Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΚυπριακό και ελληνικό ζήτημα στο επίκεντρο συναντήσεων της Κυπριακής Παροικίας στις ΗΠΑ

Κυπριακό και ελληνικό ζήτημα στο επίκεντρο συναντήσεων της Κυπριακής Παροικίας στις ΗΠΑ

-

Τρίτη, 21 Ιούλιος 2015

Συναντήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Τόνι Μπλίνκεν, την βοηθό υφυπουργό Αμάντα Σλόατ και αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, είχαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στελέχη της ΠΣΕΚΑ, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), με την ευκαιρία της 41ης επετείου της τουρκικής εισβολής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εβδομαδιαίας ομογενειακής εφημερίδας “GreekNews” οι εξελίξεις στο κυπριακό αλλά και οι πιέσεις που ασκεί η Ομογένεια για να επιδειχθεί εντονότερο ενδιαφέρον από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, κυριάρχησαν στις συνομιλίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και με τον διευθυντή Ευρώπης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τσάρλς Κούπτσαν και τον ειδικό σύμβουλο του αντιπροέδρου Μπάιντεν, Μάικ Κάρπεντερ.

Πέραν τούτων, εξ αιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, έγιναν σοβαρές συζητήσεις για το πώς μπορούν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν έμπρακτα και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι άκουσαν με μεγάλη προσοχή τις προτάσεις των ηγετικών παραγόντων της Ομογένειας.

Επίσης οι παράγοντες της κυπριακής παροικίας είχαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Εντ Ρόις και τον επικεφαλής της μειοψηφίας Ελιοτ Ενγκελ, τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπεν Κάρντιν και τον γερουσιαστή και μέλος της ίδιας επιτροπής, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νέας Ιερσέης και πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Σάββας Τσίβικος, ο Ζήνων Χριστοδούλου κι από την Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων οι Αντι και Μάικ Μανάτος.

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα GreekNews, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, χαρακτήρισε θετικές όλες τις συναντήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας., επισημαίνοντας ότι οι συνομιλητές τους προσέγγισαν τα προβλήματα με ανανεωμένο τρόπο, ενώ υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητήθηκε η βοήθεια των Ομογενών στο κυπριακό.

«Ζήτησαν τη βοήθειά μας στο κυπριακό. Τους επισημάναμε πως αν και υπάρχει καλό κλίμα και αισιοδοξία από τις συναντήσεις Αναστασιάδη – Ακιντζί, η ουσία είναι ότι το τελικά αποτέλεσμα εξαρτάται από την Αγκυρα»

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Τουρκία,
με το σχηματισμό κυβέρνησης στην Αγκυρα κι υπάρχει εκτίμηση ότι αν τελικά προωθηθεί κυβέρνηση συνεργασίας με τους εθνικιστές θα υπάρχει πρόβλημα.

Εκτίμηση των Αμερικανών ήταν ότι σ’ αυτή τη φάση η Τουρκία τους χρειάζεται περισσότερο, απ’ ό,τι οι ΗΠΑ την Τουρκία.

«Ηταν η πρώτη φορά που τα ακούσαμε και μάλιστα το συσχέτισαν με την κατάσταση στο Κουρδικό και τον Ι
SIL, αλλά και τα 2 εκατομμύρια των προσφύγων. Παρότι οι Τούρκοι θεωρούν ότι οι ένοπλες δυνάμεις τους είναι πολύ προηγμένες, αντιλήφθηκαν ότι αντιμετωπίζουν κι αυτές προβλήματα», συμπλήρωσε

Οι Αμερικανοί συνέστησαν στους παράγοντες της Ομογένειας να είναι υπομονετικοί, “γιατί υπάρχει μπροστά μας μια μοναδική ευκαιρία” και δεσμεύτηκαν ότι οι ίδιοι θα εργαστούν πολύ σκληρά για να διασφαλίσουν ότι δεν θα πάει η προσπάθεια που έχει γίνει χαμένη.

