Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚΥΠΡΙΑΚΟΑΚΕΛ: Δεν στηρίζουμε εν λευκώ τη διαπραγματευτική διαδικασία – Υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις,...

ΑΚΕΛ: Δεν στηρίζουμε εν λευκώ τη διαπραγματευτική διαδικασία – Υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις, τονίζει ο Α. Κυπριανού

-

δίνεται εν λευκώ, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις.

Είναι η συνέπεια σε αρχές, η συλλογικότητα και η αποφασιστικότητα, η αξιοποίηση των όσων επιτεύχθηκαν με τις συγκλίσεις Χριστόφια και η διαπραγμάτευση με σοβαρότητα όλων των πτυχών του Κυπριακού, ώστε ενώπιον του λαού να τεθεί σε δημοψήφισμα μια συμφωνημένη, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση, είπε ο κ. Κυπριανού στον επιμνημόσυνο λόγο του για τον Αθανάση Χριστοφόρου Γεωργίου, στην Αμαργέτη.

Είπε επίσης ότι σε αυτή τη λύση δεν έχει θέση ο αναχρονιστικός θεσμός των εγγυήσεων και μάλιστα για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ περισσότερο δεν έχουν θέση τα όποια μονομερή δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης, που άλλωστε συγκρούονται με τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Η λύση είπε ο Άντρος Κυπριανού πρέπει να είναι βασισμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979, να κατοχυρώνει τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, να είναι λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους και να προνοεί για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, ο αριθμός των οποίων ήδη υπερβαίνει κατά πολύ εκείνον των Τουρκοκυπρίων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμα ότι η παρουσία του κ. Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας δημιούργησε θετικό κλίμα και παράθυρο ελπίδας, «το οποίο βεβαίως η ίδια η ζωή θα αποδείξει αν θα ανοίξει διάπλατα για να μπει μέσα το φως της ειρήνης».

«Είναι γνωστές οι διαχρονικές θέσεις του κ. Ακιντζί και η υποστήριξη του σε λύση στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Απομένει τώρα αυτό να αποδειχτεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως θα αναμένουμε να δούμε και κατά πόσον η Τουρκία είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα καλής θέλησης στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια» είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο Αθανάσης Χριστοφόρου Γεωργίου βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία όταν εκδηλώθηκε το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974. Έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος τη δημοκρατία και τη νομιμότητα.

Διαβάστε Επίσης