Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΘέμα απεξάρτησης των τεχνοκρατικών αποφάσεων των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων από τις πολιτικές...

Θέμα απεξάρτησης των τεχνοκρατικών αποφάσεων των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων από τις πολιτικές αποφάσεις, θέτει επιτακτικά το ΕΤΕΚ

-

Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 07 Αύγουστος 2015

Στόχος του ΕΤΕΚ είναι η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και του τόπου και η συνεργασία με την εκάστοτε Κυβέρνηση, ιδιαίτερα δε με το Υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης, σχολιάζοντας χθεσινές δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου.


Ο κ. Αχνιώτης αναφέρει πως “τα θεμελιώδη και η ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν εδράζονται ούτε διαφοροποιούνται αν τα τετραγωνικά μέτρα της παρέκκλισης ήταν της τάξης των 10.000 τ.μ. όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση του ΕΤΕΚ, ή 7.790 τ.μ. όπως δημόσια παραδέχθηκε ο επιχειρηματίας ή 4.987 τ.μ όπως δήλωσε ο Υπουργός”.

Παρομοίως, προσθέτει, “δεν υπάρχει επί της ουσίας διαφοροποίηση επί των προβληματισμών που το ΕΤΕΚ κατέθεσε αν η υπεραξία που δημιουργήθηκε από την παρέκκλιση είναι 10 ή 20 ή και περισσότερα εκατομμύρια. Ως εκ τούτου, και παρόλο που υπάρχουν απαντήσεις, επί του πώς εκτιμήθηκε η τάξη μεγέθους των €20 εκατ., το ΕΤΕΚ δεν θεωρεί πως θα πρέπει να εισέλθει σε αυτή τη συζήτηση”.

“Τα ουσιώδη τα οποία οφείλει αρμοδίως να αγγίξει η Πολιτεία, τα οποία με τη δημόσια παρέμβαση του ανάδειξε το ΕΤΕΚ είναι η ποιότητα των μελετών που συνοδεύουν τέτοια αιτήματα, ο διαχωρισμός και απεξάρτηση των τεχνοκρατικών αποφάσεων των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων από τις πολιτικές αποφάσεις και η ανάγκη οι αποφάσεις αυτές να είναι διάφανες και τεκμηριωμένες”, σημειώνει.

“Είναι αντιληπτό και απόλυτα κατανοητό”, αναφέρει ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, “ πως τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν θα προσεγγίζουν το όφελος ή την υπεράξια της δοθείσας και της όποιας παρέκκλισης. Αυτό που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι ενώ δόθηκε η παρέκκλιση, τα αντισταθμιστικά μέτρα ακόμη δεν αποφασίστηκαν, ενώ λογικά τα δύο έπρεπε να είναι πακέτο. Ερωτηματικά, επίσης, προκαλεί το γεγονός πως τα αντισταθμιστικά μέτρα θα καθοριστούν από άλλη επιτροπή (;) και όχι από το ΣΥΜΕΠΑ, όπως ορίζει και η σχετική νομοθεσία”.

Το ΕΤΕΚ, αναφέρει, “ απορρίπτει κατηγορηματικά πως είχε στόχο να πλήξει την κυβέρνηση με τη δημόσια παρέμβαση του επί του θέματος. Στόχος του ΕΤΕΚ είναι η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και του τόπου και η συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση, ιδιαίτερα δε με το Υπουργείο Εσωτερικών, προς επίτευξη τούτων”.

Χαρακτηριστικό τεκμήριο, προσθέτει, είναι η πλειάδα των εποικοδομητικών εισηγήσεων του Επιμελητηρίου, μετά και από κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αναπτυξιακή μεταρρύθμιση που αντικρίστηκαν θετικά από την κυβέρνηση.

Διαβάστε Επίσης