«Μας είπαν επίσης ότι θεωρούν τον Ερντογάν απρόβλεπτο και δεν γνωρίζουν πως θα αντιδράσει στο τέλος. Νομίζω πάντως βλέπουν ότι οι Ε/κ κι οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να τα πάνε καλά, αλλά όσο για τους έποικους και τον τουρκικό στρατό αυτό είναι άλλο πράγμα».

Σύμφωνα με τον Φίλιπ Κρίστοφερ, από μέρους των Αμερικανών δεν τίθενται χρονοδιαγράμματα ή άλλου είδους πιέσεις, ενώ στα διμερή τονίζουν με έμφαση ότι η Κύπρος είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ.

Και ο Σάββας Τσίβικος διαπίστωσε αλλαγή στον τόνο της αντιμετώπισης των θεμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας από την αμερικανική κυβέρνηση.

«Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μαζί τους για το καλύτερο αποτέλεσμα. Υπήρξε ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μας και νομίζω για πρώτη φορά αντιλαμβάνονται τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ομογένεια στο κυπριακό. Επιζητούν την συνεργασία και βοήθεια της Ομογένειας. Θέλουν να διαβουλεύονται μαζί μας και να κρατούν συνεχή επικοινωνία μαζί μας, κάτι που είναι πρωτόγνωρο».

Ο Ζήνων Χριστοδούλου, ιδρυτικός πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς Νέας Ιερσέης, μιλώντας στ
GreekNews εκτίμησε πως η Ουάσιγκτον θέλει να εκμεταλλευτεί για το κυπριακό τη δυναμική που άνοιξε η συμφωνία στο Ιράν.

«Επιπρόσθετα της μοναδικής ευκαιρίας που ανοίγεται στην Κύπρο, η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει την εμπλοκή στο υψηλότατο επίπεδο για την επίλυση μεγάλων διεθνών θεμάτων και πιστεύω έντονα ότι βλέπει μια μεγάλη ευκαιρία, σε συνέχεια της επιτυχίας που είχαν στην περιοχή. Νομίζω ότι θα αφιερώσουν σημαντικό χρόνο και προσπάθειες για να λύσουν το κυπριακό».

Ο Εντι Ζεμενίδης εξέφρασε μιλώντας στη
GreekNews ικανοποίηση από την προτεραιότητα που δείχνει στη φάση αυτή η αμερικανική κυβέρνηση στη λύση του κυπριακού, αν και παραμένει ανήσυχος από την έλλειψη σπουδής στην άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία.

«Θα ήθελα να δω να εφαρμόζεται και στην περίπτωση της Κύπρου η ίδια αρχή με την συμφωνία για το Ιράν, όπου η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε δεν στηρίζεται στην εμπιστοσύνη αλλά στην επιβεβαίωση των όσων έχουν συμφωνηθεί. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι το οποίο θα οικοδομηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων, καθώς αυτές θα ζήσουν μαζί. Θέλω να δω μεγαλύτερη σπουδή προς την Τουρκία να επιδείξει κάτι».

Ο Εντι Ζεμενίδης θεωρεί σημαντική την παρουσία της Αγκυρας στο τραπέζι κι όχι να υποκρίνεται πως είναι στην ίδια θέση με την Ελλάδα, η οποία δεν διατηρεί 40.000 κατοχικών στρατευμάτων στο νησί.

«Ένα θέμα που δεν είναι πολιτικό αλλά ανθρωπιστικό και αφορά και τις δύο κοινότητες είναι αυτό των αγνοουμένων. Η Τουρκία είναι η χώρα που μπορεί να βοηθήσει να λυθεί καθώς πρέπει να δώσει την άδεια για εκσκαφές στις χαρακτηρισμένες ως στρατιωτικές περιοχές, να ανοίξει τα αρχεία της και να δώσει στοιχεία για μεταφορές λειψάνων από τοποθεσίες που αρχικά είχαν ταφεί», είπε ο κ. Ζεμενίδης.

Ανησυχία για Ελλάδα

————————-

Παρότι οι Αμερικανοί έδειξαν ικανοποίηση γιατί η Ελλάδα κατέληξε σε κάποια συμφωνία με τους πιστωτές της, στην πραγματικότητα η Ουάσιγκτον δεν είναι βέβαιη κατά πόσον η συμφωνία αυτή θα προχωρήσει. Κατ’ ακρίβεια υπάρχουν δύο ζητήματα.

