Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι στα τελεσίγραφα - Όχι στο διχασμό

ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι στα τελεσίγραφα – Όχι στο διχασμό

-

ΑΘΗΝΑ- Κάλεσμα προς τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «όχι στα τελεσίγραφα των δανειστών» και να πει «όχι στο διχασμό» απεύθυνε κατά τη δημόσια δήλωσή του το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος, τονίζοντας πως αποτελεί δικαίωση των επιλογών της κυβέρνησης να μην αποδεχτεί μια συμφωνία που παρακάμπτει το μείζον αυτό πρόβλημα, καθώς η πρόταση των δανειστών δεν οδηγεί σε βιώσιμη λύση. «Η πρόταση αυτή του ΔΝΤ δεν παρουσιάστηκε ποτέ στις διαπραγματεύσεις, ούτε διατυπώθηκε στις προτάσεις που κατέθεσαν οι δανειστές».

«Την Κυριακή κρίνεται εάν θα συναινέσουμε στον αργό θάνατο της οικονομίας και της κοινωνίας ή θα αποκτήσουμε διαπραγματευτική δύναμη για να αφήσουμε πίσω μας οριστικά μια πενταετία καταστροφής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει κάτι που μας χωρίζει. Το ‘όχι’ δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη. Σας καλώ να πείτε με αποφασιστικότητα να πείτε ‘όχι στο διχασμό’ για μια όρθια και περήφανη Ελλάδα».

Ολόκληρο το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα:

Η ώρα της ευθύνης και της δημοκρατίας έφθασε. Καλό είναι τώρα να σιγήσουν οι σειρήνες της κινδυνολογίας και της καταστροφής. Όταν ένας λαός παίρνει το μέλλον στα χέρια του, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Ας προσέλθουμε λοιπόν όλοι στις κάλπες με ψυχραιμία και ας αποφασίσουμε την επιλογή μας ζυγίζοντας τα επιχειρήματα και όχι τους αφορισμούς.

Χθες είχαμε ένα γεγονός βαρύνουσας πολιτικής σημασίας. Είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία. Έκθεση που αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς επιβεβαιώνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ο μόνος τρόπος, λένε οι ίδιοι, για να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να ανοίξει ο δρόμος στην ανάκαμψη, είναι να κουρευτεί κατά 30% και να δοθεί 20ετής περίοδος χάριτος.

Μόνο που αυτή η θέση δεν παρουσιάστηκε ποτέ απο τη πλευρά των δανειστών στην ελληνική κυβέρνηση στους πέντε μήνες της διαπραγμάτευσης, πέντε μήνες τώρα που διαπραγματευόμαστε.

Έλειπε από την τελική πρόταση των θεσμών που την Κυριακή καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει ο ελληνικός λαός. Η έκθεση του ΔΝΤ δικαιώνει την επιλογή μας να μην αποδεχτούμε μία συμφωνία που παρακάμπτει αυτό το μείζον ζήτημα του χρέους. Με δυο λόγια, ο βασικός εμπνευστής του Μνημονίου έρχεται τώρα και επιβεβαιώνει την ορθότητα της εκτίμησής μας, ότι η πρόταση που μας δίνεται δεν οδηγεί σε βιώσιμη έξοδο απο την κρίση.

Ας το καταλάβουμε όλοι λοιπόν. Την Κυριακή δεν κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Αυτό που κρίνεται είναι αν, υπό το κράτος εκβιασμών, θα αποδεχτούμε τη συνέχιση μιας πολιτικής, το αδιέξοδο της οποίας ομολογούν τώρα και οι ίδιοι οι εμπνευστές της. Την Κυριακή κρίνεται αν θα συναινέσουμε στον αργό θάνατο της οικονομίας και την εξαθλίωση της κοινωνίας. Αν θα αποδεχτούμε να κόψουμε κι άλλο τις συντάξεις, ώστε από το υστέρημα των συνταξιούχων να ξεπληρώνουμε ένα μη βιώσιμο χρέος. Ή, αν με αποφασιστικότητα, ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη για να πετύχουμε μια συμφωνία που θα δώσει οριστικά τέλος στην πενταετία της καταστροφής.

Ελληνίδες, Έλληνες

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες πρέπει όλοι και όλες να επιδείξουμε υπευθυνότητα, να σεβαστούμε τις αντίθετες απόψεις και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε το κοινό μας αύριο, το κοινό μας μέλλον. Ό,τι και αν επιλέξουμε την Κυριακή, τη Δευτέρα δεν θα έχουμε τίποτα απολύτως να μας χωρίζει. Κανείς δεν αμφισβητεί την παρουσία της χώρας στην Ευρώπη. Το “ΟΧΙ” σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη. Σημαίνει συνέχιση της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό.

Σας καλώ, λοιπόν, να πείτε “ΟΧΙ” στα τελεσίγραφα, στους εκβιασμούς, στην εκστρατεία του φόβου. Σας καλώ όμως να πείτε “ΟΧΙ” και στο διχασμό. Όχι σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το πανικό και να σας εμποδίσουν να αποφασίσετε με ψυχραιμία και ευθύνη για το δικό σας αύριο. Σας καλώ να αποφασίσετε για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. Για μια όρθια και περήφανη Ελλάδα σε μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη.

Διαβάστε Επίσης