε τέτοιου είδους ανασκαφές.

Διαβάστε Επίσης