Το πρώτο αν η συμφωνία είναι «εφικτή», δηλαδή κατά πόσον θα δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς προϋπόθεση είναι η βιωσιμότητα του χρέους.

Το δεύτερο είναι μήπως η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα με την κρίση στην κυβέρνηση δεν επιτρέψει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές και δώσει πάτημα στη Γερμανία κι άλλες δυνάμεις να συνεχίσουν την πίεση για Grexit.

Από τις συζητήσεις που είχαν με Αμερικανούς επισήμους οι παράγοντες της κυπριακής παροικίας, προκύπτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα επιμείνει στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους για να είναι βιώσιμο.

Παράλληλα διαπίστωσαν με έκπληξη θετικό κλίμα και για αμερικανική βοήθεια προς την Ελλάδα. Η βοήθεια αυτή θα μπορούσε να σχετίζεται με στρατιωτικό υλικό (ακόμη και να καλύψει το μισό δισεκατομμύριο για τα αεροσκάφη Λόκχιντ), παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης, ανθρωπιστική βοήθεια μέσω ενίσχυσης, αλλά και την διοργάνωση από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης μεγάλης διάσκεψης με κινητοποίηση μεγάλων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας κ.α.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, δήλωσε στην «
GreekNews» ότι «αν και ήλθαμε για την 41η επέτειο της τουρκικής εισβολής, όλοι μας ζήτησαν την γνώμη μας για την κατάσταση στην Ελλάδα. Τους είπαμε ότι πρέπει να δουν ξανά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, το οποίο θα συμβάλλει να κερδίσουν οι ΗΠΑ ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στην Ελλάδα. Τους είπαμε να δουν θετικά την δωρεάν οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια και δάνεια, όπως ακριβώς κάνουν με άλλες φιλικές και συμμαχικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ».

Σύμφωνα με τον Φίλιπ Κρίστοφερ, οι συνομιλητές τους ήταν πολύ δεκτικοί και εισηγήθηκαν να προσεγγίσουν οι ομογενείς και μέλη του Κογκρέσου, κάτι που θα συμβεί.

«Κάτι
το οποίο θα πρέπει να γνωρίζει η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα είναι πως οι Κύπριοι της Αμερικής αγωνίζονται πως θα βοηθηθεί η Ελλάδα από τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης, δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την ένταση του ενδιαφέροντος των αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, αν κι όπως επισήμανε έπρεπε παρόμοιο έντονο ενδιαφέρον να επιδειχθεί το 2010.

«Ελπίζω να μην είναι πλέον αργά και περιορισμένης εμβέλειας, γιατί έπρεπε παρόμοιο έντονο ενδιαφέρον έπρεπε να επιδειχθεί το 2010. Αν πάλι το βλέπαμε μετά τις 20 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε κάτι να γίνει και σε πολιτικό επίπεδο».

Ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει έντονο ενδιαφέρον και γνωρίζει καλά την κατάσταση, κάτι που οι ίδιοι αντιλήφθηκαν από το επίπεδο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας κλπ

«Χωρίς να μας δώσουν λεπτομέρειες, σε πολιτικό επίπεδο ζητούν περισσότερα από τους Ευρωπαίους κι αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι η αναδιάρθρωση του χρέους».

Σύμφωνα με τον κ. Ζεμενίδη οι συνομιλητές τους
επέδειξαν ενδιαφέρον στα θέματα βοήθειας (οικονομικής, ανθρωπιστικής, στρατιωτικής) και επενδύσεων κι ότι στις επαφές που θα έχουν με στελέχη του Κογκρέσου, οι ομογενείς θα λάβουν μία ένδειξη για τα περιθώρια που υπάρχουν σε συγκεκριμένα προγράμματα.

Επίσης επέδειξαν ενδιαφέρον για το πώς θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Διαβάστε Επίσης