Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυνάντηση τριών και πλέον ωρών είχαν οι επικεφαλής της Τρόικας στο ΥΠΟΙΚ

Συνάντηση τριών και πλέον ωρών είχαν οι επικεφαλής της Τρόικας στο ΥΠΟΙΚ

-

Δευτέρα, 20 Ιούλιος 2015

Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας για την Κύπρο, είχαν την Δευτέρα συνάντηση τριών και πλέον ωρών στο Υπουργείο Οικονομικών στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδης και της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, στο πλαίσιο της 7ης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής.

Στο Υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν σήμερα και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης καθώς και ο Επίτροπος Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Γύρω στις 12.00 οι επικεφαλής της Τρόικας είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη στον Υπουργείο Ενέργειας.

Οι επικεφαλής αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να δουν αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων. Την Τετάρτη αναμένεται να έχουν συνάντηση με το διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθούν με την Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Αντίστοιχες επαφές αναμένονται με εκπροσώπους της Διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου. Θα υπάρξουν επίσης συναντήσεις με Υπουργεία και υπηρεσίες.

Η επικαροποίηση του μνημονίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Μια θετική αξιολόγηση θα επιτρέψει να εκταμιευθούν 500 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να χρησιμοποιηθούν από την Κυβέρνηση για να αποπληρώσει την τελευταία σημαντική οικονομική υποχρέωση, που αφορά τη λήξη ευρωπαϊκού ομολόγου (ΕΜΤΝ), συνολικού ποσού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το οποίο λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Με την αναχώρηση των κλιμακίων των διεθνών πιστωτών αναμένεται να κορυφωθούν και οι διεργασίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2016 ο οποίος θα είναι ο τελευταίος που καταρτίζεται στο πλαίσιο του μνημονίου.

Στα πλαίσια της παρούσας αξιολόγησης αναμένεται να καταγραφεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο θέμα της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας στους “εγκλωβισμένους” αγοραστές από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και στο θέμα της πώλησης δανείων.

Αντίστοιχα, οι τρεις μεγάλες εκκρεμότητες της παρούσα φάσης είναι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, οι αποκρατικοποιήσεις, ειδικότερα της Cyta και των λιμανιών και η αυτονόμηση των νοσοκομείων.

Διαβάστε Επίσης